După dezastrul din acest an, scad preţurile pe litoral în 2011

Hotelierii şi agenţiile de turism vor să lanseze deja, la finele lui octombrie, pachetele pentru sezonul de anul viitor. Cei care vor să beneficieze de reduceri pot recurge la înscrierile timpurii.

Lipsa turiştilor de pe litoral a creat panică printre mulţi dintre hotelierii români. După cel mai slab sezon estival din ultimii zece ani, proprietarii spaţiilor de cazare au decis să se mobilizeze cu servicii mai multe şi tarife cu până la 15% mai mici.

Împreună cu agenţii, ei şi-au propus să le ofere clienţilor posibilitatea de a cumpăra vacanţele de anul viitor chiar din luna octombrie, cu reduceri la înscrierile timpurii. Discuţiile au avut loc în cadrul Bursei Litoral-Delta Dunării 2011, care s-a desfăşurat vineri, la Constanţa.

Au uitat de scumpiri

Unii hotelieri consideră că scăderea preţurilor va aduce mai mulţi turişti în staţiunile româneşti, în timp ce alţii consideră că soluţia mai bună este păstrarea tarifelor.

“Ideea este diversificarea serviciilor. În ultimii doi ani am început să oferim din ce în ce mai multe facilităţi, direct în preţul pachetului. Mă refer la accesul la piscină, şezlonguri”, explică Ciprian Constantinescu, preşedintele Patronatului Industriei Hoteliere “Marea Neagră“, care reuneşte hotelieri din sudul litoralului.

Dacă, la un moment dat, au existat intenţii de scumpire pentru anumite pachete, după ce au tras linie, hotelierii au decis că trebuie să încurajeze vânzările ofertelor care includ cazare şi masă printr-o promovare mai bună.

“Până acum am lansat pachetele pentru piaţa germană, care sunt aceleaşi din sezonul trecut. La un hotel de trei stele, cazare plus mic dejun, preţul este de 12 euro/noapte, în extrasezon, şi ajunge la 16-18 euro/noapte în plin sezon. Cam la fel vor fi şi pentru români”, spune Linica Stan, preşedintele THR Marea Neagră, care deţine peste 10.000 de locuri de cazare pe litoral.

Hotelierii au promis să finalizeze preţurile până pe 25 septembrie, pentru ca în luna octombrie, la târgul de turism, ofertele să se regăsească deja în pliante.

“Vom lansa atunci şi programul de înscrieri timpurii. Cei care vor plăti integral pachetele până în luna martie, vor beneficia de reduceri între 20 şi 25%”, susţine Dragoş Anastasiu, de la Nova Touring.

Criza a schimbat comportamentul turiştilor

Pentru mulţi dintre proprietarii de hoteluri de pe litoral, sezonul 2010 a fost dezastruos. În prima parte a verii, până la mijlocul lunii iulie, gradul de ocupare abia atingea 50% în timpul săptămânii.

În lipsă de bani, turistul român de la mare a renunţat în mare parte la restaurante şi la cârciumi şi a optat pentru “împinge tava” sau pentru mâncarea cumpărată de la supermarket, ca în anii ’90. Hotelierii susţin că principalele cauze au fost criza economică şi vremea capricioasă.

“Cei care vor plăti integral pachetele până în luna martie vor beneficia de reduceri între 20% şi 25%.“,
DRAGOŞ ANASTASIU, proprietar Nova Touring

evz.ro
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ