METODĂ…De ceva vreme, pe rețelele de socializare circulă filmulețe care ne arată cum putem combate dăunătorii din grădinile noastre ecologic, fără a folosi substanțe chimice. La modă este rețeta care folosește laptele proaspăt, iar lactobacilii sunt “agenții” care, teoretic, ar protejează plantele de bolile fungice. Pentru a vedea când de eficientă este acestă metodă am luat legătura cu unul din profesorii Universitatea Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” de la Iași, profesor dr. Mihai Tălmaciu care spune că această metodă este mai mult o legendă și nu este neapărat eficientă în zilele noastre. “Am experimentat câteva metode de acest gen dar nu le putem experimenta pe toate. În acest caz nu știu ce să spun. Nu am auzit și nici nu am citit despre o astfel de metodă de luptă împotriva bolilor fungice”, spune Mihai Tălmaciu. Profesorul Universității Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” este originar din județul Vaslui, mai exact din satul Rînceni, comuna Berezeni. Este autorul a cinci manuale pentru studenți și are publicate 210 lucrări științifice. Doctoratul îl are luat în Protecția Plantelor, cu tema “Studiul faunei carabidelor (Caleoptera-Carabidae), insecte prădătoare, din punct de vedere sistematic, morfologic, biologic și ecologic, în vederea combaterii dăunătorilor din plantațiile de viță de vie din Moldova”. În mediul universitar vocea acestui profesor este respectată.
Tot mai des apar, pe rețelele de socializare, metode bio de combatere a dăunătorilor sau a bolilor ce pot apărea în grădinile noastre. De data aceasta am descoperit cum se poate folosi laptele proaspăt muls de la vaci în combaterea bolilor fungice la roșii, castraveți, ardei sau dovlecei. Iată ce spune un grădinar influencer: “Vrei să nu ți se îmbolnăvească plantele? Stropește-le cu soluții pe bază de lapte! Hai să învățăm cum se face soluția. În primul rând avem nevoie de lapte, preferabil lapte proaspăt muls, care nu a fost fiert, dar dacă nu aveți așa ceva, cumpărați din magazin lapte integral care nu a fost pasteurizat la temperaturi extrem de înalte. Nicidecum să nu cumpărați lapte UHT. Peste 800 ml de apă fără clor, puneți 200 de ml de lapte și omogenizați bine soluția. Turnați soluția în recipientul unei stropitoare, pentru a ne pregăti să stropim plantele. Laptele are bacterii benefice numite bactolacili (n.r. în limbajul de specialitate nu există acest termen), care creează ca un scut protector în zona în care am aplicat. Lactobacilii aceia, bacteriile acelea bune, luptă contra ciupercilor dăunătoare, care provoacă mană sau făină rea la roșii și alte boli fungicene, așa că laptele este super, super eficient pentru a preveni bolile fungice. Această soluție se poate aplica la roșii, la castraveți, la dovleci, și la dovlecei, chiar și la ardei, practic, la orice plantă care are o anumită sensibilitate la boli fungice”.
Iată ce spune prof. dr. Mihai Tălmaciu din cadrul Universității Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași
Întrebat dacă o astfel de soluție ar putea lupta eficient împotriva bolilor fungice ce pot apărea la plante, prof. dr. Mihai Tălmaciu nu pare încrezător în eficacitatea acesteia și spune că nu a auzit despre ea. “Nu am auzit despre eficacitatea unei astfel de soluții și nu trebuie să luăm de bun tot ceea ce ne servește internetul. Posibil ca o astfel de soluție să fi avut eficiență în urmă cu 50 de ani când bolile fungice nu erau ca acum și poate că aveau mai puțină rezistență. Am mai auzit și chiar experimentat metode de combatere a dăunătorilor și chiar eu am folosit metoda cu lavanda pusă lângă fructe sau făină și i-am văzut eficiența. Despre soluția cu lapte nu știu ce să spun și nu mi-e rușine să spun că nu știu. Pentru a putea spune ceva concret ar trebui să experimentăm întâi eficiența. Sunt sute de astfel de metode și nu le putem experiementa pe toate. Abia reușim, într-o viață de om, să cunoaștem un număr restrâns de dăunători ai plantelor și să găsim metode eficiente de combatere a acestora. Așa că, în concluzie, nu pot spune cu exactitate dacă este sau nu este o metodă bună, așa că tot la cele chimice putem apela pentru rezultatele așteptate. Numai că, acum folosim substanțe prietenoase cu mediul, cu plantele și cu omul”, spune prof. dr. Mihai Tălmaciu, originar din comuna Berezeni și o voce recunoscută în mediul universitar ieșean.
Este foarte eficienta și in zilele noastre aceasta soluție.Eu am un solar de 15m/5m,in care plantez de toate si de 5ani folosesc aceasta soluție din 2in 2saptamani,si nu am nici afide ,nici ciuperci sau alte boli.Profesorii nu au sa spună niciodată adevarul pentru ca si-ar pierde câștigul