spot_imgspot_img
11.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Episcopia Husilor, „târâtã” în instantele iesene

- Advertisement -

ACUZATII… „Rãzboiul” dintre preotii caterisiti si Episcopia Husilor s-a mutat în instantele iesene, cu acuzatii dure de o parte si de alta. Parohul de Sãrãteni, Dumitru Turcanu, care a fost suspendat din functie pe motiv cã nu îsi plãtea impozitul pe salariu si s-a sustras investigatiei interne, a fãcut recurs împotriva deciziei Tribunalului Vaslui care i-a respins actiunea în instantã. În plângerea lui, Dumitru Turcanu scoate la ivealã neregulile din gestiunea Episcopiei Husilor. Alãturi de acesta este si fostul preot Ioan Modiga, din parohia Blãgesti, care a actionat în instantã decizia prin care a fost si el caterisit de Episcopia Husilor.

Suspendat din functie pentru o serie de inginerii financiare, fostul preot de Sãrãteni, Dumitru Turcanu, îsi cautã dreptatea în instantele iesene. Judecat la Tribunalul Vaslui, acolo unde a contestat decizia de suspendare a contractului de muncã si pierderea drepturilor bãnesti, acesta a primit sentintã nefavorabilã din partea magistratilor, care i-au respins actiunea în instantã. Acesta va avea primul termen din recurs la Curtea de Apel Iasi, chiar la începutul lunii octombrie, pãrtile implicate fiind Episcopia Husilor, Protoeria Bârlad, Parohia Mãlusteni si Parohia Sãrãteni. Cu toate cã a încãlcat legislatia si disciplina financiarã bisericeascã, asa cum au spus reprezentantii Episcopiei Husilor, fostul preot crede cã decizia prin care si-a pierdut (cel putin pentru o perioadã) locul de muncã a fost luatã în pripã. În fapt, din 2007 si pânã anul trecut, acesta a refuzat sã plãteascã CAS si impozit pe salariu, ba mai mult, s-a sustras controlului financiar intern, motiv pentru care a fost trimis spre cercetare si judecatã Consistoriului eparhial Husi. „Fostul preot Dumitru Turcanu, încadrat în postul de preot paroh la Parohia Sãrãteni din anul 2007, a beneficiat începând cu 1 ianuarie 2010 de un salariu de bazã în sumã de 1.526 de lei, corespunzãtor unui preot cu studii superioare, grad definitiv, treapta profesionalã 6-10 ani, beneficiind de o contributie la salarizare de 784 de lei. Nici Dumitru Turcanu nu a plãtit impozitul pe salariul integral si CAS-urile aferente si, mai mult, a solicitat Directiei de Finante Publice a judetului Vaslui sã nu mai plăteascã impozite si CAS-uri, spre stupefactia functionarilor publici. Ca urmare a încãlcãrilor repetate si grave ale Statutului de organizare si functionare al Bisericii Ortodoxe Române, Dumitru Turcanu a fost avertizat în scris în luna ianuarie 2011 si atentionat cã va fi trimis în judecata Consistoriului Eparhial dacã nu probeazã acuzatiile cã sunt nedreptãtiti de protopopiate cu privire la drepturile salariale. Mentionãm faptul cã acesta nu a semnalat niciodatã în ultimii opt ani cã este nedreptãtit în privinta drepturilor salariale. Desi au fost citat în termen legal de cãtre Consistoriul Eparhial Husi si a semnat confirmarea de primire a citatiei, nu s-a prezentat la sedinta de judecatã spre a sustine cauza, fiind judecati în lipsã.”, se aratã într-o notã remisã de biroul de presã al Episcopiei Husilor. Dumitru Turcanu a ignorat faptul cã salariul unui preot se compune din contributia la salarizare de la bugetul de stat si diferenţa din fondurile proprii ale parohiei, care provin din donatiile la serviciile religioase si vânzarea de lumânãri si obiecte bisericesti. Nemultumit de explicatiile oferite de protopopiat si serviciul de contabilitate cu privire la salarizarea lor, a apelat la Mitropolia Moldovei si Bucovinei. Demersul lui a fost declarat nefondat, motiv pentru care a chemat în judecatã civilã protopopiatele Husi si Bârlad, respectiv Episcopia Husilor, însã a pierdut procesul.

Acuzatii de santaj

Dumitru Turcanu crede cã este santajat de Consistoriul Mitropolitan si a dezvãluit presiunile care s-au fãcut asupra lui dupã ce a fost suspendat. „Nu mi s-a comunicat niciodatã cuantumul la salarizare din partea statului; din anul 2002 si pânã în 2010 am fost pus sã semnez pentru ridicarea salariului pe un caiet, nu pe state de platã; am semnat în acest caiet pentru sume pe care nu le ridicam niciodatã; de exemplu, am semnat pentru suma de 878 lei si am primit în mânã doar 408 lei, sau am semnat pentru de 681 lei si am primit efectiv doar suma de 352 lei, am semnat pentru suma de 784 lei si am ridicat doar 570 lei etc. Fãrã sã fiu informat, mi s-au retinut diferite sume de bani, sub pretextul cã sunt membru CAR, desi eu nu am fãcut vreo cerere de înscriere în aceastã organizatie; astfel, începând cu data angajãrii mele (2002 – n.r.), mi s-au retinut sume de bani, în aceastã calitate de membru CAR, pentru care nu mi s-au eliberat niciodatã chitante.”, se aratã în plângerea acestuia. „Au mai existat amenintãri, ce-i drept indirecte, iar santajul a fost la nivelul Consistoriului Mitropolitan, unde ne-au conditionat prezenta în fata episcopului si <<iertarea>> de acele acte: comunicatul de dezmintire si retragerea plângerilor, afirmându-se clar cã <<fãrã pocãintã nu existã iertare>>. Ar fi trebuit sã spunem presei cã toate actele erau în regulã, cã ne-am înselat, ori în procesul penal s-a dovedit clar cã existã grave nereguli în privinta statelor de platã. Am semnalat faptul cã ni s-au impus anumite sume de bani pentru sfintirea bisericilor. Pentru biserica de la Sãrãteni, zece mii de lei, adicã o sutã de milioane vechi pentru cadoul Preasfintitului, o mie de euro pentru episcop, câte o sutã de euro pentru persoanele care veneau cu episcopul, si protocolul de dupã, bucãtar, meniuri, în total, douã sute si ceva de milioane pe care mi i-a cerut pãrintele protopop. Or, parohia Sãrãteni e o parohie sãracã, este chiar imposibil sã scoti acesti bani.”, este rãspunsul acuzatiilor dat de Dumitru Turcanu. Un alt preot care a fost caterisit se aflã într-un proces de recurs cu Episcopia Husilor, contestând suspendarea contractului de muncã, având primul termen pe 17 octombrie. Pãrintele Ioan Modiga, de la parohia Blãgesti, a fost exclus din Bisericã la începutul acestui an pentru cã a avut curajul de a scoate la ivealã neregulile care se petrec în spatele Episcopiei Husilor. În luna martie, reprezentantii Episcopiei l-au scos cu forta pe pãrintele Modiga, din biserica Blãgesti-Vale, au spart lacãtele de la dulapurile din lãcasul sfânt si au ridicat mai multe documente.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

24 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.