Fără bani, firmele renunţă la fondurile UE

Circa 80% dintre micii întreprinzători care au aprobate proiectele din fonduri europene nu le mai pot implementa, în lipsă de cofinanţare.

După ce parcurg lanţul birocratic şi, luni bune mai târziu, sunt anunţaţi ca le-au fost aprobate proiectele, micii investitori refuză granturile, potrivit revistei “Capital”.

“Circa 70-80% din IMM-urile cărora le-au fost aprobate cererile de finanţare renunţă la fondurile europene, fiindcă nu au banii necesari demarării investiţiei. Sumele respective le-ar recupera ulterior, în urma decontărilor“, susţine Florin Jianu, vicepreşedinte al Consiliului Naţional pentru IMM-uri (CNIPMMR) şi acţionarul principal al firmei de consultanţă Advice Group Media.

El spune că această situaţie se întâlneşte la toate programele cu finanţare europeană, inclusiv la cele dedicate creşterii competitivităţii economice (POS CCE), dezvoltării resurselor umane şi dezvoltării regionale.

“Băncile nu înţeleg logica proiectelor finanţate din fonduri UE şi că exigenţele acordării unui credit nu sunt în concordanţă cu condiţiile de eligibilitate ale POS CCE”, este şi părerea lui Ilyes Szabolcs, country manager la PNO Consultants.

Prin programul de sprijinire a IMM-urilor din cadrul POSCCE, explică el, se finanţează proiecte care n-ar fi viabile în lipsa unui sprijin nerambursabil, iar asemenea proiecte nu sunt întotdeauna agreate de bănci.

Sfaturi de la privaţi

Pentru a stimula absorbţia fondurilor UE, CNIPMMR propune introducerea unui nou sistem de motivare a personalului autorităţilor de implementare: să primească stimulente în activităţile de evaluare (10%), contractare (10%) şi plăţi (75%), în funcţie de rezultatele înregistrate.

Sunt necesare şi garanţii guvernamentale pentru creditele ban care, pentru beneficiarii proiectelor aprobate, subliniază Ovidiu Nicolescu, şeful CNIPMMR. O altă soluţie este scutirea de TVA a proiectelor finanţate din fonduri comunitare, deoarece recuperarea TVA de la stat durează foarte mult.

evz.ro
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ