spot_imgspot_img
13.4 C
Vaslui
25-apr.-2024

Familiile fãrã copii pot cere ajutorul Sfântului Stelian

- Advertisement -

Sfântul Stelian Paflagonul, a cãrui prãznuire se face astãzi, 26 noiembrie, a organizat prima grãdinitã din lume, rod al dragostei pe care o purta mamelor si copiilor, dar si în amintirea fratilor sãi care au murit de timpuriu. De asemenea, mai este foarte iubit de cãtre familiile care nu puteau sã aibã copii si totusi au primit acest dar nepretuit de la Sfânta Treime prin rugãciunile fierbinti ale Sfântului.

Sfântul Stelian s-a nãscut în veacul al saselea în Adrianopole, în provincia Paflagonia (în Turcia de astãzi) într-o familie de crestini iubitori. Asa cum îi este si numele, Stelian, însemnând „cel de pe stâlp” si-a trãit viata pe un stâlp, în rugãciune. El a fost încurajat de pãrinti în cãutarea lui Dumnezeu, fiind nelipsit de la slujbele de la Bisericã. Iubirea ce i-o purta lui Dumnezeu a fost dublatã de dragostea pe care o simtea pentru copii, mai ales cã pãrintilor lui le-au murit toti pruncii, cu exceptia sfântului. Încã din tinerete, Stelian s-a adâncit în rugãciune si meditatie, petrecând multe ceasuri în liniste, departe de tumultul vietii. Însã pentru cã-i iubea foarte mult pe oameni, el nu s-a retras complet din lume. A ales sã stea printre ei si sã-i bucure cu minunatele sale fapte si iar sã se retragã în pestera sa pentru refacere si rugãciune. Se mai spune cã Sfântul Stelian într-o noapte a simtit o prezentã dumnezeiascã, fiind cuprins de slava cea mare a Sfântului Duh. Din acel moment sufletul sãu i-a fost cuprins de o bucurie si o pace duhovniceascã cum nu mai simtise pânã atunci, pe care a împãrtãsit-o tuturor celor care îl rugau sã le devinã îndrumãtor sau îi cereau ajutor.

Vindecãri miraculoase prin asezarea palmelor peste bolnavi

În timp ce îi sfãtuia si mângâia duhovniceste pe bolnavii care veaneau la el, Sfântul Stelian a simtit într-o zi nevoia sã-si aseze palmele peste un copil suferind, moment în care a simtit cum ceva dumnezeiesc trecea asupra acestuia. Copilul si-a revenit în mod miraculos si de atunci Sfântul Stelian a fost cãutat nu doar de cei mici, ci si de tineri si bãtrâni pentru a primi alinare în suferintele lor.

Prima grãdinitã din lume

Sfântul Stelian nu s-a ocupat doar de vindecãri, ci si de cei care aveau nevoie de îndrumare duhovniceascã. Familiile îsi încredintau copiii pentru o mai bunã educatie Sfântului Stelian, care s-a vãzut nevoit sã amenajeze un spatiu cât mai încãpãtor, dar si sã caute persoane care sã-l ajute în cresterea copiilor. Cã harul Sfântului crestea de la zi la zi o dovedeste si relatarea a încã unei minuni de cãtre o asistentã care-l ajuta pe ocrotitorul copiilor în organizarea grãdinitei. Cum ea nu putea sã aibã copii, s-a rugat de sfânt sã o ajute si prin puternicele sale rugãciuni minunea s-a petrecut, ea rãmânând însãrcinatã. Multe alte femei cu credintã în Iisus Hristos si prin mijlocirea Sfântului Stelian, au fost dezlegate sã poatã naste prunci.

Durerile nasterii, usurate de Sfânt

Astfel a vietuit Sfântul Stelian care si-a predat sufletul în mâinile Sfintei Treimi, iar trupul l-a lãsat pe Pãmânt pentru a-i ajuta degrabã pe toti cei aflati în nevoi. Si dupã moartea sa, Sfântul Stelian a rãmas un mare fãcãtor de minuni, venind în ajutor în special mamelor si copiilor care se rugau la moastele sale sau la icoanele în care-l înfãtisau. Se mai povesteste cã ori de câte ori copiii au fost amenintati de boli necrutãtoare, Sfântul Stelian a fost chemat în ajutor, iar acesta nu a pregetat sã-l mijloceascã, pe copii însãnãtosindu-i, iar pe mamele ale cãror copii le-au murit le învrednicea sã aibã din nou copii care sã le aline durerea. De asemenea, le ajutã pe mame la nastere, usurându-le durerile si dãruindu-le prunci sãnãtosi.

Moastele se odihnesc în Biserica Sfântul Stelian-Lucaci din Bucuresti

Sfintele sale Moaste sunt pãstrate la Biserica Sfântul Stelian – Lucaci din Bucuresti, din str. Logofãt Udriste nr. 6-8, unde se aflã din anul 1736. Ele au fost dãruite bisericii de cãtre Mitropolitul Stefan al Tãrii Românesti, ctitorul acesteia. Azi, când numele Sfântului este pomenit, racla este scoasã în curtea sau ridvorul bisericii, pentru ca toti credinciosii sã se poatã ruga. Fragmente ale Moastelor Sfântului se mai gãsesc si la Biserica Mihai-Vodã si la Biserica Icoanei din Bucuresti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.