spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

DSP Vaslui și Spitalul Bârlad, apel către populație: este nevoie de sânge!

- Advertisement -
APEL… Arată că iubești și prețuiești viața. Donează o picătură de sânge pentru a schimba prezentul și a oferi viitor și altei persoane!

NU FIȚI INDIFERENȚI… Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Bârlad se confruntă cu o scădere drastică a donatorilor voluntari de sânge, riscând să ajungă într-un blocaj privind furnizarea de componente sanguine către spitale. „Tocmai de aceea, vă așteptăm în număr cât mai mare pentru a combate umăr la umăr deficitul major de sânge cu care județul nostru se confruntă! Sunteți așteptați în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 7.30- 11.30 la Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Bârlad, din str. Mihail Kogalniceanu nr. 11, tel. 0335.414.489 sau 0335.414.490. Donarea de sânge este un act nobil prin care dumneavoastră veți ajuta pe cineva aflat în suferință.”, este apelul făcut de conducerea DSP Vaslui și a Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” din Bârlad.

Din sângele donat o singură dată puteți ajuta până la 3 persoane, iar beneficiile în ceea ce privește sănătatea celui care donează sunt: sângele este împrospătat, imunitatea organismului crește, riscul de paralizie și accident vascular se reduc cu 30%. Rezistența organismului la șocuri crește, astfel că, în caz de accident, reacția organismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obișnuit cu pierderea de sânge și înlocuirea lui. Situația epidemiologică actuală a accentuat nevoia de sânge, prin faptul că numărul celor ce donează sânge a scăzut la mai puțin de jumătate.

Ce avantaje au cei care donează sânge

Donatorii de sânge beneficiază pentru fiecare donare de : 7 tichete de masă, o zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvență pentru elevi, studenți și militari, în ziua donării, rezultatele testelor efectuate pe sângele recoltat: RH; grupă sangvină; Hepatita B, C; HIV(SIDA); HTLV (leucemie); VDRL (siffilis); ALT (probe hepatice). Acestea sunt confidențiale. Există posibilitatea efectuării și a altor analize gratuite (calcemie, glicemie, transaminaze, colesterol, EKG, radiografie pulmonară), la cerere.  Acestea presupun o nouă recoltare la sediul centrului de transfuzii. De asemenea, reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituția de profil din localitatea de domiciliu.

Cum poți să donezi: Pentru a putea deveni donator de sânge, trebuie să îndeplinești următoarele condiții: Vârsta cuprinsă în intervalul 18 – 60 ani; Pentru persoanele care au peste  50 ani, este necesară o adeverință de la medicul de familie, din care să reiasă că nu este luat în evidență cu boli cronice. Donatorul să aibă 7 zile de la vaccinarea cu Pfizer, respectiv 28 zile de la doza de vaccin Moderna sau Johnson; Greutate 58 – 100 kg femeile și 60-110 kg bărbații; tensiune arterială systolică între 11 și 18 mmH; Să nu fi suferit în ultimele luni intervenții chirurgicale sau stomatologice;
Femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală; Să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 72 de ore înaintea donării; Să nu ai/să nu fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, de piele sau miopie peste (-) 6 dioptrii sau boli de piele.

Înainte de a dona: Înainte de recoltare poți consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun normal, respectiv, legume, fructe. Fără proteine, grăsimi (lapte, unt, carne, etc). Nu fuma înainte și după donare cu o oră. La donare trebuie să te prezinți cu unul dintre următoarele documente: Buletin sau carte de identitate, în original; Document provizoriu de identitate, în original; Carnet de conducere eliberat în România, în original; Carte de alegător, în original; Carnet de serviciu, în cazul militarilor; Pașaport, în original; Pașaport, pentru cetățenii altor state care locuiesc în România de cel puțin un an.

Siguranța donării: Trusa utilizată pentru fiecare donare este sterilă și de unică folosință. Nu există riscul contaminării cu HIV sau alte virusuri. Senzația de leșin sau de oboseală după donare este întâlnită rar. Poți dona doar dacă starea de sănătate îți permite și te simți bine.

După donare: Este recomandat să crești consumul de lichide în primele 24 de ore după donare. Frecvența donărilor de sânge total nu poate depăși: 5 donări pe an pentru bărbați și 3 donări pe an pentru femei. Intervalul între două donări este de cel puțin 8 săptămâni.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. Moarte tradatorilor… ar trebui sa nu mai platim CAS ca nu suntem vaccinati iar vaccinatii sa imparta factura de pe vaccinuri adica 300 de euro de fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.