spot_img
25.1 C
Vaslui
19-iul.-2024
spot_img

Evenimente culturale provocatoare, la Husi! Casa de Culturã a prins curajul promovãrii valorilor românesti, însã „Engleza” a trãdat-o!

- Advertisement -

INEDIT… Redeschiderea cinematografului „Dacia” din municipiul Husi se dovedeste a fi de bun augur, cãci evenimentele culturale nu doar cã au fost mai dese în ultima perioadã, dar oficialii parcã au prins si curajul premierelor. De pildã, Casa de Culturã, cea care coordoneazã cinematograful „Dacia”, a venit cu ideea de a dedica o sãptãmânã întreagã readucerii în atentia publicului a unui fiu celebru al orasului, actorul cu sclipire de geniu, Alexandru Giugaru. Drept urmare, au fost programate o serie de activitãti interesante, cu piese de teatru, cu un simpozion centrat pe evocarea acestui husean exceptional, ba chiar si cu o reprezentatie a îndrãgitului teatru de la Bârlad, „V. I. Popa”. Ceea ce însã ar fi de remarcat este faptul cã, deocamdatã, promovarea acestor evenimente foarte frumoase este cam… timidã, ceea ce ar putea explica faptul cã publicul pare cã încã nu s-a mobilizat asa cum ar merita toate activitãtile. Remarcabile sunt expozitiile de picturã, prezentate în ultima perioadã în foaierul cinematografului „Dacia”, denumit generic „Stefan Dimitrescu”, care au avut toate datele pentru a atrage un public mai numeros. Multi însã spun cã nu au stiut de aceste evenimente.

Casa de Culturã a municipiului Husi a avut o idee ineditã, si anume sã dedice o sãptãmânã întreagã actorului celebru al cãrui nume îl poartã, Alexandru Giugaru. Perioada nu a fost deloc întâmplãtor aleasã, întrucât pe 23 iunie se împlinesc 127 de ani de la nasterea ilustrului fiu al Husului. Evenimentele pregãtite au debutat încã de duminicã seara, cu piesa de teatru „Casa de pe granitã”, jucatã de trupa de adolescenti talentati din oras, coordonatã de regizorul Vlad Baba. Vineri, 21 iunie, la Casa de Culturã va avea loc un simpozion, pentru evocarea reperelor carierei lui Alexandru Giugaru. Sâmbãtã, 22 iulie, la ora 15,00, va fi prezentat la cinematograful „Dacia” filmul „Douã lozuri”, lansat în 1957 si care îl are între protagonisti pe huseanul Alexandru Giugaru, alãturi de nemuritorul Grigore Vasiliu-Birlic. Organizatorii spun cã de la ora 17,00 va avea loc si un spectacol în premierã, „Peter Pan”, iar duminicã, 23 iunie, dupã o piesã de teatru si un film, prezentate în cinema între orele 14,00 si 18,00, va urma reprezentatia actorilor Teatrului „Victor Ion Popa” de la Bârlad, veniti la Husi sã prezinte publicului piesa „Pãdurea”, în regia lui Bogdan Husanu. Interesant este cã pe afisul postat pe internet, se precizeazã cu majuscule înrosite faptul cã intrarea la toate evenimentele este liberã, ceea ce poate înseamna cã evenimente sunt un dar pentru toti husenii, dornici de activitãti culturale în oras.

Engleza „dintre vii” le-a jucat o micã festã reprezentantilor Casei de Culturã de la Husi

Modernizarea din temelii a cinematografului „Dacia” este, fãrã îndoialã, una din cele mai importante realizãri din ultima perioadã ale „orasului dintre vii”. Este adevãrat cã locatia si-a deschis portile de putin timp, însã cu atât mai numeros ar trebui sã fie publicul, dornic sã vadã si evenimentele, precum si locul cu multe nostalgii pentru generatii întregi. Profesorul Costin Clit, în cooperare cu pictorul Mãdãlin Tibichi, de pildã, au reusit sã organizeze deja trei expozitii în foaierul cinematografului, aducând pentru public lucrãri create cu pasiune, fie de pictori tineri si plini de entuziasm, fie de artisti deja consacrati. Pentru ca publicul sã stie din timp de asemenea evenimente, ar fi potrivitã o promovare mai atent fãcutã, de la afisul cu programul evenimentelor, pânã la solutii de promovare a activitãtilor. Numai cã e nevoie de atentie si de pricepere. De pildã, pentru sãptãmâna dedicatã actorului Alexandru Giugaru, reprezentantii Casei de Culturã Husi au fãcut un afis. Si, nu se stie de ce, au considerat cã e mai deosebit sã numeascã generic evenimentele cu un termen englezesc, în locul unuia din frumoasa si încã moderna Limbã Românã. Dar cum „Engleza” îi trãdeazã adesea pe snobi, aceasta le-a jucat si reprezentantilor Casei de Culturã o micã festã si, prin urmare, în loc de un simandicos „Remember Alexandru Giugaru”, a iesit un impardonabil… „Remeber”. Dacã eroarea, omeneascã, ce-i drept, ar fi fost într-un text oarecare, spun cârcotasii, atunci poate cã ar fi fost scuzabilã, însã într-un afis reprezentativ taman pentru Cultura orasului, nu stã bine deloc. Lectia care trebuie învãtatã din asemenea situatii este cã „englezismele” stâlcite nu prea au ce cãuta pe afisele care se adreseazã publicului iubitor de culturã, mai ales cã Limba Românã surclaseazã în frumusete si expresivitate orice altã limbã din lume.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.