spot_imgspot_img
20.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

EI NE-AU PÃRÃSIT ÎN 2013!

- Advertisement -

PIERDERE Oameni care au scris istoria acestui judet si care au plecat dintre noi, lãsând în urmã multe regrete. În anul care se încheie, mai multe personalitãti din administratie, învãtãmânt, culturã sau alte domenii au plecat în vesnicie: fostii profesori Ioan Bãlãnescu si Marin Moronescu, stâlpi ai învãtãmântului din Vaslui, procurorul Ovidiu Berinde, huseanul Lucian Copacinschi, fost director al Directiei Silvice, un specialist cunoscut si respectat în tot judetul. Sunt doar câtiva dintre cei care, în 2013, au fost condusi pe ultimul drum de prieteni si oameni care i-au cunoscut în viatã. Au lãsat în urma lor realizãri impresionante si se poate spune cã au schimbat viata celor cu care s-au întâlnit în viatã.

În martie, magistratii din tot judetul Vaslui l-au condus pe ultimul drum pe cel care a dat un sens muncii de anchetator. Colegul lor, procurorul criminalist Ovidiu Berinde, s-a stins, mult prea tânãr. A pãsit discret cãtre Eternitate, iar vestea i-a socat pe multi. O boalã necrutãtoare l-a rãpit dintre noi, mult prea devreme. Ovidiu Berinde si-a trãit viata la maxim, s-a dedicat meseriei ca nimeni altul, si-a iubit familia si prietenii si a reusit sã-si atragã simpatia opiniei publice prin desele aparitii în media localã si nationalã. Impunea respect prin simpla lui prezentã, însã dincolo de imaginea durã de profesionist, se ascundea un suflet mare si frumos, un om vesel, îndrãgostit de viatã. Cu totii au sperat, pânã în ultima clipã, într-o minune. Dumnezeu s-a grãbit sã-si cheme aproape un ajutor, care se împartã dreptatea si în Cer, asa cum a fãcut-o o viatã întreagã. E foarte greu sã vorbesti despre Ovidiu Berinde la trecut. Berinde a trecut prin viatã frumos, simplu, onest. Era omul potrivit, la locul potrivit. Ajungea primul la birou si pleca ultimul acasã. Nici în concediu nu putea sta departe de Parchetul de pe lângã Tribunalul Vaslui. Profesia de criminalist îi ocupa tot timpul. Era pasionat, vorbea tot timpul despre munca lui, avea o memorie incredibilã si povestea în detaliu întâmplãri petrecute cu ani în urmã. Discret, vorbea rar despre familia lui, despre rudele aflate departe, dar atunci când o fãcea, ochii i se umezeau. S-a nãscut la Sighetu Marmatiei, dar a trãit o viatã printre moldoveni, care l-au iubit iar el i-a rãsplãtit cu un respect nesfârsit. Caracter puternic, educatie de fier, suflet de aur, vorbã bunã si modestie fãrã margini. Acesta era Ovidiu Berinde, sotul, tatãl, profesionistul, colegul si prietenul. Toti cei care l-au cunoscut, deplâng disparitia lui prematurã si spun cã Ovidiu Berinde nu va muri niciodatã în inima si în mintea lor.

Profesorul Ioan Bãlãnescu predã la catedrã, în ceruri

Cu multã durere în suflete, lacrimi, coroane si flori. Asa a trecut în nefiintã fostul profesor Ioan Bãlãnescu, fost inspector scolar general adjunct si director scolar, unul dintre specialistii care au avut un rol important în dezvoltarea si promovarea învãtãmântului vasluian. A murit tot în martie, fiind condus pe ultimul drum de colegi si fostii elevi. Ioan Bãlãnescu a fost unul dintre oamenii care au fãcut cinste atât judetului Vaslui cât si învãtãmântului românesc. Profesorul de Biologie, nãscut în 1927, si-a început cariera în satul natal, la Cârja, unde a fost director timp de 17 ani. Din 1974 vine la Vaslui, ca inspector de specialitate, apoi timp de sapte ani este inspector general adjunct. Din 1981 devine directorul Liceului Industrial nr. 1, pânã iese la pensie în 1990. Se întoarce la Cârja si, desi era la pensie, mai activeazã pânã în 1995, timp în care reconstruieste scoala în care a cunoscut consacrarea. Oamenii vin si pleacã din viata noastrã, însã cei cu adevãrat importanti dãinuie chiar si atunci când nu mai fac parte din lumea realã, iar profesorul Bãlãnescu, prin profesionalismul si realizãrile sale, si-a asigurat cu sigurantã un loc în istoria Vasluiului. „Domnul profesor a fost un cadru didactic ce a fãcut cinste învãtãmântului vasluian, ocupând în timp diferite functii de conducere, printre care si functia de inspector general adjunct. Regret plecarea dumnealui dintre noi si sper ca acolo unde s-a dus sã aibã parte de o binemeritatã odihnã”, a declarat profesorul Gelu Munteanu, actualul director al Grupului Scolar Industrial „Stefan Procopiu” Vaslui.

Corneliu Todeilã, un vutcãnean respectat si regretat

Tot în luna septembrie, inginerul silvic Corneliu Todeilã, angajat la Directia Silvicã Vaslui, a încetat din viatã în urma unui infarct. Apropiatii au avut si au doar cuvinte de laudã la adresa lui, descriindu-l ca pe un om de toatã isprava, gospodar si ambitios, care a dat dovadã întotdeauna de profesionalism, un pãrinte exceptional si un fiu bun care nu l-a dat uitãrii nici o clipã pe tatãl lui, fostul magistrat Gelu Todeilã. „Corneliu Todeilã, prin tot ceea ce a fãcut si a lãsat în urma sa, atât pentru vutcãneni si nu numai pentru ei, a fost un model demn de urmat. A fãcut mult bine, a fost un suflet nobil si un mare iubitor de oameni. Ce pãcat cã destinul si viata sunt atât de crude si ne rãpesc pe cei mai buni dintre noi”, a declarat Vasile Popa, director al Camerei de Conturi Vaslui. Disparitia timpurie a acestuia l-a întristat si pe Nicutã Marcu, director al Oficiului Judetean de Postã (OJP) Vaslui. „Regret nespus de mult faptul cã soarta a fost atât de crudã cu acest om. Sâmbãtã seara am stat alãturi de el si mi-a povestit cã urma sã meargã la o partidã de vânãtoare la Timisoara. Sunt bolnav de supãrare si profund mâhnit pentru cã mai avea multe de fãcut pe acest pãmânt. Era un familist convins, îsi iubea fetele ca pe ochii din cap si pãstra un respect deosebit tatãlui sãu pe care îl comemora periodic si nu uita sã îi invite pe cei care îi fuseserã mereu aproape. A ajutat multi tineri sã îsi înceapã cariera în domeniul silvic, vorbea cu drag despre vutcãneni si era dispus oricând sã le sarã în ajutor. Dumnezeu sã îl odihneascã în pace!”, a declarat Nicutã Marcu.

Decanul de vârstã al consilierilor locali din Vaslui, regretat de vasluieni

O veste tristã s-a abãtut, în acest an, asupra primãriei si Consiliului Local Vaslui. Decanul de vârstã al consilierilor locali, Alexandru Irimia, s-a stins dupã o lungã si grea suferintã, înconjurat de cei dragi. Alexandru Irimia a murit la 70 de ani, dupã o viatã trãitã în slujba semenilor, ajutând mereu pe cei nevoiasi si sprijinind membrii cooperatori în toate momentele grele prin care a trecut acest segment economic, dupã 1990. Dupã 1990, Alexandru Irimia a fãcut parte din toate consiliile locale care au schimbat fata orasului, fiind implicat în toate proiectele de dezvoltare ale Vasluiului. Un bun profesionist, un coleg la fel de bun, omul care se bãtea pânã în pânzele albe pentru ca adevãrul sã iasã la ivealã. Nu a fãcut compromisuri si este cel care a crescut generatii de politicieni în PSD Vaslui, organizatie care îi datoreazã foarte mult acestui om al Vasluiului. Practic, dupã 1990, orice proiect legat de dezvoltarea Vasluiului a trecut prin mâna si prin mintea consilierului local Alexandru Irimia, cel care a fost mai multe mandate în functia de presedinte al Comisiei buget-finante din CL Vaslui. A fost cel care si-a dat girul pe toate proiectele importante ale orasului, fiind de un real sprijin pentru primarii de dupã ’89 ai orasului-resedintã.

A murit si profesorul de limba românã, Marin Moronescu

S-a stins din viatã profesorul de limba românã Marin Moronescu, cel care, timp de 50 de ani, si-a adus aportul la îndrumarea si formarea a zeci de generatii de elevi. Treizeci si patru de ani a predat la Liceul Teoreic „Mihail Kogãlniceanu”, ocupând în perioada 1996-1997 functia de director. A fost autorul mai multor volume, printre care „Una mie maxime latine si universale” sau „Liceul Teoretic Mihail Kogãlniceanu Vaslui 1890-2010”, în colaborare cu prof. dr. Nicolae Ionescu. Trecerea în nefiintã a prof. Marin Moronescu a provocat o mare durere în rândul cadrelor didactice vasluiene, în rândul fostilor colaboratori si elevi, care sunt asteptati sã îi aducã un ultim omagiu.

Husul, marcat de disparitia celor doi tineri ofiteri de la SIPI!

Anul 2013 a fost unul trist pentru familia Copacinschi, deoarece inginerul Lucian Copacinschi, fost sef al Ocolului Silvic Husi, dar si consilier local câtiva ani la rând, în cadrul Consiliului Municipal Husi, a trecut în nefiintã. De asemenea, în octombrie 2013, o altã disparitie în întristat „urbea dintre vii”: îndrãgitul profesor Mircea Talasman, cel care a înfiintat în 2000 Asociatia Pensionarilor Husi, luptând pentru drepturile vârstnicilor din oras, mai ales ale celor cu venituri extrem de mici, a încetat din viatã, dupã o lungã suferintã, la vârsta de 81 de ani. Dar poate cel mai greu moment din 2013, care va rãmâne mereu în amintirea husenilor, ca o secventã nedreptã a destinului, s-a petrecut tot în octombrie 2013: doi tineri ofiteri din cadrul SIPI si-au pierdut viata, pe 24 octombrie, într-un accident stupid, în timp ce se îndreptau spre serviciu. Este vorba despre Daniel Sârbu (33 de ani) si Ovidiu Avãtãjitei (44 de ani). Accidentul s-a produs pe raza comunei Muntenii de Jos, când un vehicul care circula cu o vitezã peste limita legalã, a intrat pe contrasens, lovindu-i frontal. Din cercetãri a rezultat limpede cã cei doi politisti circulau regulamentar si nu au avut nicio vinã în producerea acestui accident rutier. Din pãcate, oricâte eforturi a depus echipajul medical prezent la fata locului, pentru cei doi huseni, Daniel si Ovidiu, nu a mai fost nimic de fãcut. Înmormântarea lor a strâns sute de huseni si a înlãcrimat o comunitate întreagã. Colegii lor din cadrul MAI, oficialitãti locale, dar si reprezentanti ai MApN le-au fost alãturi pe ultimul drum, toatã lumea având despre cei doi tineri doar cuvinte de laudã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.