spot_imgspot_img
20.1 C
Vaslui
24-apr.-2024

EXCLUSIVITATE: Comisarii Gărzii Financiare, pe urmele MAFIEI LEMNULUI

- Advertisement -

60 de firme din trei judeţe făceau parte dintr-o reţea de evazionişti, prejudiciul constatat fiind de peste UN MILION DE EURO

Garda Financiară Vrancea a destructurat o reţea de evazionişti din domeniul afacerilor cu lemn. Prejudiciul constatat de comisarii Gărzii Financiare depăşeşte un milion de euro şi a fost cauzat de 3 firme care emiteau documente false de provenienţă a lemnului. Cazul este unul complex, deoarece la „serviciile“ celor trei societăţi au apelat aproximativ 60 de firme din trei judeţe. Pe lista celor implicaţi sunt oameni de afaceri din domeniu din Panciu, Broşteni, Cîmpuri şi Tulnici.

Garda Financiară Vrancea a destructurat o reţea de evazionişti din domeniul afacerilor cu lemn. Acesta este unul dintre cele mai complexe cazuri instrumentate în ultimii ani de către comisarii Gărzii Financiare Vrancea. Investigaţia s-a derulat în perioada august 2011-ianuarie 2012, iar prejudiciul constatat de comi-sari depăşeşte un milion de euro. Comisarii au descoperit că societăţile Atunia Forest, Nemiforest, ambele din Cîmpuri, şi Iordaforest, din Răstoaca, furnizau documente cu regim special creând în acest fel acte de provenienţă la masa lemnoasă vândută de aproximativ 60 de societăţi din judeţele Vrancea, Buzău şi Galaţi.

De reţinut că toate aceste operaţiuni se făceau fără a avea la bază operaţiuni reale, lemnul fiind cumpărat din cu totul alte surse. De exemplu, o societate comercială cumpăra o mie de metri cubi lemn de lucru fără documente, procesa lemnul şi pentru a-l putea vinde mai departe obţinea documente de provenienţă de la cele trei firme din Vrancea. La finalul acestui caz, comisarii Gărzii Financiare Vrancea au constatat că au fost tăiaţi ilegal 30 de mii metri cubi de lemn, pentru care s-au făcut documente false de provenienţă. Valoarea prejudiciului constatat este de 5 milioane de lei, adică peste un milion de euro. De reţinut că în această acţiune sunt implicate firme care desfăşoară activităţi de exploatare şi comercializare masă lemnoasă din tot judeţul şi nu firme de apartament sau firme fantomă. Pe lista celor implicaţi se află oameni de afaceri din domeniul exploatării lemnului din Panciu, Broşteni, Cîmpuri şi Tulnici, care au apelat la serviciile celor trei firme care falsificau documente. În acest caz au fost întocmite sesizări penale, iar dosarele se află în cercetare la procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea.

În 2011, Garda Financiară a dat amenzi de 2,8 milioane lei

În anul 2011, Garda Financiară Vrancea a efectuat 3.019 controale şi a aplicat 1.456 de amenzi contravenţionale în valoare de aproximativ 2,8 milioane de lei, se arată într-un raport privind activitatea acestei instituţii, pe anul trecut. Din această sumă s-au încasat peste 1,4 milioane lei. Totodată, Garda Financiară Vrancea a confiscat bunuri în valoare de aproximativ două milioane de lei.

În urma controalelor a fost suspendată activitatea la 88 de societăţi comerciale şi au fost făcute 103 sesizări penale, valoarea prejudiciului reclamat fiind de aproximativ 4,7 mi-lioane de lei. Au fost instituite măsuri asiguratorii în 16 cazuri, valoarea acestora fiind de 1,4 milioane de lei.

Activitatea a fost intensă şi în primele două luni ale acestui an când inspectorii Gărzii Financiare Vrancea au efectuat 256 de controale şi au aplicat 157 de amenzi în va-loare totală de 243.500 lei. Totodată a fost confiscată marfă în valoare de 84.600 lei. În lunile ianuarie şi februarie, inspectorii Gărzii Financiare au făcut 7 sesizări penale, valoarea prejudiciului reclamat fiind de aproximativ 404.000 lei.

Aceste rezultate ale Gărzii Financiare vin după ce instituţia a trecut printr-un amplu proces de restructurare în cursul anului trecut. „Garda Financiară a trecut printr-un amplu proces de restructurare în anul 2011 şi cu toate acestea am încercat şi cred că am şi reuşit să obţinem o creştere a calităţii activităţilor desfăşurate de această instituţie, ceea ce se vede şi din creşterea numărului de dosare penale instrumentate şi a valorii pre-judiciului recuperat“, a declarat şeful Gărzii Financiare Vrancea, comisarul şef Adrian Buzdrug. Acesta a precizat că rezultatele au fost posibile şi ca urmare a bunei colaborării cu mai multe Servicii din IPJ Vrancea. „Am obţinut rezultate notabile şi ca urmare a bunei colaborării cu ofiţerii şi subofiţerii din cadrul IPJ Vrancea. Este vorba de Serviciul de Investigaţii Fiscale, Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă şi Serviciul de Ordine Publică“, a spus comisarul şef Adrian Buzdrug.

Evaziune fiscală cu achiziţii intracomunitare

În acest an, conducerea Gărzii Financiare va acţiona cu precădere în dome-niul achiziţiilor intracomunitare în special la produsele cu viteză de circulaţie mare cum ar fi carnea, legumele, fructele, florile, etc. În acest domeniu s-a constatat o creştere a infracţiunilor comerciale deoarece acest tip de produse sunt vândute rapid la negru, nu se declară şi nu se plăteşte TVA-ul. Totodată, Garda Financiară Vrancea va mai acţiona şi controla circulaţia mărfurilor şi va efectua controale operative şi inopinate.

Cine opreşte tăierile ilegale din pădurile Vrancei?

Constatările Gărzii Financiare Vrancea dezvăluie sumele imense vehiculate în afacerile ilegale cu lemnul tăiat din pădurile judeţului. Do-cumentele falsificate care au fost ridicate de la afa-cerişti sunt un indicator pentru zecile de milioane de euro obţinute ilegal de lotrii de lemn din Vrancea. Tăierile la ras, depăşirile de cotă de masă lemnoasă, furturile din pădurile private şi de stat nu sunt o raritate, aşa cum vor să arate alte instituţii de control.

Cifrele prezentate de Garda Financiară Vrancea arată că tăierile ilegale din păduri, acoperite cu documente falsificate, se ridică la 30 mii metri cubi de lemn, doar în acest caz din 2011. În schimb, raportul pentru 2011 al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Focşani, adică instituţia care ar trebui să verifice pădurile vrâncene, arată că în judeţ au fost descoperite tăieri ilegale de … 6.500 metri cubi de lemn. Rămâne o diferenţă de peste 23 mii metri cubi pentru care nu există nicio explicaţie. Chiar dacă documentele falsificate ar acoperi şi anul 2010, diferenţa s-ar reduce cu 3.302 metri cubi. Tot mai rămân circa 20 mii metri cubi de lemn; lemn tăiat ilegal din pădurile Vrancei şi pentru care nimeni nu oferă o explicaţie şi nu răspunde în faţa legii. În acest timp, munţii o iau la vale, alunecările de teren sunt tot mai frecvente, iar inundaţiile au devenit un fenomen frecvent.

www.monitorulvn.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.