
DEZBATERE… Evaluatorul pe care îl angajează frecvent primăria Huși și care de multe ori a fost criticat pentru evaluările pe care le face, a generat iar discuții contradictorii între aleșii locali, întruniți ieri, în ședința ordinară a lunii noiembrie. Un apartament de 84 mp dintr-o zonă centrală a fost propus spre vânzare către actualul chiriaș la prețul stabilit de evaluator, mai exact 120.000 de lei. E pomană curată, nu preț serios de pe piața imobiliară, au considerat, în alți termeni, dar în această nuanță, unii consilieri. Liberala Cătălina Popa a considerat că evaluatorul a făcut din nou o evaluare mult sub prețul pieței, motiv pentru care ar trebui reclamat la ANEVAR. Primarul Ioan Ciupilan însă a spus că apartamentul în cauză a fost îmbunătățit de actualul chiriaș, iar evaluatorul ar fi ținut cont de asta. Împăciuitor de data asta, primarul a fost de acord cu propunerea liberalilor de a ridica prețul la 160.000 lei. „Discuția aceasta nu s-a iscat de la o chestiune personală, ci este interesul bugetului local”, a ținut să evidențieze avocatul liberal Adrian Cocuz.
“Evaluatorul, la acest proiect de hotărâre, consideră apartamentul de clasa 1 plus. Are și o boxă de vreo 30 de metri pătrați, la subsol. Valoarea care a fost propusă este cea prezentată de primărie din inventar. Valoarea pe care a “evaluat-o” evaluatorul este de 120.000 lei. E un apartament de vreo 84 de metri pătrați, cu sufragerie de 8,3 mp, dormitor de 13,4 mp, debara, două băi, bucătărie, hol de 7,7 metri pătrați. Deci, toate decomandate. Insist ca acest raport de evaluare să fie trimis la ANEVAR. Pentru că nu este prima dată. Realmente, nu îi pasă acestui evaluator de ce valori prezintă în Consiliul Local, iar primăria, experții primăriei, au obligația să verifice aceste rapoarte de evaluare. La un moment dat, un domn consilier din primărie spunea că nu are nicio obligație (de a verifica aceste evaluări, n.r.). Îmi pare foarte rău. Evaluatorul acesta este persoană fizică, nu îl verifică nimeni. Singura persoană care îl verifică este clientul, iar dacă noi ignorăm, însemnă că este un alt interes”, a spus consiliera PNL Cătălina Popa, care a propus ca proiectul să fie retras, deocamdată, până primăria obține o grilă de evaluare de la notariat, pentru a se vedea valorile practicate în zonele respective ale orașului și abia apoi să fie readus proiectul în Consiliu Local.
“Dar întrebarea mea este: se vinde în Huși un apartament cu 2.600 lei metrul pătrat?”
“În momentul în care un evaluator merge într-un bloc construit înainte de revoluție, în care chiriașul stă dinainte de revoluție, găsește niște bunuri făcute de locatarul de acolo, pe cheltuiala lui. (…) Noi am mers pe valoarea de inventar, apoi am mărit cu 40%. Din punctul meu de vedere, dumneavoastră puteți propune orice preț considerați că este prețul pieții. Dar întrebarea mea este: se vinde în Huși un apartament cu 2.600 lei metrul pătrat?”, a spus primarul Ioan Ciupilan, după ce unul dintre consilieri a explicat că, pe grilele notariale, metrul pătrat al unui imobil ar fi de 2.557 lei.
“Până la urmă, vorbim despre bani care vin la bugetul local”
“2.557 lei pe metru pătrat, rezultând o valoare de 84 mp undeva la 214.000 lei. Diferența de preț pe care a oferit-o domnul expert este undeva la 80.000 lei. (…) Totuși, având acest termen de comparație, diferența este cam mare. 80.000 lei este o sumă destul de importantă. Și atunci ar trebui să se găsească ori o a doua părere, ori un alt raport. Până la urmă, vorbim despre bani care vin la bugetul local. (…) Discuția aceasta nu s-a iscat la o chestiune personală, ci, cum spuneam mai devreme, este interesul bugetului local”, a spus consilierul liberal Adrian Cocuz. A susținut aceeași idee și avocatul Radu Bobârnat, care a subliniat că nu ar fi în regulă nici ca membrii Consiliului Local să stabilească prețul de vânzare al unui apartament aflat în posesia municipalității, ci un expert, dar să fie unul corect. “Un apartament de 84 metri pătrați nu poate să coste niciodată 120.000 lei”, a spus consilierul Radu Bobârnat. Acesta a propus ca valoarea de vânzare a imobilului în discuție să fie de măcar 160.000 lei, iar primarul Ioan Ciupilan a fost de acord.
De data asta Ceapulan nu are nici un fel de bilete cu propretarele in cauză, de asta îl doare-n banană.