Dreapta vasluiana la rascruce

ANALIZÃ Experienta ultimelor alegeri cu care România s-a confruntat – alegeri locale, europarlamentare, generale si prezidentiale – a confirmat cã imaginea unor politicieni de carton nu este, întotdeauna, aducãtoare de voturi. La Vaslui, cele mai importante formatiuni politice – PSD, PNL si PD-L – au avut rezultate contradictorii, de la un scrutin electoral la altul. Ultimii doi ani au adus schimbãri dramatice pentru PNL Vaslui, partid care a înregistrat o serie de pierderi socotite, la un moment dat, foarte grele. Cu toate cã liberalii au pierdut, pe rând, oameni cu imagine foarte bunã, precum Corneliu Mihalache, sau parlamentari, cazul deputatului Dan Marian, electoratul a dovedit cã stie sã cearnã printre atâtea “capcane” si a votat în cunostintã de cauzã. PNL si-a mentinut electoratul, în ciuda plecãrii în masã a primarilor liberali cãtre Traian Bãsescu, reusind sã obtinã rezultate acceptabile. La PD-L, în schimb, s-a constatat o crestere a voturilor în era Mihalache, ceea ce nu s-a mai întamplat odatã cu venirea lui, Dan Marian. Scorul a rãmas acelasi, în jur de 26% la nivelul judetului. De acest lucru a profitat un politician versat, precum pesedistul-sef Dumitru Buzatu, cel care a cules voturi de pe urma electoratului de dreapta, dezorientat si speriat de schimbãrile de la vârful acestui partid.

Liberalii au trecut prin cutremure consecutive, începând cu primãvara anului 2008. Plecarea “aripii” Corneliu Mihalache, nemultumit de decizia deputatului Dan Marian de a-l bloca în lupta pentru primãria Vaslui, a produs o crizã de proportii în PNL. Desi Mihalache si Marian conveniserã asupra persoanei care va intra în campanie pentru postul de primar al municipiului Vaslui, parlamentarul (sef al organizatiei PNL, în acel moment) s-a sucit. Dan Marian si-a anuntat intentia de a candida pentru functia de primar al Vasluiului, înlãturându-l pe Mihalache din luptã, propunându-i sã candideze la Consiliul Judetean, unde urma sã se înfrunte cu fratele sãu, lucru pe care acesta nu l-a acceptat.În consecintã, Corneliu Mihalache a trecut la PD-L si a candidat pentru functia de primar al Vasluiului, în timp ce Dan Marian a întors iar macazul si a anuntat cã va candida pentru presedintia Consiliului Judetean. A apãrut un candidat surprizã, Dumitru Marin, cu sloganul de tot râsul, “Vasluiul trebuie sã se schimbe”. Nu s-a schimbat nimic, pentru cã liberalul Marin, sustinut de Dan Marian, a luat doar 3,5%, fiind votat de câteva sute de vasluieni. Corneliu Mihalache, în schimb, a luat în jur de 8.000 de voturi de la alegãtorii din municipiul Vaslui, dintr-un total de 22.000 valabil exprimate. Dan Marian lipsit de aportul electoratului de dreapta din Vaslui si Bârlad a esuat în lupta pentru presedintia CJ, ceea ce a demonstrat cã strategia sa a fost total gresitã. Mihalache s-a dovedit a fi un vector de imagine pentru vasluieni. Liderul judetean al PDL, Viorel Cãrare, ajuns ulterior deputat, a fost demis din functia de presedinte al organizatiei judetene, locul sãu fiind luat de Corneliu Mihalache. Practic Mihalache a reusit performanta sã mute electoratul din orasul Vaslui de la PNL la PD-L, lucru care mai târziu Dan Marian si primarii dalmatieni nu-l mai reusesc. În majoritatea comunelor cu primarilor dalmatieni câstigã PSD.

Cum a schimbat Cornel Mihalache “istoria” dreptei la Vaslui

Alegerile generale din 2008 aduc o nouã configurare a hãrtii politice a judetului. PD-L si PNL obtin patru mandate de deputati contra 3 ale PSD si doi senatori fatã de unul cât i-a PSD. Practic PNL si PD-L împart frãteste mandatele. Din postura de presedinte al PDL, Corneliu Mihalache a reusit sã scoatã la ivealã politicieni puternici, care au dovedit cã pot aduce multe voturi si au o imagine bunã în localitãtile lor: Vasile Pintilie, devenit ulterior senator, Dan Cain, candidat pe Colegiul Murgeni, care a adunat aproape 4.200 de voturi, sau Liliana Filip, care a strâns 6.100 de voturi pe Colegiul Bârlad. Mihalache însusi, candidat pe Colegiul 1 Senat Vaslui a adus 17.000 de voturi pentru PDL, în timp ce liberalul Dan Marian, face si el furori la Husi cu cele 8.000 de voturi pe colegiul sãu. Au urmat alegerile europarlamentare din iunie 2009, care au consfintit statutul de lideri de imagine ai unor politicieni de dreapta. În municipiul Vaslui, PDL, sub conducerea lui Mihalache, reuseste sã strângã 32% din voturile electoratului (inclusiv voturile pentru EBA), scor care la alegerile prezidentiale din turul I devine doar un vis.

Primarii dreptei, cam stânga(ci) de felul lor…

Dupã ce , Mihalache este înlãturat de la conducere partidului, începe o nouã etapã pentru PD-L cu o nouã echipã, Dragos Iftime-Dan Marian. Urmeazã dezertarea din PNL si PRM a 22 de primari, care se alãturã trup si suflet PD-L, într-o miscare de “întãrire a dreptei” fãrã precedent. Vine turul I al alegerilor prezidentiale, iar sperantele dreptei mor la fel de repede cum s-au nãscut. În doar 11 comune, din cele 34 anuntate ca fiefuri PDL, Traian Bãsescu reuseste sã câstige voturi, în fata lui Mircea Geoanã. În rest, victorie pe linie a PSD, care demonteazã toate declaratiile sforãitoare ale sefilor democrat-liberali. Rezultate obtinute de PDL Vaslui, dupã ce liderii organizatiei au trecut pe linie moartã pe cel care putea aduce voturi pentru partid, Corneliu Mihalache se poate remonta ãn turul II. Democrat-liberalii au fost votati doar de 25% din electorat, la Vaslui, unde au obtinut 7.000 de voturi din cele 29.000 valabil exprimate. Cu 1.000 de voturi mai putine fatã de cele luate de Mihalache în lupta pentru primãrie, când au votat doar 22.000 de vasluieni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.