FELICITĂRI… Elevii vasluieni care au reprezentat județul la Olimpiada de limbi romanice s-au întors acasă cu rezultate deosebite. Cel mai mare punctaj a fost obținut la clasa a VIII-a, acolo unde Elena Gheorghe de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” a câștigat, la limba italiană – categoria Normal, Premiul I. Eleva este pregătită atât la clasă, cât și la Centrul Județean de Excelență, de profesoara Liliana Botez. Premiul II, tot la italiană, însă la clasa a X-a, a fost obținut de Maya Ioana Nanie de la Colegiul Economic „Anghel Rugină” Vaslui (prof. Cristina-Diana Păcuraru). O performanță deosebită a realizat și eleva de la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui Maria Alexia Ponea (clasa a XI-a), care a obținut la spaniolă locul II, fără a face un studiu aprofundat al acestei discipline școlare. Este pregătită de profesorul Gabriela-Mihaela Tofan și studiază la profilul Stiințele Naturii. În cazul acestei eleve, premiul obținut relevă doar pasiunea sa pură pentru această limbă și nu o țintă anume în cariera sa profesională. Aceasta nu va urma o carieră în acest domeniu. Își dorește să ajungă medic, iar pasiunea pentru spaniolă vine ca urmare a faptului că s-a îndrăgostit de această limbă. Premiul III, la italiană, a fost câștigat de Melissa Arcăleanu (clasa a VII – a) de la Școala Gimnazială„Ștefan cel Mare” Vaslui (prof. Liliana Botez).
De asemenea, lotul județean a mai obținut încă trei Mențiuni din partea Ministerului Educației și Cercetării. Acestea au revenit – la spaniolă, elevului Alexandru Constantin Capră (clasa a VII-a) de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Vaslui (prof. Gabriela-Mihaela Tofan); la italiană – elevilor Denis Neacșu (clasa a XI – a) de la Liceul cu Program Sportiv Vaslui (prof. Mirela Fighiuc), Giulia Cristiana Corogeanu (clasa a XII – a) de la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui (prof. Mirela Fighiuc și Liliana Botez. „Etapa națională a Olimpiadei de limbi romanice – limbile spaniolă, italiană – s-a desfășurat în perioada 26 – 30 aprilie 2025 la Bacău, județul nostru fiind reprezentat de un lot lărgit de 19 elevi. Pe tot parcursul competiției, aceștia au fost însoțiți de doamnele profesoare Raluca-Laura POPA și Diana-Lenuța CHIRCĂ, cărora le mulțumim pentru implicare în acest sens. Felicitări elevilor și profesorilor îndrumători pentru rezultatul obținut!”, a transmis Inspectoratul Școlar Județean Vaslui.
Elena Gheorghe: „nu mă așteptam să obțin primul loc, dar mi-am dorit, am muncit foarte mult și m-am concentrat asupra subiectelor”
Elena Gheorghe a debutat frumos în lumea competițiilor naționale: prima participare i-a adus și mult-râvnitul Premiu I. „Este prima dată când mă calific la olimpiada națională de limbi romanice (limba italiană) și recunosc că am avut foarte mari emoții. Subiectele nu au fost foarte ușoare,dar am reușit să mă concentrez și am obținut un rezultat care m-a făcut foarte fericită. Nu mă așteptam să obțin primul loc, dar mi-am dorit, am muncit foarte mult și m-am concentrat asupra subiectelor. Cu toate ca am avut emoții, proba mea favorită a fost cea orală. Organizatorii ne-au asigurat toate condițiile și a fost o experiență foarte plăcută. În afara concursului am socializat cu cei 400 de participanți. Am participat împreună la activitățile recreative pe care ni le-au pregătit organizatorii. Am fost la teatrul național, am vizionat spectacolul „Gaițele”. Vreau să-i mulțumesc doamnei diriginte, care îmi este și profesoară de limba italiană, pentru îndrumare și susținere. Mulțumesc și celorlalți profesori și colegilor pentru înțelegere”, a declarat Elena Gheorghe. .
Melissa Arcăleanu: „eram puțin speriată de proba orală, dar când am primit subiectul, mi-am dat seama că nu trebuia să-mi fie frică”
Melissa Arcălenau ne-a povestit că i-a plăcut atât de mult experiența trăiat la Olimpiada națională de lb. romanice – limba italiană, încât își dorește să o repete și în anii următori: „aceasta este prima dată când merg la olimpiada națională. Mi s-a părut o experiență foarte frumoasă și interesantă pe care aș vrea să o repet în următorii ani. Mă așteptam ca subiectele să fie mult mai grele, însă au fost destul de simple. Eram puțin speriată de proba orală, dar când am primit subiectul, mi-am dat seama că nu trebuia să-mi fie frică sau să am emoții. Un sfat pentru elevii care vor să ajungă la etapa națională este să nu le fie frică și să dea tot ce este mai bun. Mă bucur că am putut ajunge la această olimpiadă, dar și de rezultatul pe care l-am obținut”, a declarat Melissa Arcăleanu.
Maria Ponea: „sfatul meu pentru elevii care vor să ajungă la națională este să muncească mult”

PASIONATĂ… Maria Ponea a revenit pentru a doua oară la Olimpiada de Limbi romanice – spaniolă, îndrăgostită fiind de limba și cultura ibericilor. „Am participat la etapa națională a acestei olimpiade și anul trecut, dar consider că în materie de experiența pe care am trăit-o, anul acesta mi-a plăcut mai mult. Deși condițiile de cazare au fost superioare celor de anul trecut, am trăit momente de neuitat și am cunoscut oameni valoroși alături de care am împărtășit multe. În ceea ce privește subiectele, gradul de dificultate a fost mai ridicat față de anul trecut. Sfatul meu pentru elevii care vor să ajungă la națională este să muncească mult, dar să nu se focuseze strict pe cîștigarea unui premiu, ci să se bucure de experiența în sine și de oportunitatea de a cunoaște oameni noi. Cu această ocazie, doresc să-i mulțumesc doamnei profesor Gabriela Tofan care mi-a fost alături în calitate de îndrumător și chiar mai mult de atât”, a declarat Maria Ponea.