spot_img
spot_img
17.5 C
Vaslui
05-iul.-2025

După plecarea guvernului Ciolacu urmează și demisia de onoare a prefectului Popica? Iată ce spune acesta

- Advertisement -

CAPĂT DE DRUM?… Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni, după ședința coaliției în care au discutat rezultatul alegerilor prezidențiale și după ședința Consiliului Politic Național al PSD, că își depune demisia din funcția de prim-ministru. Tot luni, președintele interimar Ilie Bolojan a luat act de demisie, iar marți l-a desemnat pe liberalul Cătălin Predoiu în funcția de prim-ministru interimar. Toate aceste mutări de la centru ar trebui să provoace și demisiile prefecților din țară, însă acest lucru se va întâmpla, cel mai probabil, după al doilea tur al alegerilor prezidențiale. La Vaslui, prefectul Eduard Popica și-a mai dat odată demisia de onoare după ce guvernul PSD din 2019, condus de Viorica Dăncilă, a fost înlocuit de guvernul liberal condus de Ludovic Orban. Iată ce spune acum.

Deși nu a trecut mult timp de când a fost numit în funcția de prefect al județului Vaslui, Eduard Popica a reușit să schimbe imaginea instituției, implicându-se mult mai mult decât predecesorul său în problemele județului. Social-democratul a reconstruit și puntea de comunicare cu presa locală, din acest punct de vedere fiind unul dintre cei mai transparenți prefecți din țară. Cu toate astea, rezultatele de duminică, de la primul tur al alegerilor prezidențiale nu îi dau mari șanse lui Popica să continue în această funcție, mai ales că partidul său a părăsit coaliția care forma guvernarea. Iată ce a declarat pentru „Vremea Nouă”, prefectul despre această situație: „Dacă va veni un nou Guvern, care nu va avea susținerea PSD, este foarte clar că îmi voi da demisia de urgență, așa cum am făcut-o și în trecut. Am venit la Prefectură pentru a rezolva problemele județului și știți foarte bine că fără spijin de la Guvern nu poți face nimic. Eu nu am venit în această funcție nici pentru blazon, nici pentru salariu, ci pentru a mă implica în dezvoltarea județului, în buna funcționare a acestei instituții și după cum ați observat cu o transparență maximă. Prin urmare ce să mai caut la prefectură dacă partidul meu nu mai este la putere? Cum pot implementa proiecte pentru Vaslui, fără spriijin politic?” 

Un liberal în fruntea guvernului  

În urma rezultatului turului 1 al alegerilor prezidențiale, președintele interimar al României, Ilie Bolojan, l-a primit luni, 5 mai 2025, pe Marcel Ciolacu, la Palatul Cotroceni, care și-a înaintat oficial demisia din funcția de prim-ministru. În temeiul prevederilor constituționale, președintele interimar al României a luat act de demisia lui Marcel Ciolacu și a semnat marți, 6 mai 2025, decretul prin care se constată vacanța funcției de prim-ministru al Guvernului României. Tot marți, președintele Ilie Bolojan a semnat decretul pentru desemnarea lui Cătălin Predoiu ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile prim-ministrului până la formarea noului Guvern. „Guvernul României își va continua activitatea în condițiile de interimat, așa cum sunt stabilite de Constituție și de legi. Continuitatea și coerența guvernamentală sunt importante pentru bunul mers al treburilor publice, dar și pentru predictibilitatea și echilibrul circuitelor economice private, pentru piețele financiare, pentru interesele tuturor companiilor românești, ale societății civile, ale tuturor cetățenilor români, oriunde s-ar afla. Acest mandat interimar se desfășoară într-un context electoral important pentru toți cetățenii români. Instituțiile executive care au atribuții în organizarea procesului electoral își vor îndeplini atribuțiile și competențele cu echidistanță, transparență și legalitate deplină, astfel încât cetățenii români să își exercite votul liber și în siguranță publică, așa cum s-a întâmplat și la primul tur al alegerilor prezidențiale desfășurat în urmă cu câteva zile. Deși este vorba doar de un mandat interimar, Guvernul va rămâne un interlocutor deschis dialogului pentru partenerii sociali, investitori, partenerii externi ai României. România este și trebuie să rămână o democrație rezilientă, o țară ale cărei obiective de dezvoltare rămân ancorate în valorile euro-atlantice”, a afirmat Cătălin Predoiu, prim-ministru interimar.

Urmează o nouă demisie de onoare? Prefectul spune că da, dacă PSD nu intră într-o nouă formulă la guvernare 

DECIZIE… În 2019, după ce guvernul Viorica Dăncilă a fost demis prin moțiune de cenzură și după ce noul prim-ministru Ludovic Orban anunța „depesedizarea” instituțiilor publice, prefectul Eduard Popica, aflat la acea vreme la primul său mandat, surprindea pe toată lumea dându-și demisia de onoare. „Vreau să fac public faptul că astăzi îmi dau demisia din funcția de prefect. Motivele sunt personale, dar ca să intru în detalii, unul dintre ele ar fi acela că guvernul care m-a susținut și a susținut prin tot ceea ce a făcut județul Vaslui tocmai a fost demis. I-a luat locul un alt guvern, un lucru normal zic eu, așa este în democrație, drept pentru care lăsăm ca noul guvern să numească un nou prefect. Așa cum am susținut tot timpul, nu mă țin strâns de acest scaun. Aceste funcții sunt vremelnice și a fost o onoare pentru mine să ocup această funcție de înaltă demnitate publică. Cred că am facut-o bine”, anunța Eduard Popica în urmă cu șase ani. Decisiv pentru actualul prefect al județului Vaslui vor fi rezultatul din 18 mai și alianțele care se vor forma după al doilea tur al alegerilor prezidențiale. O victorie a lui George Simion și preluarea guvernării de către partidele suveraniste ar diminua considerabil șansele lui Eduard Popica, dar și pe cele ale subprefectului Marius Arcăleanu de a continua la conducerea Prefecturii Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

10 COMENTARII

  1. Motrea!!! Bagă-ne-am pl în ma-ta, iar rămai fără servici! Ce piz.. mă-tii faci tu? Cum termini vila? De unde mort.. ma-tii mai scoți tu bani sclav nenorocit?

  2. Dar de ce sa plece numai Popica? Sefii din sanatate, invatamant si alte institutii care au fost pusi pentru eternitate in fruntea lor de „iubitul partid” nu trebuie sa plece si ei? Au facut destul rau judetului si domeniilor in care au activat si ar trebui sa plece urgent, indiferent cine ajunge presedinte. Bagajele si la munca!

  3. Problema e la combinații…. deștepte…. dividente… și procente…. ca spaguta…. … te poate face ….sa belești….. maimuta…….. ca dușmănia de clasa …. între partide….. cind e vorba de loz…. se lasă cu … sloboz….. si pirnaye…. pin la os….. și gaoz…. la pirnaye…..

    • Asa crezi, nu_i asa? Ia zi, pari genul ala de credul care pune botu’ la orice! Cam cati bani ai pierdut pe la scam? Pari genul care rămâne fără banii de la saltea doar ca i- a bătut unul la ușa și l- a imbarligat zicandu-i ca Soarele e patrat!

  4. Sa plece de mana cu catuse amandoi, ca ne-am saturat de cat si-au batut joc de popor si ne-au indatorat peste masura, iar acum dau vina pe cel ce urmeaza sa vina ca ne va duce la colaps…..ei ne-au dus la colaps cu hotiile si furturile lor din banul public….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.