SAREA ÎN BUCATE…Sarea poate fi consideratã substanta folositã de oameni pe tot globul si, consumatã cu moderatie, 4-5 g pe zi, este esentialã în functionarea corectã a organsimului, ajutând la mentinerea echilibrului fluidelor si la transmiterea impulsurilor nervoase. Din pãcate, consumul mediu zilnic depãseste cu mult consumul moderat, ajungând la o medie de 10 grame pe zi. Lucrul acesta face ca sarea sã se transforme în dusmanul nostru, crescând riscurile de hipertensiune arterialã, aparitia unor boli cardiovasculare sau renale. În plus, sarea este generatoare de apetit si poate fi, în mod indirect, cauza cresterii în greutate. Sarea, cunoscutã si sub numele de clorurã de sodiu, contine aproximativ 40% sodiu si 60% clorurã. Se foloseste ca liant, stabilizator si conservant alimentar, deoarece bacteriile nu pot prospera în prezenta unei cantitãti mari de sare. Corpul uman are nevoie de o cantitate micã de sodiu pentru a conduce impulsurile nervoase, a contracta si relaxa muschii si pentru a mentine echilibrul adecvat de apã si minerale. În plus, la majoritatea oamenilor, rinichii ajung la un moment dat sã nu mai facã fatã excesului de sodiu din sânge. Pe mãsurã ce sodiul se acumuleazã, organismul retine apã pentru a dilua sodiul. Aceasta creste atât cantitatea de lichid din jurul celulelor, cât si volumul de sânge din fluxul sangvin. Volumul sangvin crescut înseamnã mai multã muncã pentru inimã si mai multã presiune asupra vaselor de sânge. Cu cât înaintãm în vârstã, munca si presiunea suplimentarã pot rigidiza vasele de sânge, ducând la hipertensiune arterialã, infarct miocardic si accident vascular cerebral. De asemenea, poate duce la insuficientã cardiacã. Din pãcate,este foarte dificil sã ne ferim de excesul de sare, tinând cont de faptul cã aceasta este folositã aproape peste tot. Aproape orice aliment neprocesat, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale, nucile, carnea si produsele lactate au un continut scãzut de sodiu. În schimb, cea mai mare parte a sãrii din dietele noastre provine din alimente preparate comercial, pe care le cumpãrãm din magazine. Si aici putem exemplifica cu pâinea zilnicã si continuând cu mezelurile, carnea procesatã, produsele de patiserie, conservele, brânzeturile, semipreparatele, chiar si unele cereale sau sucuri de fructe.
Câteva trucuri pentru a consuma cât mai putinã sare
Pentru început, este bine sã eliminãm solnita de pe masã. De asemenea, este recomandat sã reducem consumul de alimente bogate în sare, precum mezelurile, brânzeturile sãrate, conservele, semipreparatele. La fel si apa mineralã. Substituie sarea cu un alt condiment, care sã dea savoare mâncãrii. Este recomandat sã consumãm cât mai multe legume si verdeturi. Acestea sunt bogate în potasiu si neutralizeazã efectul nociv al sodiului. De altfel, verdeturile si condimentele si citricele precum lãmâia pot oferi mai multã aromã preparatelor cu mai putin sodiu. În plus, putem înlocui sarea cu clorura de potasiu (numitã si sare de potasiu) are un gust similar cu clorura de sodiu, dar are un gust amar când este încãlzitã, asa cã nu este recomandatã pentru gãtit. Cu toate acestea, este bine sã cerem sfatul unui medic înainte de a încerca o sare de potasiu, deoarece potasiul suplimentar poate fi periculos pentru persoanele care au probleme în eliminarea cantitãtilor în exces sau care iau medicamente care pot creste nivelul de potasiu în sânge. O altã modalitate prin care putem scãdea cantitatea de sare este sã încercãm sã gãtim mai mult acasã, mai ales cã gãtitul cu ingrediente proaspete neprocesate îti permite sã controlezi cantitatea de sare pe care o adaugi mâncãrurilor.
Folosim cookie-uri pentru a colecta și utiliza date care ne permit să personalizăm conținutul și reclamele, oferindu-vă cea mai bună experiență pe site.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
alături de sare este si zaharul în exces în toate alimentele conservate sau semiprep, la fel ca sosurile diverse.