După plecarea lui Nelu Tătaru din fruntea Ministerului Sănătății, controalele în secțiile ATI au fost suspendate

Nelu Tătaru

ALTĂ VIZIUNE… Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, a explicat că imediat după tragedia de la Piatra Neamț autoritățile au efectuat verificări în secțiile de Terapie Intensivă din țară, iar Inspecția sanitară de stat a continuat zilnic acele controale până în 23 decembrie, când a fost învestit noul Guvern, iar portofoliul Sănătății a fost preluat de Vlad Voiculescu. De atunci, spune deputatul PNL, Inspecția nu a mai efectuat niciun control în secțiile ATI. “Cred că ar trebui să ne pună un semn de întrebare”, a spus demnitarul liberal, la o emisiune de pe postul B1 tv.

Subiectul controalelor din spitale a pornit de la afirmația făcută de Vlad Voiculescu, actualul ministru al Sănătății, potrivit căreia de la preluarea mandatului și până în prezent nu a văzut niciun raport al rezultatelor acelor verificări. Replica lui Nelu Tătaru a venit imediat. “Orice ministru are discuții cu direcțiile din subordine, iar aici, având în vedere și evenimentul de la Piatra Neamț, în urma căruia premierul Ludovic Orban a decis ca Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne, prin IGSU și specialiștii de la ISCIR, să evalueze fiecare secție de Terapie Intensivă. Atunci s-au catagrafiat cam 314 spitale, iar inspecțiile s-au făcut de către Inspecția sanitară de stat, specialiștii de la ISCIR și cei de la ISU din fiecare județ în 302 spitale. Din câte țin eu minte, erau 237 de spitale publice, 59 spitale private și 6 spitale departamentale. Un prim raport de informare către noi, ca Minister al Sănătății, a venit în jurul datei de 16 decembrie, de la IGSU, un raport în care prezentau punctul lor de vedere și evaluarea, plus conformarea pe care o recomandau. Acest raport a mers către Inspecția sanitară de stat. Din ce am aflat ulterior, în data de 23, când eu personal nu mai eram ministru, a apărut și raportul Inspecției sanitare de stat, urmând ca în ianuarie să apară, din câte am aflat, și acel plan de măsuri care să poată fi adaptate celor găsite. Cred că, eu știu, colaborarea cu Inspecția sanitară de stat, cu Corpul de Control a fost un pic deficitară aici”, a declarat Nelu Tătaru.

“Ar trebui să ne punem un semn de întrebare”

După tragedia de la Piatra Neamț, Nelu Tătaru fusese criticat de Vlad Voiculescu, care reclama situația din spitale și strategia Ministerului Sănătății în acest sens. Odată cu rocada celor doi pe scaunul de ministru, controalele secțiilor de Terapie Intensivă din țară au încetat, cea ce înseamnă că evenimente cumplite precum cel de la “Matei Balș“ se pot întâmpla oricând. “După cum știți, noi făceam evaluarea, la sfârșitul lui octombrie-noiembrie, a tuturor secțiilor de Terapie Intensivă în funcție de patologia aflată pe paturile de Terapie Intensivă. Inspecția de stat făcea aceste evaluări. Odată cu tragedia de la Piatra Neamț, am făcut acele controale comune cu ISU și inspectorii de la ISCIR, dar acele controale ale Inspecției sanitare de stat au continuat zilnic în spitale până în data de 23, când s-a schimbat ministrul. De atunci, nu a mai fost niciun control al Inspecției sanitare de stat în secțiile de Terapie Intensivă. Cred că ar trebui să ne punem un semn de întrebare”, a mai spus fostul ministru Nelu Tătaru.
1 COMENTARIU

  1. Acum face recomandări de angajare la Apele Romane. Va rog, batista pe țambal. In prima parte a pandemiei Ministerul Sănătății, prin unifarm, a omorât lume cu masti neconforme. A avut merite, dar …

LĂSAȚI UN MESAJ