spot_imgspot_img
9.6 C
Vaslui
24-apr.-2024

Emotii risipite la Matematicã

- Advertisement -

USOR Matematica nu a mai creat panicã printre elevii vasluieni iar subiectele la Evaluarea Nationalã au fost accesibile, spun elevii si profesorii. Din sãlile de examen, sute de elevi au iesit cu zâmbetul pe buze, recunoscând cã se multumesc si cu o notã de sase sau sapte. Pe de altã parte, profesorii spun cã pentru rezolvarea variantei cu numãrul doi nu era necesarã o pregãtire intensã iar singurul subiect care a pus probleme a fost cel de geometrie. Potrivit directorilor de scoli, vor predomina notele de sase si sapte. În fata unitãtilor de învãtãmânt, pãrintii îi asteptau cu emotie pe cei mici.

Pentru prima oarã în ultimii ani, elevii nu au mai fost atât de speriati de subiectele la proba de matematicã la Evaluarea Nationalã. Elevii au spus cã varianta a fost de nivelul lor iar, cum era normal, partea de geometrie le-a dat bãtãi de cap. Profesorii au recunoscut cã a fost deajuns doar pregãtirea la clasã pentru rezolvarea primelor doua subiecte. Spre deosebire de varianta de anul trecut, elevii au avut la dispozitie mai multe posibilitãti de rezolvare a subiectelor doi si trei. Mai mult, directorii de scoli spun cã pãrintii au dat degeaba bani pe pregãtirea elevilor întrucât materia din care au fost alese subiectele o stiau deja de la clasã. „În ansamblu, subiectul este bine fãcut, respectã toate precizãrile privind parcurgerea programei scolare. Este o variantã de nivel mediu, cu un final mai dificil, adicã subiectul al treilea. Primul subiect este accesibil tuturor, toti elevii ar trebui sã ia mãcar patru. Subiectul al doilea este rezolvabil pentru elevii de nivel mediu. Cred cã vor predomina notele între 6,5 – 7,5 la Matematicã. Elevii au avut de rezolvat exercitii pe baza materiei din clasa a V-a pânã în clasa a VIII-a. S-a fãcut multã pregãtire înaintea examenului, dar degeaba. Pãrintii îsi vor da seama cã elevii cunosteau materia din care au fost fãcute exercitiile înainte de a face pregãtire”, a spus Victor Ailoaie, directorul Scolii nr. 6 „Mihai Eminescu” Vaslui si totodatã profesor de Matematicã. Majoritatea elevilor cu care am vorbit ne-au spus cã se multumesc chiar si cu o notã de sapte la Matematicã. „A fost relativ usor, ultimul subiect a fost mai dificil. Mã astept sã iau între sase si sapte. Vreau sã merg mai departe la Racovitã”, ne-a spus un elev de la Soala nr. 3 „Constantin Parfene” Vaslui. Alti elevi se asteaptã la rezultate mai bune. „A fost usor, cred cã voi lua peste opt. Ultimul subiect a fost mai greu, la geometrie. Vreau sã merg la Kogãlniceanu, la filologie”, a spus o altã elevã de la Scoala nr. 3 Vaslui. „Dacã ne-am fi pregãtit mai bine, poate reuseam mai mult. Subiectele au fost pentru nivelul nostru însã la geometrie m-am încurcat. Mai departe as vrea sã merg la Racovitã, la stiinte sociale”, a spus un elev al Scolii nr. 5 „Stefan cel Mare” Vaslui. Profesorii spun cã subiectul al treilea face diferenta între elevii de nivel mediu si cei avansati. În curtea scolilor, pãrintii îi asteptau pe elevi cu sufletul la gurã înainte sã iasã din sala de examen. „Fata mi-a spus cã a fost mai greu la Matematicã decât la Limba românã si cã s-a încurcat la geometrie. Prima optiune pentru admitere este la Ruginã, turism”, a spus mama unei eleve care tocmai iesise din examen. Potrivit inspectorilor scolari, nu s-a înregistrat nicio problemã în desfãsurarea examenului si nu au fost eliminati pentru fraudã. Au absentat însã 115 elevi, care vor da din nou testarea în etapele urmãtoare.

Cum îti calculezi nota

La primul subiect, care este notat cu 30 de puncte, vei primi câte cinci puncte pentru fiecare rezultat corect. Astfel, vei primi cinci puncte dacã la primul exercitiu rezultatul pe care l-ai scris a fost „15″. Tot cinci puncte primesti dacã, la exercițiul doi, ai notat „15″ drept rãspuns corect. În cazul exercitiului trei ai primit punctajul dacã rãspunsul a fost „(-inf, 2t”. În cazul subiectului patru rãspunsul de cinci puncte a fost „16″. Ai primit cinci puncte si dacã la exercitiul patru ai scris „150″. La exercitiul sase, ai primit punctajul dacã rãspunsul pe care l-ai dat este „12″. Subiectul al doilea a fost notat tot cu 30 de puncte. La primul exercitiu ai luat cinci puncte dacã ai desenat corect piramida. În cazul exercitiului doi, ai primit cinci puncte dacã rãspunsul dat a fost „2″. Dacã la exercitiul al treilea ai scris cã în clasã sunt 16 fete si zece bãieti, atunci ai luat cinci puncte. În cazul exercitiului patru ai primit cinci puncte dacã ai reprezentat corect functia si cinci puncte dacã la punctul b ai aflat cã aâ3, deci A(3,-3). La ultimul exercitiu ai primit cinci puncte dacã ai arãtat cã E(x)â9. Rezolvarea corectã a subiectului trei iti aduce 30 de puncte. Primesti cinci puncte la exercitiul 1a) dacã ai rãspuns „1600cm2″. Acelasi punctaj l-ai primit si dacã, la exercitiul 1b), ai rãspuns „30cm”. Cu cinci puncte a fost notat si punctul 1c), unde rãspunsul corect era „2.56″. În cazul exercitiului doi, ai primit cinci puncte dacã la punctul a) ai rãspuns „35cm”, cinci puncte dacã la punctul b) ai scris „294cm2″, si cinci puncte dacã rãspunsul dat la punctul c) a fost „12/13″.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.