Premierul Emil Boc a afirmat marţi seara, la postul public de televiziune, că decizia care se va lua în toamnă la nivelul Uniunii Europene va permite integrarea graduală sau în trepte a României la spaţiul Schengen.
„Cred că decizia din toamnă ne va permite integrarea graduală sau în trepte în spaţiul Schengen. (…) Sunt convins că în toamnă vom avea un răspuns, când va fi reuniunea la nivelul UE, când se va lua decizia (…) dacă România sau Bulgaria nu fac greşeli”, a spus premierul.
Emil Boc a subliniat că opţiunea României este de integrare în spaţiul Schengen şi tot ceea ce doreşte ţara noastră este să nu fie discriminată faţă de celelalte state şi să nu i se impună criterii suplimentare. „Opţiunea României este foarte clară, de integrare, pentru că ne-am îndeplinit obligaţiile şi tot ceea ce cerem Uniunii Europene este să nu fim discriminaţi faţă de celelalte ţări care s-au integrat şi să ni se impună alte criterii”, a spus premierul.
Miniştrii de interne şi de justiţie din statele membre UE au adoptat, săptămâna trecută, concluziile privind aplicarea integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în România şi Bulgaria, prin care se recunosc eforturile făcute de România în domeniu, stabilindu-se ca discutarea deciziei privind aderarea să aibă loc la viitoarea reuniune a Consiliului JAI, în luna septembrie. ”Nu este vorba despre o amânare a aderării la spaţiul Schengen, pentru că nu acesta a fost subiectul pe agenda Consiliului JAI. Dimpotrivă. Faptul că miniştrii de interne au adoptat concluziile Consiliului în forma convenită reprezintă încă un semnal pozitiv, după votul majoritar din Parlamentul European, de miercuri, 8 iunie. Am mulţumit preşedinţiei ungare şi statelor membre care ne-au susţinut, pentru sprijinul constant acordat de-a lungul procesului de aderare, care a fost, în opinia noastră, unul complex şi dificil”, declara, săptămâna trecută, ministrul Traian Igaş.
Pentru a adera la spaţiul Schengen, România a parcurs un proces de evaluare, care a constat în mai multe etape: transmiterea declaraţiilor de pregătire; completarea şi transmiterea chestionarului în domeniu; desfăşurarea vizitelor de evaluare, pentru verificarea, în teren, a stadiului implementării acquis-ului.
AGERPRES.ro