spot_img
16.3 C
Vaslui
27-iul.-2024
spot_img

Drojdia, cel mai bun îngrășământ pentru plante și răsaduri! (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -
SOLUȚII NATURALE… Cu ajutorul gospodinei Delia, vă prezentăm cum puteți face o soluție naturală cu drojdie pentru răsadurile de legume!

NOUTĂȚI…Iată o soluție naturală pe bază de drojdie pentru a ajuta răsadurile de legume să aibă rădăcini puternice. Pentru a accelera dezvoltarea răsadurilor, acestea pot fi stimulate prin intermediul unor soluții naturale, care permit rădăcinilor plantelor să asimileze rapid micro și macroelemente. O astfel de formulă organică, complet naturală, o puteți prepara foarte ușor în gospodărie.”Hrănirea” roșiilor este extrem de importantă având în vedere că acest pas duce la o dezvoltare armonioasă a plantelor și, implicit, la un rod bogat. În cultura ecologică, aceste elemente pentru hrănirea roșiilor le găsim în general în propria gospodărie. Fie că vorbim de apa de cenușă, cojile de banane sau bicarbonatul de sodiu, acestea sunt la îndemâna oricui, ieftine și, mai ales, benefice pentru plante și sol.

Din ce se prepară soluția cu drojdie pentru răsaduri? Pentru a obține o soluție naturală pentru accelerarea răsadurilor, este nevoie doar de trei ingrediente: apă caldă – 3 litri; drojdie de panificație presată – 10 grame și zahăr – 1 lingură. Drojdia activează microorganismele din sol, forțîndu-le să proceseze mai rapid materia organică și, de asemenea, crește concentrația de dioxid de carbon din sol. Toate acestea permit rădăcinilor plantelor să asimileze rapid micro și macro elemente, lucru care conduce la o creștere mai rapidă a răsadurilor. „Cu drojdie se poate stropi orice plantă, mai puțin cartofii, ceapa și usturoiul, pentru că ele sunt puse altfel în pământ și nu este prea bine pentru ele”, spune Delia, o gospodină care și-a pus rețeta minune și pe rețelele de socializare.

Soluția cu drojdie, preparare și aplicare

Cele 10 grame de drojdie de panificație presată (crudă) se dizolvă în 0,5 litri de apă caldă și se adaugă lingura de zahăr. Totul se amestecă și se lasă așa timp de 2 ore. În acest timp, drojdia se activează și începe să asimileze zahărul. După ce au trecut cele două ore, se amestecă acel concentrat cu restul de 2,5 litri de apă încălzită. Soluția cu drojdie pentru răsaduri este indicat să se aplice de două ori. Prima dată se aplică înainte de a repica răsadurile, când apare pe acestea a doua pereche de frunze. Se udă mai întâi patul germinativ, de obicei cu apă, apoi se toarnă o lingură de soluție sub răsadul propriu-zis. De asemenea, se poate administra soluția cu o seringă de 5 ml sub plantă. Al doilea tratament se realizează la 7 zile după plantarea răsadurilor. Este indicat ca soluția pe bază de drojdie să se utilizeze imediat după preparare. Tratamentul cu drojdie pentru răsaduri funcționează foarte bine pe roșii întrucât nu suprasaturează solul. „Drojdia este folosită foarte bine pentru flori, vara, pentru copaci, pentru absolut toate legumele, în afară de cartofi, ceapă și usturoi, cum am mai spus”, a precizat Delia. Sfatul principal este de a uda florile sau legumele, la rădăcină, dar nu direct pe ea, ci pe alături, pentru că, așa cum spune Delia, trebuie udat bine pământul, nu rădăcina!

“Hrănirea” roșiilor este extrem de importantă !

ZECE REȚETE… Iată câteva rețete pe care le puteți folosi la hrănirea roșiilor! Prima rețetă constă în: Apă de cenușă I – 500 gr de cenușă opărim cu 5 litri apă fiartă sau fierbem 15 minute; lăsăm să se limpezească (decanteze), scurgem apa limpezită și adăugăm încă 5 litri de apă de ploaie sau, dacă nu avem, lăsăm apa în soare până se încălzește. Apă de cenușă II – luăm o găleată de 10 litri, punem cenușă cam pe sfert și adăugăm apoi, peste ea, apă, aproape de plin. Lăsăm acoperit, afară, cam 1 săptămâna – 10 zile. Scurgem apa limpede, adăugăm apă până la 10 litri și folosim. Peste cenușa rămasă, mai putem pune apă și folosi încă de vreo două ori, numai că, în felul acestea, firește, concentrația va fi mai slabă. La a doua rețetă se folosesc urzicile, unde în stare proaspătă punem o mâna bună de urzici tocate în lăcășul în care este plantată roșia. În rest, se folosește purinul, adică maceratul de urzici. Se umple pe jumătate o găleată de 10 litri cu urzici crude, fără flori și fără rădăcini, se acoperă cu apă călduță și se lasă cam o săptămâna – 10 zile la „dospit” în soare. Se strecoară și se folosește 1 litru de purin la 10 de apă. În plus, opțional, se poate adaugă și un pahar de cenușă. O a treia rețetă folosește drojdia de bere – un excelent stimulator de creștere. Într-un borcan de 3 l dizolvăm o jumătate de pahar de zahăr sau dulceață/gem mai vechi, adăugăm 100 gr drojdie de bere, acoperim și lăsăm la „dospit” 1 săptămâna. În acest răstimp, mixtura se va transforma într-un excelent ferment: 1 pahar de „braga” la 10 l de apă „stată”. „Braga” va fi pe placul nu numai a tomatelor, dar și pe placul vinetelor, cartofilor, ardeilor. Le vom oferi câte o jumătate de litru fiecărei plante, fie direct la rădăcina, fie pe frunze! La rețeta a patra folosiți foi de ceapă și/sau usturoi – Într-o găleată punem două mâini bune (cam 200 gr) de foi de ceapă (și /sau de usturoi). Opărim cu apă clocotită și acoperim. După ce s-a răcit – strecurăm. Turnăm în recipiente separate și păstrăm la loc întunecat și răcoros. Folosim 2 litri de soluție la 10 litri de apă „stată”.

Zerul, bicarbonatul, cojile de banane, îngrășăminte ideale pentru roșii

INEDIT… Rețeta cinci constă în zerul, laptele degresat sau laptele bătut, kefirul, care pot fi folosite în calitate de îngrășământ și de remediu anti-boli micotice: 1 litru de lichid, oricare dintre cele enumerate, la 9 litri de apă, la care mai adăugăm câte 2-3 picături de tinctura de iod la fiecare litru de lichid (cam 25 – 35 picături la găleată de 10 litri). Se stropește planta în întregime. Din cap până-n picioare cam o dată la 7-10 zile. Rețeta șapte constă în folosirea soluției de bicarbonat de sodiu, 1- 2 lingurițe la litrul de apă călduță (cam 10 grame). Plantele se stropesc pe frunze, după care se vor pudra cu cenușă. Cea mai simplă este rețeta opt, unde cojile de banană, bogate în potasiu și magneziu, se mărunțesc bine și se încorporează la rădăcina. O dată la plantare, apoi la fiecare mușuroire. Rețeta a noua poate fi folosta cu ușurință ca și îngrășământ „universal”. Într-o găleată de 10 litri punem 2 kg de cenușă, adăugăm apă fiartă, amestecăm, lăsăm la limpezit; strecurăm după răcire, adăugăm până la 10 litri de apă  40 picături tinctura de iod 10 grame acid boric. Apoi, luăm 1 litru de soluție și o diluăm în 10 litri apă „stată”; apoi udăm la rădăcina cam 1 litru pentru fiecare plantă. Prima hrănire la plantarea la locul definitiv, a două – în perioada de copilire, a treia – în timpul înmuguririi (când se formează florile). Plantele cresc călite și înfruntă cu vitejie chiar și temuta mană. La a zecea rețetă, folosiți propriile resturi de tomate. Se pare că roșiilor le place să crească pe propriile resturi. Așa că, după recoltare, alegem cele mai sănătoase și curate plante, le uscăm, le mărunțim și le incorporăm pe locul ales pentru plantarea din anul viitor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. De aici vine expresia *neam de drojdieri*? Lasati tampeniile! In concentratie mica-drojdia de bere,ca probabil nu o fi vorba de drojdiile selectionale de la culturile lactice sau cele pentru vinuri,este exact ca apa sfintita-nu face rau dar nici nu te vindeca.Punct.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.