CEI MAI BUNI Stefana Andreea Agafitei si Teodora Mihãilã, eleve ale Scolii Gimnaziale “Mihai Eminescu”, si Tudor Cãlin Ailioaei de la Scoala Gimnazialã “Mihail Sadoveanu” sunt trei dintre elevii vasluieni care au absolvit clasa a VIII-a cu rezultate exceptionale, fiind cei mai bine pregãtiti copii din scolile respective. Acestia au demonstrat cã nimic nu este imposibil si, dând dovadã de seriozitate si ambitie, au muncit în permanentã, astfel încât nu le-au oferit cadrelor didactice ocazia de a le încheia medii mai mici de 10. Vã prezentãm mai jos povestile acestora de viatã si aspiratiile la care tind, în speranta cã pot fi modele pentru viitorii liceeni prinsi de febra Evaluãrii Nationale.
Stefana Andreea Agafitei, olimpicã la stiintele exacte
Stefana Andreea Agafitei a încheiat cei patru ani de gimnaziu cu media generalã 10. Desi este un elev model care a dat dovadã de consecventã, Stefana Andreea are emotii pentru Evaluarea Nationalã “ca orice copil de vârsta mea.” “Sunt nerãbdãtoare sã încep una dintre cele mai frumoase etape ale vietii de elev: liceul, dar acest sentiment este umbrit si de nostalgia celor 8 ani petrecuti la Scoala Gimnazialã <<Mihai Eminescu>>“, a declarat eleva care nu are un motto dupã care sã se ghideze deoarece a preferat sã îsi gãseascã idealurile în oameni. Unul dintre acesti oameni este învãtãtorul Dan Oprea pe care îl considerã “un domn Trandafir al zilelor noastre”. “Am foarte multe amintiri plãcute, însã cele mai frumoase au fost petrecute alãturi de domnul învãtãtor”, a mai declarat Stefana Andreea.
Reporter: La ce olimpiade/concursuri te-ai remarcat în cei patru ani de gimnaziu?
Stefana Andreea Agafitei: Am participat la olimpiada de matematicã, sub îndrumarea domnului Solomon Niculai, în fiecare an de gimnaziu. Anul acesta am ocupat pozitia a patra la faza judeteanã. Am participat la olimpiadele de chimie si fizicã, sub îndrumarea doamnei Tãune Pavelina. Anul acesta am obtinul premiul al II-lea la faza judeteanã a olimpiadei de chimie. Am avut rezultate bune, de asemenea, si la concursuri interjudetene si nationale de matematicã si chimie.
Rep. Care este cheia succesului?
S.A.A. Pentru mine cheia succesului a reprezentat perseverenta. Încã de la începutul scolii mi-am vizualizat scopul: sã fiu printre cei mai buni.
Rep. Fã-le câte un scurt portret cadrelor didactice care ti-au fost mai apropiate!
S.A.A. Toti profesorii pe care i-am avut si-au lãsat amprenta asupra educatiei mele. Voi enumera în ordine cronologicã profesorii care mi-au fost în mod deosebit aproape: domnul învãtãtor Dan Oprea (un Domnul Trandafir al zilelor noastre), cãruia îi port un respect deosebit pentru tot ceea ce a fãcut pentru mine si îi multumesc deoarece zilele copilãriei nu s-au încheiat odatã cu începerea scolii, doamna dirigintã Cocuz Laura, care mi-a deschis apetitul cãtre literaturã, domnul profesor Solomon Niculai si doamna Tãune Pavelina, care m-au ajutat sã îndrãgesc partea realã, precum si doamna profesor Bojescu Camelia, care a fãcut ca limba englezã sã nu-mi fie o limbã strãinã.
Rep. Ce le transmiti colegilor tãi?
S.A.A. Le doresc mult succes la examen si sper sã îsi îndeplineascã toate visele.
Rep. La ce liceu vrei sã mergi? Care este motivul pentru care ai ales aceastã unitate de învãtãmânt?
S.A.A. Doresc sã urmez cursurile liceului “Mihail Kogãlniceanu”, la profilul matematicã-informaticã, datoritã prestigiului de care se bucurã acest liceu.
Teodora Mihãilã, olimpicã nationalã la Limba Românã
Teodora Mihãilã de la Scoala Gimnazialã “Mihail Eminescu” este cea de-a doua elevã a unitãtii de învãtãmânt care a obtinut o performantã rarã si a încheiat gimnaziul cu media generalã 10. Cu toate cã nu s-a simtit foarte atrasã de fizicã, a reusit sã facã fatã cu brio acestei discipline. A obtinut rezultate remarcabile la Olimpiada de Limba Românã, unde a ajuns la faza nationalã, si la Olimpiada de Limba Englezã, unde a obtinut, în clasele a VII-a si a VIII-a, locul I, respectiv II pe judet. Motto-ul dupã care se ghideazã Teodora este “Succesul nu este cheia fericirii. Fericirea este cheia succesului. Dacã îti place ceea ce faci, vei avea succes.” Liceul pe care vrea sã îl urmeze este “Mihail Kogãlniceanu”, profil uman, specializarea Stiinte Sociale bilingv francezã-italianã. În ceea ce priveste Evaluarea Nationalã, Teodora declarã cã nu are emotii prea mari, deoarece se simte pregãtitã.
Reporter: Ce sentimente te încearcã la finalul acestui drum?
Teodora Mihãilã: Cu sigurantã îmi va fi dor de scoalã unde mi s-au deschis atâtea drumuri si de profesorii care mi-au ghidat pasii pânã în momentul de fatã, cel al despãrtirii. Le sunt recunoscãtoare cã au fost alãturi de mine, de noi toti si cã ne-au fost nu doar dascãli, ci si adevãrati prieteni. Pe de altã parte, sunt nerãbdãtoare sã încep un capitol nou si plin de posibilitãti din viata oricãrui tânãr, si anume liceul.
Rep. Ce trebuie sã faci ca elev pentru a obtine 10 pe linie?
T.M. Sã înveti cu plãcere, nu sã tratezi scoala ca pe o povarã.
Rep. Ce cadru didactic a fost mai aproape de tine?
T.M. Una dintre doamnele profesoare cele mai dragi mie a fost doamna profesoarã de Limba Englezã, Bojescu Camelia. Mereu am simtit-o apropiatã de noi, elevii, deoarece a dat dovada de multã rãbdare si ne-a oferit sprijinul ei în orice situatie, ceea ce i-a si câstigat respectul meu. Îi multumesc pentru cei patru ani în care mi-a fost profesoarã!
Rep. Care este cea mai frumoasã amintire?
T.M. Fiecare amintire alãturi de colegi devine specialã în aceste clipe finale. Îmi voi aminti cu drag de toate momentele plãcute petrecute împreunã, deoarece acestea au completat experienta noastrã ca elevi în cei opt ani de scoalã.
Rep. Ce le transmiti colegilor tãi?
T.M. Colegilor mei le transmit succes pe mai departe, dar în special la Evaluarea Nationalã, deoarece acesta este urmãtorul obstacol pe care-l avem de depãsit.
Tudor Cãlin Ailioaei, un împãtimit al concursurilor scolare
Tudor Cãlin Ailioaei este elevul de nota 10 de la Scoala Gimnazialã “Mihail Sadoveanu” Vaslui si un împãtimit al concursurilor de chimie si nu numai. Doreste sã meargã la Liceul Teoretic „ Mihail Kogãlniceanu”, profil real, Stiinte ale Naturii, deoarece îi place chimia, fizica si biologia si considerã cã în cadrul acestei specializãri îsi va valorifica cel mai bine aptitudinile. Citatul reprezentativ pentru activitatea sa de elev este „Important este sã nu te opresti niciodatã din a-ti pune întrebãri” – Albert Einstein. .
Repoter: Cãrui fapt i se datoreazã succesul tãu?
Tudor Cãlin Ailioaei: Consider cã succesul meu se datoreazã unei întregi serii de calitãti. Una dintre acestea este perseverenta, deoarece chiar si o scurtã perioadã de „ relaxare” te poate scoate din ritmul pe care ti-l propui. O altã calitate care m-a ajutat în a absolvi gimnaziul cu media 10 este curiozitatea de a afla informatii din toate domeniile. Astfel, în timpul liber îmi place sã citesc cãrti pe subiecte stiintifice, în special matematicã, medicinã si cosmologie.
Rep. Ce simti acum, la finalul celor patru ani de gimnaziu?
T.C.A. La finalul acestui drum, presãrat cu momente plãcute, mã încearcã un puternic sentiment de nostalgie pentru timpul petrecut împreunã cu domnii profesori, care, de-a lungul anilor, s-au implicat în pregãtirea mea. De asemenea, îmi aduc aminte cu plãcere de clipele frumoase pe care le-am trãit alãturi de colegii mei, care m-au ajutat si m-au sustinut tot timpul.
Rep. Care sunt cele mai frumoase amintiri?
T.C.A. Pentru mine, întreg gimnaziul reprezintã o serie inepuizabilã de amintiri frumoase. Cu toate cã studiul a ocupat, în timpul gimnaziului, primul loc pe ordinea prioritãtilor mele, am avut si timp liber. Astfel, adesea îmi aduc aminte de distractivele momente petrecute alãturi de colegii si prietenii mei, pe care nu-i voi uita nicicând. Bineînteles, amintiri frumoase reprezintã si festivitãtile de premiere la care am participat. În opinia mea, dupã un an de studiu intens, nimic nu poate fi mai frumos decât rãsplãtirea muncii în contextul unei astfel de ceremonii, care îmi dã mereu ambitia de a mã autodepãsi.
Rep. Fã-le câte un scurt portret cadrelor didactice care ti-au fost mai apropiate!
T.C.A. Vreau sã-i multumesc doamnei profesoare de chimie, Mereutã Maria, care m-a ajutat deosebit de mult în pregãtirea pentru Olimpiada Nationalã de Chimie, unde am obtinut locul 14, pentru care mi s-a acordat o mentiune specialã. De asemenea, doresc sã multumesc doamnei profesoare de matematicã, Dudãu Lina, pentru devotamentul si efortul depus, doamnei profesoare de limba si literatura românã, Cârlescu Maria, pentru munca depusã în scopul de a obtine rezultate cât mai bune atât la olimpiada, cât si la Evaluarea Nationalã. Un rol deosebit în afirmarea mea la olimpiadele scolare l-au avut doamnele profesoare de fizicã Hãulica Mariana si Ciulei Daniela-Simona, care au reusit, prin muncã si perseverentã, sã îmi explice cele mai dificile concepte ale fizicii. Nu în ultimul rând, doresc sã-i multumesc doamnei profesoare de biologie, Oatu Irina, atât pentru strãdania depusã în a-mi explica tainele biologiei, cât si pentru sfaturile bune. O relatie specialã am avut-o cu domnul director Felincioiu Auricã, care m-a încurajat mereu si m-a fãcut sã fiu din ce în ce mai ambitios. Pentru toate acestea, doresc sã îi adresez un sincer „ Multumesc!”.
Rep. Ce le transmiti colegilor tãi?
T.C.A. Colegilor mei le urez multã sãnãtate, putere de concentrare la Evaluarea Nationalã si mult succes în activitatea desfãsuratã la liceul pe care îl vor urma. De asemnea, îi sfãtuiesc sã fie perseverenti si sã munceascã necontenit pentru a-si îndeplini visul, oricare ar fi acela.
Concursuri si olimpiade la care s-a remarcat Tudor Cãlin Ailioaei
-Mentiune specialã la Olimpiada Nationalã de Chimie, Galati, 2015 ;
-Calificare la Concursul National de Chimie „ Raluca Rîpan”, Oradea, 2014 ;
-Calificare la Olimpiada Nationalã de Stiinte pentru Juniori (chimie, fizicã, biologie), Tîrgoviste, 2014 ;
-Premiul I la Concursul National „Made for Europe” – produse finale ale proiectelor europene derulate în scoli – Brasov, 2014 ;
-Mentiunea I la Concursul International de Creatie Literarã „Ion Creangã în scolile noastre”, editia a V-a ;
-Diplomã pentru rezultate deosebite obtinute ca rezolvitor la Gazeta Matematica;
-Mentiune la Concursul National de Traduceri „Corneliu M. Popescu”, editia a XII- a, 2014 ;
-Premii anuale la olimpiadele judetene de fizicã, chimie, biologie, matematicã, limba si literatura românã si limba englezã. (Andreea Atasiei)