DEMOCRATIE…Elevii si profesorii de la Liceul “Stefan Procopiu” Vaslui au votat tema anului european 2019. Cu o majoritatea covârsitoare, 429 din cele 649 de voturi, anul 2019 a fost declarat Anul European pentru combaterea fenomenului bullying, care este definit ca fiind un comportament ostil/de excludere si de luare în derâdere a cuiva, de umilire. Elevii au fost inspirati în alegerea temei, cãci bullyingul este un subiect de actualitate, din ce în ce mai rãspândit si prezent în orice tip de comunitate, în grupuri sociale, unde persoanele interactioneazã unele cu altele, fiind extins mai ales în unitãtile de învãtãmânt, cu efecte negative asupra copiilor si adolescentilor. Aceastã actiune a avut loc în cadrul programului educativ “Scoli-Ambasador ale Parlamentului European” (EPAS) implementat de Biroul de Informare al Parlamentului European în România.
“Nu stim dacã institutiile Uniunii Europene au stabilit tema pentru anul 2019. Dar ambasadorii juniori participanti la programul educativ <<Scoli-Ambasador ale Parlamentului European>> (EPAS) implementat de Biroul de Informare al Parlamentului European în România i-au invitat pe elevii si profesorii de la liceul <<Stefan Procopiu>> sã voteze una dintre propunerile lor pentru Anul European 2019.”, au anuntat organizatorii pe pagina liceului. Astfel, în data de 30 ianuarie 2018, Punctul de Informare EPAS s-a transformat într-o adevãratã sectie de votare. Pe parcursul a 6 ore, procopienii au putut vota una dintre propunerile ambasadorilor juniori pentru anul 2019. Înainte de a participa la vot, profesorii colaboratori i-au informat pe elevi despre anii europeni si au prezentat argumentele ambasadorilor pentru cele 4 propuneri. 649 de procopieni (elevi de la 26 de clase, profesori) si-au exprimat votul. În data de 31 ianuarie 2018, ambasadorii juniori au deschis urna si au centralizat voturile: 2019 – Anul European pentru combaterea fenomenului bullying – 429 voturi; 2019 – Anul European al Demnitãtii – 98 voturi; 2019 – Anul European al Solidaritãtii – 81 voturi; 2019 – Anul European al Unitãtii – 37 voturi 4 voturi anulate. Procopienii au decis: Anul 2019 va fi Anul European pentru combaterea fenomenului bullying. Fenomenul bullying este din ce în ce mai rãspândit si mai intens, atât în ceea ce priveste vârsta, cât si în raport cu diferitele sale forme. Fenomenul bullying este întâlnit cel mai frecvent în mediul scolar. Elevii au nevoie sã trãiascã într-un mediu în care se simt în sigurantã si sã învete sã rezolve situatiile dificile într-un mod corect. Anul European pentru combaterea fenomenului bullying poate aduce în atentia europenilor acest fenomen si poate impulsiona organizarea de activitãti care pot determina o schimbare în acest sens. Echipa EPAS transmite multumiri profesorilor colaboratori care au contribuit la organizarea activitãtii “Procopienii voteanzã Anul European 2019”: Amancei Nicoleta, Apoputoaie Mihaela, Bacoscã Mariana, Bãrditã Carmen, Bârcã Silvia, Bucur Laura, Ciurariu Cristina, Cosaru Georgiana, Diaconu Areta, Ganea Crãita, Ghinea Adina, Loghin Diana, Luca Diana, Mãrãndescu Mihaela, Mititelu Isabela, Popa Alina, Tiron Loredana.
De ce se organizeazã anii europeni
Anii europeni abordeazã teme specifice, pentru a încuraja dezbaterile si dialogul la nivel national si european. Scopul este de a sensibiliza opinia publicã fatã de anumite subiecte, de a încuraja dezbaterile si de a schimba mentalitãti. În acest sens, deseori, proiectele locale, nationale si transfrontaliere care abordeazã tema aleasã pentru anul respectiv beneficiazã de finantare suplimentarã. De asemenea, prin intermediul anilor europeni, institutiile UE si guvernele nationale transmit un mesaj politic puternic si îsi iau angajamentul de a tine cont de tema în cauzã în elaborarea politicilor viitoare. În unele cazuri, Comisia Europeanã poate propune o nouã legislatie în domeniul respectiv. Comisia propune o temã, care este aprobatã, ulterior, de Parlamentul European si de guvernele statelor membre UE.