PERICOL… După morcov, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui (DSVSA) Vaslui mai oprește încă o cantitate impresionantă de produse la granița cu Republica Moldova. Este vorba despre 20 de tone de mere la care s-a depistat o depășire a limitei maxime admise (LMA) de Propargite, pesticid utilizat în combaterea bolilor și dăunătorilor în culturile pomicole. Directorul DSVSA Vaslui a dispus efectuarea unei anchete si luarea tuturor măsurilor de retragere de pe piață a produselor contaminate. „Proba a fost prelevată la Punctul de Inspecție la Frontieră Albița, în data de 13 aprilie 2025, iar rezultatele analizei de laborator sosite la DSVSA Vaslui, astazi 30.04.2025, au indicat o concentrație de 0,106 ± 0,053 mg/kg, față de limita maximă admisă de 0,01 mg/kg, stabilită prin Regulamentul (CE) nr. 396/2005 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 februarie 2005 privind conținuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare și hrana de origine vegetală și animală pentru animale”, a declarat directorul DSVSA Vaslui, dr. Mihai Ponea.
Măsurile întreprinse de DSVSA Vaslui sunt retragerea imediată a lotului de mere de la comercializare; notificarea punctelor de vânzare și a distribuitorului; intensificarea controalelor la producătorii și importatorii de fructe; informarea consumatorilor privind riscurile potențiale. Întreaga cantitate importată – 20.618 kg de mere proaspete, soi Idared, recolta anului 2024, data ambalarii 11.04.2025, data expirării termen de 90 de zile de la ambalare – aparține unei societăți din Arad, fiind destinată comercializării pe piața din România. Având în vedere riscurile pentru sănătatea consumatorilor, DSVSA Vaslui a informat de urgență sistemul RASFF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje), atât pentru România, cât și pentru Republica Moldova. Directorul DSVSA Vaslui, dr. Mihai PONEA, a dispus măsuri de reținere oficială a produsului și interzicerea distribuirii către consumatori, urmând ca întreaga cantitate să fie neutralizată conform legislației în vigoare.
Propargit, suspectat că ar fi una din cauzele pandemiei care a decimat albinele în Europa.
Propargit este un pesticid folosit pentru uciderea acarienilor. Acaricidele sunt o clasă de combinații chimice insecticide folosite la combatere a tuturor formelor mobile de acarieni (larve, nimfe, aduiti) din culturile de câmp, pomi fructiferi și vița de vie. Posibil cancerigen. Suspectat că ar fi una din cauzele pandemiei care a decimat albinele în Europa. Pentru a asigura nevoile populației crescânde ale Globului față de alimente și materii prime industriale atât din punct de vedere cantitativ cât și calitativ în zilele noastre în cultura plantelor se recurge la realizăriile chimiei. Utilizarea pesticidelor pe lângă avantajele practice poate prezenta de asemenea și o serie de pericole asupra sănătății umane și mediul înconjurător. După anii 1970 documentarea în literatura de specialitate a efectelor negative cauzate de utilizarea excesivă a substanțelor chimice din agricultură asupra sănătății umane și a mediului înconjurător este din ce în ce mai semnificativă. A devenit arhicunoscut efectul cancerigen al unor substanțe ,,miraculoase” (ex. DDT). Tratamente eficiente, econome și cu impact minim asupra mediului înconjurător se pot realiza doar prin utilizarea diferențiată a pesticidelor corespunzător particularității unei situații date. Aceasta presupune cunoștiințe de specialitate foarte vaste și exacte. Efecte adverse: Iritant dermal, Toxic în caz de inhalare,Poate cauza inflamarea pielii. Nu există produse omologate în România cu această substanță activă.
Riscuri pentru sănătate
Consumul de fructe cu niveluri ridicate de pesticide poate afecta sănătatea pe termen lung, în special la copii, femei gravide sau persoane cu afecțiuni cronice. Se recomandă spălarea temeinică a fructelor și evitarea consumului din surse neautorizate. Recomandări: achiziționați produse din surse verificate, cu documente de proveniență clare; solicitați informații despre tratamentele fitosanitare aplicate; semnalați orice suspiciune privind calitatea produselor către autoritățile competente;să se respecte bunele practici de igienă alimentară (spălare temeinică a produselor înainte de consum). Directorul DSVSA Vaslui dr. Mihai Ponea, a precizat că DSVSA a initiat o notificare prin Sistemul Rapid de Alerte iRASFF, care preciza că s-a dispus retragerea acestui produs din toate magazinele din Romania.
Iar sarlatanul de Ponea ? Ar fi timpul sa inceapa sa declare ce stiu cei ce stiu . Partidele serioase , cu siguranta , ii stiu apucaturile acestui individ .
Mare vigilenta la VAMA ALBITA , MORCOV, MIERE DE ALBINE SE PARE CA …….INTRADEVAR SE RESPECTA LEGEA ? SAU DOMNUL PONEA PANA ACUM ERA OCUPAT CU ALTE ASPECTE SAU SE RAZBUNA PE ,, UNII ,, CA POATE ARE DIRECTIVA DE PARTID ?
APROPO LA CE FORMATIUNE POLITICA MAI AVETI SISTINEREA SAU VRETI UN LOC ,, CALDUT ,, PRIN BUCURESTI ?
INTREB DOAR ASA DIN CURIOZITATE CA IN ULTIMA PERIOADA AVETI MULTA ACTIVITATE ……ETC