spot_imgspot_img
11.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Elevii din Poienești fac cursuri online după ce școala le-a luat foc. Se încearcă refacerea clădirii cu fonduri guvernamentale

- Advertisement -

MOBILIZARE… O școală cum puține comune din județul Vaslui se pot lăuda că au, a fost scoasă din circuitul educațional după un incediu devastator care a avut loc vineri dimineața în comuna Poienești. Ca urmare a incidentului, 131 de copii din cinci sate componente au revenit la învățământul online, însă oamenii cu suflet mare au sărit în ajutor și au pus o cărămidă la reconstruirea clădirii. Vorbim de edilul Sectorului 4 din București, Daniel Băluță, care a anunțat că primăria pe care o conduce va aloca până la 200.000 de lei ca elevii să revină cât mai repede în bănci. Autoritățile locale din comuna Poienești fac apel la toți cei care pot ajuta, inclusiv la Guvernul României, care ar putea debloca suma necesară din fondul de rezervă, mai ales că vorbim de peste 100 de copii care nu au unde învăța.  

Incendiul care a cuprins, vineri dimineață, școala din Poienești i-a emoționat pe consilierii din Sectorul 4 (București), care au decis să acorde unității de învățământ un sprijin financiar de până la 200.000 de lei, precum și suport logistic pentru realizarea de construcții modulare, în  vederea reconstrucției clădirii unității din localitatea vasluiană. Decizia a fost luată la propunerea primarului Daniel Băluță, care a declarat că toți copiii din România au dreptul de a merge la școală și la grădiniță în clădiri care să le asigure integritatea fizică. „Comunitatea noastră este solidară cu cetățenii și cu autoritățile locale din localitatea Poienești, județul Vaslui și va contribui semnificativ la reconstrucția școlii distruse în incendiul produs în această dimineață. Este imperios necesar să trasmitem unitate în fața dezastrului și să refacem în regim de urgență clădirea unității de învățământ. Așa cum în Sectorul 4, investițiile în infrastructura școlară sunt o prioritate (în ultimii ani au fost investiți aproximativ 250 de milioane de lei pentru punerea în siguranță a școlilor și a grădinițelor), și la Poienești vom sprijini autoritățile locale, astfel încât niciun copil să nu mai fie în pericol, iar cursurile să poată fi reluate cât mai curând, în condiții de deplină siguranță”, a declarat Daniel Băluță, primarul Sectorului 4.

Sătenii ar vrea să vadă mai multă responsabilitate din partea celor care lucrează la primărie

În timp ce școala în care au învățat atâtea generații era distrusă de flăcări, oamenii din Poienești ne-au declarat că incediul putea fi stins foarte repede, dacă hidranții cumpărați de primărie în urmă cu mai mulți ani erau montați în clădire. Sătenii ne-au mai spus că în poarta școlii s-ar afla o sursă de apă, iar de acolo instalația trebuia doar prelungită până în interior. Nu s-a făcut nimic pentru că, la fel ca în mai toate satele vasluiene, rețelele publice de apă și canalizare aproape că nu au utilitate. În ultimii ani, zeci de milioane de euro au fost atrase în județ pentru ca cei din rural să aibă cele necesare unei vieți cât de cât civilizate. Fondurile au fost atrase, împărțelile au fost făcute, comisioanele s-au încasat, însă conductele prin care ar fi trebuit să curgă apă zac secate fără ca nimeni să fie tras la răspundere. Oamenii s-au bucurat de apă câteva zile după care au revenit la condițiile de dinainte. Ca drept dovadă, sistemul de alimentare din comuna Poienești nu a putut asigura apa necesară pompierilor pentru a putea stinge incendiul, astfel că salvatorii au fost nevoiți să se deplaseze cu autospecialele până în comuna Laza, unde s-au alimentat de la un hidrant. În aceste condiții, revolta oamenilor din Poienești este cât se poate de justificată, mai ales că doar întâmplarea a făcut ca în momentul izbucnirii incendiului, copiii să nu fi ajuns la școală. Iată ce a scris o femeie din sat, la câteva minute după incident. „Oare de ce copiii trebuie să sufere, când sunt plătiți doi instalatori cu salarii frumușele și nu au reușit în șase ani să monteze hidranții cumpărați de vechea conducere? Dar na, mai bine stau hidranții în garajul Primăriei, că nouă nu ni se poate întâmpla!! Oameni buni, noroc că era ora 7.30 când ardea, erau puțini copii, dar pun o întrebare: dacă școala era plină?? Era cumva un Colectiv 2? Suntem scârbiți că toți cei angajați sunt doar neamuri, cumătri! Când vor fi angajați cei care într-adevar au studii de specialitate?”

„Le-am atras atenția, dar mi-au spus că nu e treaba mea”

Oamenii din sat mai spun că atunci când s-a renovat școala s-a făcut o greșeală elementară. Coșul centralei termice, care este din tablă, n-ar fi fost izolat corespunzător, deși trecea prin podul clădirii, unde era mult material lemnos. Tot prin podul școlii ar fi trecut și țevile care alimentau caloriferele cu apă caldă. Treaba de mântuială ar fi fost adusă în atenția celor care au avut lucrarea pe mână, dar cum se întâmplă tot timpul la noi, s-a dat înainte, pe principiul „lasă că merge și așa”. „Le-am spus că nu e treabă bună de când i-am văzut că montează acel coș de tablă. Era din tablă mai groasă, dar tot metal este. Fiind foarte frig afară, probabil s-a făcut foc mai puternic, iar căldura degajată în pod a fost pe măsură. Știți ce mi-au spus cei care s-au ocupat de renovarea clădirii? Mi-au zis să nu mă bag, că nu e treaba mea. Să vină acum aici, să se uite în ochii mei și la ce prăpăd a făcut incendiul și să-mi repete că nu e treaba mea!” și-a arătat revolta un sătean care a contribuit la stingerea flăcărilor. Școala din Poienești deservea 131 de elevi, din cinci sate componente ale comunei. În fiecare dimineață, copiii veneau pe jos la școală sau transportați cu microbuzul școlar. Potrivit reprezentanților ISU Vaslui, flăcările au mistuit acoperișul clădirii, pe o suprafață de aproximativ 800 de metri. „Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al Județului Vaslui a intervenit cu patru autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autofreză, o ambulanță SMURD tip B2 (EPA) și o autospecială de intervenție și comandă, cu echipajele aferente, pentru limitarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o anexă a școlii din localitatea Poienești, comuna Poienești. La sosirea echipajelor de intervenție, incendiul se manifesta la centrala termică și la acoperișul școlii, pe o suprafață de aproximativ 800 mp”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui. Din fericire, în urma incendiului de vineri, nicio persoană nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.