Rectificarea bugetară care s-a realizat ieri se înscrie în categoria măsurilor de stimulare a economiei, dar creşterea economică este încă fragilă şi trebuie consolidată prin măsuri de stimulare, consideră ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, preşedinte al PDL Bucureşti, într-o postare pe blogul personal.
„Aud foarte des dublul discurs al unor oameni interesaţi doar să critice. Se susţine ideea că statul nu ajută economia, că nu se fac investiţii. În momentul în care, datorită unei execuţii bugetare coerente şi corecte, ne permitem să alocam mai mulţi bani către investiţii, iarăşi nu e bine. Acest tip de discurs duplicitar face rău şi vieţii politice şi vieţii sociale dar, poate mai important, începe să facă rău şi vieţii economice a României”, apreciază Elena Udrea.
Ministrul a pledat pentru măsuri de stimulare care să încurajeze creşterea economică fragilă. „Surplusul de încasări bugetare obţinut pe prima jumătate a anului nu putem să-l aruncăm pe salarii şi pensii mai mari, aşa cum presează de câteva zile televiziunile de ştiri. E mai bine să-l direcţionăm către investiţii. De fapt, aceasta este şi logica rectificării bugetare de ieri: consolidarea creşterii economice prin investiţii. Este prima dată de când sunt ministru când nu se mai face o rectificare pe minus pentru investiţii, ci pe plus. Până acum, miniştrii care se ocupau de dezvoltarea infrastructurii se obişnuiseră deja cu tăierile la rectificări, pentru că trebuiau acoperite pensiile si salariile”, a spus Elena Udrea.
Aceasta a exemplificat prin faptul că anul trecut, la MDRT exista un buget de investiţii de aproximativ 373 de milioane de euro, tăiat la rectificarea din august 2010 (în acelaşi timp cu măsurile de austeritate) cu aproape 40 de milioane de euro. „Ieri (n.r. miercuri), după rectificarea bugetară la care MDRT a primit aproape 300 de milioane de lei, bugetul de investiţii al MDRT a ajuns la 354 de milioane de euro. Ei bine, la un an de la măsurile de reechilibrare bugetară, ne aflăm în sfârşit în postura de a nu ne pune problema dacă putem plăti pensiile şi salariile bugetarilor. Cred că şi aceştia se simt ceva mai bine fără să fie ameninţaţi zi de zi de spectrul incapacităţii de plată. Este un progres evident, care a necesitat măsuri cu efecte sociale dure, dar extrem de necesare. Simplul fapt că putem da mai mulţi bani către lucrările de infrastructură înseamnă un câştig. Este o evidenţă care nu poate fi contestata nici de atât de acizii noştri detractori”, a continuat democrat-liberala.
Potrivit acesteia, nu toate lucrurile „sunt roz”, apreciind că România are nevoie de mult mai multe fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii decât dispune în acest moment. Elena Udrea mai spune că nevoia de investiţii este mai mare decât cea din proiectele finanţate prin Programul Operaţional Regional din fonduri europene, prin PNDI, ori cele de alimentare cu apă şi canalizare a localităţilor din mediul rural, reabilitarea şi asfaltarea drumurilor de interes local şi judeţean pornite deja pe HG 577/1997.
„România are nevoie de investiţii în infrastructură încă 10 ani, în condiţiile bugetelor de astăzi. De aceea, criticile faţă de rectificarea bugetară, prima în care se acorda mai mulţi bani ministerelor de investiţii, sunt total nejustificate. Dintr-o asemenea perspectivă, oricâţi bani ar veni în acest moment, tot nu sunt suficienţi pentru programele aflate în derulare. Este însă primul moment în care putem vorbi efectiv de o stimulare economică semnificativă prin investiţii. (…) Nu mai suntem în situaţia de acum un an în care să facem noi tăieri, ci intrăm în logica finanţării active a creşterii economice”, a încheiat ministrul Dezvoltării.
AGERPRES.ro