spot_imgspot_img
10.7 C
Vaslui
20-apr.-2024

Echipa de robotică de la Huși, Quasar Robotics, rezultat de excepție la nivel național! (FOTO)

- Advertisement -

AMBIȚIE ȘI MUNCĂ… Succes formidabil pentru echipa de robotică a Colegiului Național “Cuza Vodă”  19097 – RO127, clasată între primele 10 la nivelul roboticii din România! În urma competiției de robotică “BRD First Tech Challenge Romania”, dedicateă elevilor de liceu si organizată de Asociația Nație prin Educație, nu mai puțin de 167 de echipe din întreaga țară au intrat în concurs, însă numai 24 dintre acestea  s-au calificat în finala acestei importante competiții naționale. Potrivit organizatorilor, este a treia cea mai mare competiție independentă din lume și are cel mai mare număr de echipe participante la Campionatul Mondial.

“Sezonul V al competiției FTC, având tema „Ultimate Goal”, a însemnat pentru Quasar Robotics a  treia participare, echipa luând ființă în sezonul 2018-2019. După faza regională, desfășurată online, echipa s-a calificat la etapa națională, desfășurată în perioada 28-30 august 2021, în două etape: etapa online de interviu și etapa efectivă de întâlnire în  teren a roboților, la Sala Polivalentă din București. După un an dificil, cu o muncă susținută constant prin întâlniri de echipă, ore petrecute în stabilirea unei strategii de joc, obiectivul celor de la Quasar a fost să reprezinte cu onoare municipiul Huși prin obținerea unui premiu. “Quasarii” sunt 9 elevi de liceu, îndrumați de 3 mentori: prof. Cristinel Mihăiță, prof. Mona-Lisa Balan și prof. Ancuța Liciu și voluntarii: Livia Stratulat și Cristian Balan. Deși ar părea o joacă, la construirea unui robot sunt necesare cunoștințe de știință, tehnică, inginerie și matematică (Educație STEM) . Membrii echipei se completează și își aduc aportul la construirea unui robot care trebuie să fie funcțional și să respecte tema competiției. Programarea robotului a fost concepută de Denisa Aeloaiei, clasa a XII a MI, în echipă cu Tudor Mihăiță, din aceeași clasă, care este  de altfel  team leader-ul echipei Quasar. De partea mecanică a robotului s-a ocupat Ștefan Stratulat, clasa a XII- a MI, George Cătănescu, clasa a XI-a  SN2 și Fabian Grigorescu, clasa a XI-a SN1. O parte importantă a robotului este alcătuită din piese proiectate și printate 3D, din echipa de conceptție și realizare facând parte Tudor Mihăiță și Maria Alexandra Coșniță”, au precizat reprezentații echipei de robotică.

“Echipa fantastică de robotiști s-a poziționat în top 10  în urma punctajelor obținute  în meciurile desfășurate în teren”

“Robotica este despre nou, despre viitor într-o lume pusă sub semnul digitalizarii. Dar, această competiție este și despre împărtășirea în comunitate a ideilor inovatoare, despre colaborarea în spiritul  Gracious Profesionalism, despre altruism, empatie, valoare asumată. Susținerea principiilor First, legătura cu comunitatea și celelalte echipe este asigurată de departamentul de promovare și PR alcătuit din: Georgiana Balan și Alexandra Croitoru, de la clasa a XII -a MI și, cu statutul de voluntari, Teodora și Radu Liciu, robotiștii de mâine. Echipa fantastică de robotiști s-a poziționat în top 10  în urma punctajelor obținute  în meciurile desfășurate în teren, fiind alături de echipe extrem de bune, cu participări la competiții internaționale precum Quantum și AutoVortex. Este de apreciat ambiția echipei de a concura pentru un premiu,  știut fiind faptul că fără o susținere financiară niciun obiectiv nu ar fi putut fi atins. Mulțumirile echipei vin astfel către domnul ing. Ciomaga Ioan, director general al Viacons Rutier SRL, cel ce a crezut în acești tineri și i-a susținut încă de la început. De asemenea, gânduri de gratitudine se îndreaptă și către sponsorii de bază ai acestui proiect frumos Gartek SRL și Ecosalubrizare Prest SRL. Sprijin, încurajări și susținere au primit și de la Preasfinția Sa, Episcopul Ignatie al Hușilor, căruia întreaga echipă îi poartă un real respect. Recunoștința “quasarilor” se îndreaptă și spre  Primăria Municipiului Huși care a fost deschisă la solicitările lor și cu care își dorește o colaborare și în perioada următoare. Nu în ultimul rând, echipa mulțumește d-nei director al Bibliotecii municipale  „Mihai Ralea” din Huși, Alina Tudose și domnului primar Ioan Ciupilan, prin a căror bunăvoință robotiștii își pot desfășura activitatea în sala Biblioteen. Acum 3 ani a început totul, creându-se o echipă ce a crescut frumos, ajungând ca anul acesta să obțină un binemeritat premiu la Campionatul Național”.

“Este vorba în primul rând despre emoție, prietenie, comunicare, colaborare și dorința de autodepășire

“Premiul Control Award obținut anul acesta este adresat echipei care folosește senzorii și programarea pentru a crește capacitatea de funcționare a robotului pe teren. Echipa demonstrează gândire inovativă și abordare creativeă a sistemelor de control, pentru a obține rezultate mai bune pe teren, în perioada de AUTONOMIE. Jurații au analizat materialele trimise –video și detaliile din formular – și au stabilit care sunt echipele ce au obținut un control inteligent al sistemelor robotului pe teren, prin folosirea senzorilor și sistemelor mecanice”. Oricare ar fi premiul obținut, chiar și simpla “participare” la această competiție, reprezintă o experiență deosebită, deoarece aici nu este vorba doar despre robotică, sau altfel spus știință, inginerie, matematică. Este vorba în primul rând despre emoție, prietenie, comunicare, colaborare și dorința de autodepășire. Este un limbaj universal. Este harta unui drum spre viitor. Este o busolă ce indică direcția de urmat. Este un mod de a construi caractere. Ce își doresc “Quasarii”? Să aibă suport, continuitate prin recrutare de noi membri pentru sezoanele competiționale, să asigure un cadru de dezvoltare a abilităților tehnice și nontehnice membrilor săi. Un pas important în asigurarea continuității este cooptarea celor mai noi membri ai echipei,  Maria Alexandra Coșniță, de la clasa a X-a MI și David Liviu Filip, de la clasa a XI-a MI, ce au avut rolul de referee în sezonul competițional încheiat. Deviza echipei Quasar Robotics este „Construim roboți, creștem oameni!”, au transmis reprezentații echipai de robotică a Colegiului Național “Cuza Vodă” Huși.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.