spot_imgspot_img
13.4 C
Vaslui
25-apr.-2024

„Famiglia” lui Buzatu dã piept cu „ciracii” lui Nelu Tãtaru. Cine va fi cenusãreasa acestor alegeri

- Advertisement -

LISTE… Rãsturnãri de situatie, nume surprizã si deziluzii pentru unii mai putini norocosi. Asa s-a carecterizat ziua de ieri, când partidele si-au definitivat listele finale cu candidati pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie, în sediile centrale de partid de la Bucuresti. Asa cum ziarul nostru a anuntat, lista de la PSD a suferit modificãri majore si beneficiarii au fost nimeni altii decât sotia lui Dumitru Buzatu, Gabriela Cretu, dar si Irinel Stativã, copilul pe care seful PSD l-a luat de crescut de la sefa Judecãtoriei Vaslui. Dacã initial Buzatu a simulat un proces democratic al alegerii candidatilor pe lista PSD, chemând primarii si liderii de partid la un soi de alegeri interne, totul s-a dovedit a fi o mare pãcãlealã si listele s-au fãcut dupã algoritmul stabilit de Ciolocu si Buzatu, într-un weekend, în Delta Dunãrii. Liberalii au ales o cale mai onestã. Au mers pe meritocratie, împãrtind locurile eligibile de pe listã în functie de rezultatele obtinute la locale si pe zone. Asa a ajuns necunoscutul Iulian Bîca de la Bârlad pe primul loc la Senat si tânãrul Polak care a reusit sã-i zdruncine planul lui Vasile Pavãl de a face majoritate singur în CL, pe locul II la Deputati. Si de ce nu, si decanul Baroului de Avocati Vaslui, Radu Bobârnat, care reprezintã zona Husi. Numele surprizã în aceste alegeri sunt Gelu Diaconu, fostul sef de la structura centralã a ANAF-ului, care va deschide lista la Senat din partea Pro România, dar si Vasile Bodrug de la PMP, un moldovean de peste Prut, apropiat al presedintelui Eugen Tomac, care încearcã sã ajungã dupã modelul lui Hadârcã în Parlamentul României. USR merge cu aceeasi garniturã ca acum patru ani, cu Alin Silitrã la Senat si Mihai Botez la Camera Deputatilor.

Aceste alegeri, cu exceptia liberalilor, aduc în fatã aceleasi personaje cu care ne-am obisnuit în peisajul politic vasluian. La PSD, Gabriela Cretu, Adrian Solomon, Irinel Stativã sau Aurel Cãciulã vor candida din nou pe pozitii fruntase, iar alti doi veterani sunt din nou în cãrti, Daniel Olteanu care este primul pe listã la Pro România si Mihai Botez de la USR care nu mai este bãiatul cu rucsacul, ci omul cu miliardul în cont. Doar liberalii au adus nume noi si chiar au surprins cu Iulian Bîca la Bârlad sau avocatul Radu Bobârnat, precum si tânãrul secretar de stat de la Ministerul Muncii, Tudor Polak. Pe listele de la Vaslui, evident, apare si un ministru din cabinetul Orban, Nelu Tãtaru, omul care este si va fi locomotiva la nivel national a liberalilor si care sperã ca la Vaslui sã facã un scor istoric. Simulãrile fãcute pânã acum, folosind rezultatele de la alegerile locale, aratã cã PNL si PSD obtin câte trei mandate de fiecare la Camera Deputatilor, iar ultimul mandat de deputat este la bãtaie între USR, Pro România si PMP. La Senat, simulãrile aratã cã PSD si PNL iau câte un mandat, iar ultimul loc de senator poate ajunge ca si la Camera Deputatilor, la USR, Pro România sau PMP.

„Schiopii” de la PMP pot fi cenusãresele acestor alegeri parlamentare

PMP poate fi surpriza acestor alegeri. Desi la Vaslui nu rupe norii, partidul lui Bãsescu poate trece pragul la nivel national, iar atunci candidatii vasluieni, chiar dacã nu trec pragul local de 5%, pot ajunge în Parlament cu doar câteva mii de voturi. Asa a fost si acum patru ani, când USR-ul lui Botez a luat vreo 4000 de voturi si, cu 4 procente, l-a trimis pe tânãrul candidat în Camera Deputatilor. Dacã e sã luãm ca referintã datele din alegerile locale, Pro România are toate premisele sã nu treacã pragul electoral. În septembrie, partidul lui Ponta a obtinut 4,37%, fatã de 5,58% cât a luat PMP, iar la Vaslui, Daniel Olteanu riscã sã rãmânã fãrã loc în Parlament, chiar dacã va obtine un procent mare. Regula spune cã se calificã doar partidele care trec pragul de 5% la nivel national. De aceea, la Vaslui a ajuns parasutat omul de încredere a liderului PMP, Eugen Tomac, moldoveanul Vasile Bodrug, un soi de secretar personal al acestuia. Pe locul I la Senat, PMP îl pune pe Romulus Buhãiescu, cel care a candidat în septembrie la CJ Vaslui. Si ALDE, sau mai bine spus Pro România, fiindcã cele douã partide sunt în proces de fuziune, nu mai lasã locul I de la Senat la voia întâmplãrii, dupã ce Hadârcã a ajuns senator acum patru ani cu doar 6% din totalul voturilor. Iatã de ce mandatele date la redistribuire pot ajunge la cine nu te astepti. Certe sunt primele douã locuri de pe listele PSD si PNL la Camera Deputatilor si primul loc la Senat, fiindcã aici aceste douã partide vor obtine cele sase mandate întregi. Restul de patru vor fi obtinute într-un proces complex la redistribuirea nationalã, care de multe ori este nedreaptã.

Buzatu a sfidat vointa primarilor si a impus-o pe Gabriela Cretu, pe primul loc la Senat!

Gabriela Cretu, sotia lui Dumitru Buzatu, va deschide lista la Senat, asa cum ziarul Vremea Nouã a scris imediat dupã simulacrul alegerilor interne din PSD. Probabil vã mai amintiti cã Gabriela Cretu a iesit pe locul 4, iar faptul cã acum deschide lista demonstreazã cã Dumitru Buzatu încã mai are un cuvânt greu de spus la „Centru”. Când la Vaslui primarii se dãdeau de ceasul mortii sã-si aleagã candidatii, Buzatu îsi râdea în barbã stiind cã locul sotiei sale e bãtut în cuie dupã ce a negociat în Deltã cu Ciolacu, la un bors de peste. La Camera Deputatilor, prietenul presedintelui CJ, Irinel Stativã, a ajuns pe un loc elibigil al PSD-ului. Asadar, tabloul complet este urmãtorul: la deputati, din partea PSD, lista o deschide Edi Popica, fostul prefect, urmat de deputatul Adrian Solomon si deputatul Irinel Stativã, iar pe locul 4, neeligibil, este Aurel Cãciulã, care îsi poate lua adio de la Parlament. La Senat, Gabriela Cretu deschide lista si e singurul loc eligibil, iar pe locul 2, la bãtaie, este Vali Caragatã, care, în topul preferintelor primarilor din judet a iesit pe primul loc în acele alegeri interne.

Doina Silistru

Senatoarea Silistru si-a retras dosarul, arãtându-i lui Buzatu cã existã si onoare în politicã

LOVITURÃ…Senatoarea Doina Silistru a fost cea mai verticalã dintre pesedistii încãlziti în hora alegerilor parlamentare. Când si-a dat seama cã alegerile interne de partid au fost doar un aranjament stupid între Buzatu si Ciolacu de la Bucuresti, aceasta si-a retras dosarul de la partid, scârbitã. Chiar dacã ar fi putut fi pe locul II la Senat, cu o micã sansã sã continue în Parlament, aceasta a decis sã facã pasul în spate, arãtându-i obrazul lui Buzatu. Am încercat sã o contactãm pe aceasta, însã a preferat sã se abtinã de la orice comentariu, anuntându-ne cã decizia de retragere a dosarului sãu din competitia electoralã a fost ca urmare a unei decizii personale. Astfel, i-a fãcut loc lui Vali Caragatã, care, de pe locul II de la Senat, mai poate mobiliza primarii dezamãgiti de la PSD, care s-au vãzut folositi de Buzatu, pentru a mai obtine o sinecurã sotiei.

(Lucian TIMOFTICIUC)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.