spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

Evenimente astronomice în luna august

- Advertisement -

LUNA PERSEIDELOR La începutul lunii august, Soarele va rãsare la 5:50 si va apune la 20:40, iar la sfârsitul lunii, Soarele va rãsare la 6:28 si va apune la 19:51. Luna august este cunoscutã ca Luna Perseidelor, un curent meteoritic care, din pãcate, nu poate fi observat în deplinãtatea sa, din cauza fenomenului de lunã plinã. Bârlãdenii sunt invitati pe 10 august în fata Grãdinii Publice pentru a face observatii astronomice.

Luna august este luna cu cele mai bune conditii de observatii astronomice din an pentru latitudinea tãrii noastre. Acest lucru se datoreazã conditiilor meteo favorabile observatiilor astronomice. De asemenea, luna august este cunoscutã ca luna curentilor meteorici. Cel mai frumos curent meteoric, perseidele, are maximul undeva pe la mijlocul lunii (12 – 13 august). Din pãcate, anul acesta perseidele sunt practic invizibile, din cauza faptului cã, în apropierea maximului, Luna este în apropierea fazei de Lunã plinã, fãcând astfel greu de observat acest fenomen. În general, curentii meteorici sunt fenomene pretentioase, este nevoie de un loc fãrã poluare luminoasã si Luna sã fie între pãtrare (de la ultimul pãtrar, pânã la primul pãtrar). În conditiile actuale, în care Luna va polua luminos cerul, fenomenul va trece aproape neobservat. În luna august, vom observa seara, constelatiile cerului de varã spre sud si est, iar dupã miezul noptii, spre est, se vor observa foarte bine si constelatiile cerului de toamnã, semn cã anotimpul de varã este spre final.

Observatii astronomice din stradã

„Tot în luna august vom face observatii astronomice din stradã. Am avut aceastã intentie de Ziua Internationalã a Astronomiei, din pãcate vremea nu a tinut cu noi atunci. Acum încercãm din nou, vom face observatii astronomice din stradã, în seara zilei de 10 august dupã ora 21. 30, în fata Grãdinii Publice din Bârlad. Vom observa Luna în special, fiindcã din stradã, Luna este singurul corp ceresc care poate fi observat chiar si de lângã un bec. Scopul acestei actiuni nu este acela de a face observatii deosebite, stim cu totii cã nu se fac observatii astronomice în apropierea luminilor si mai ales din stradã. Noi, prin aceastã activitate, dorim sã promovãm Astronomia, sã aducem cerul mai aproape de oameni si, în acelasi timp, sã tragem un semnal de alarmã, pentru cã luminile si poluare luminoasã <<omoarã>> cerul si frumusetile lui”, a precizat Dumitru Ciprian Vântdevarã, muzeograf la Planetariul si Observatorul Astronomic din Bârlad, precum si coordonatorul Astroclubului „Perseus” din localitate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.