Este oficial: se redeschid școlile, elevii vasluieni vor reveni în bănci din 8 februarie!

DECIZIE… Unitățile de învățământ se redeschid începând cu al doilea semestru, adică de pe 8 februarie. Anunțul a fost făcut aseară de președintele României, Klaus Iohannis, care a precizat că decizia va fi pusă în practică dacă situația epidemiologică nu va evolua semnificativ față de cea de acum. “Începând din semestrul II, adică după vacanța de o săptămână care urmează la începutul lunii februarie, deci din 8 februarie, majoritatea școlilor se vor redeschide. Asta, evident, în condițiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel cum am avut evoluțiile în ultimele săptămâni. Se revine, practic, la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția pandemiei din fiecare localitate”, a transmis președintele României. Astfel, în funcție de numărul de cazuri de COVID-19 din fiecare localitate , școlile vor putea fi deschise sau închise.

Klaus Iohannis a explicat, totodată, și scenariile după care vor putea funcționa unitățile de învățământ din al doilea semestru: “În localitățile care se încadrează în așa-numitul scenariu verde, cu relativ puține cazuri, toate școlile se redeschid fizic, copiii merg la școală. În localitățile care se încadrează în scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimbă în sensul că merg în continuare la școală, mai exact la grădiniță și la școală, copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, și copiii din clasele terminale – VIII, XII. În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă la școală și la grădiniță copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală. Deci, repet: scenariul verde – toți merg la școală. Scenariul galben – grădinițele, clasele I-IV, VIII și XII merg la școală, celelalte clase stau în on-line. Scenariul roșu, când se depășește numărul de 3, la început rămân acasă copiii din clasele V-VIII și liceele, dar continuă să meargă grădinițele și clasele primare”, a explicat Klaus Iohannis.

Decizia finală va fi luată pe 2 februarie

Atunci când se ajunge cu rata de infectare peste 6, localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid, se merge în on-line, a mai explicat președintele României. “Este foarte important de știut că toate aceste lucruri vor deveni realitate în măsura în care situația pandemică nu se înrăutățește grav. Trebuie să respectăm restricțiile. Și apropo de restricții, se schimbă evaluarea pentru școli, însă toate celelalte măsuri rămân în vigoare. Nu se schimbă nimic altceva decât evaluarea pentru școli. În data de 2 februarie, înainte să înceapă școala, vom face tot împreună o reevaluare a situației pandemice și decizia finală – repet, decizia finală – va fi luată pe 2 februarie. Dar, încă o dată, dacă evoluția pandemiei va fi cum a fost în ultimele săptămâni, se va intra pe acest scenariu pe care tocmai l-am descris”, a declarat Klaus Iohannis.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ