ALERTATI… Scãderea impozitului pe venit de la 16% la 10% a bãgat în sperieti multi primari din judetul Vaslui. Unii dintre ei, care nici nu si-au fãcut calculele, se vor trezi anul viitor în fata unei diminuãri drastice a bugetelor locale. Numai la Bârlad, scãderea bugetului va însemna o diminuare cu 9 milioane de lei. Asta, în conditiile în care primarii au majorat cât au putut de mult salariile angajatilor, aproape dublând lefurile în administratie. În aceste conditii, luând în considerare si faptul cã Guvernul nu mai aprobã rectificãri bugetare de anul viitor, pentru cã nu mai sunt bani, se va ajunge într-o situatie de crizã în multe primãrii din judetul nostru.
La Vaslui, Buzatu si cei din PSD îi linistesc pe primari, spunând cã statul va acoperi deficitul cu fonduri de la bugetul de stat, în 2018. „Ideea cã „Lasã cã vine o rectificare, nu mã lasã Guvernul fãrã bani de salarii” a dispãrut. Asta trebuie sã înteleagã toti primarii din judetul Vaslui. Nu mai sunt posibile asemenea manevre financiare, s-a schimbat legea. Cred cã primarii trebuie sã meargã acolo unde sunt banii, pentru a face investitii, pentru cã va fi destul de greu sã gãsim fonduri la Guvern. Existã un program national de dezvoltare localã, care trebuie dus la capãt, vor mai fi si alte portite”, anuntã Buzatu, punându-i pe primari la treabã, sã caute proiecte europene si guvernamentale.
Creditele cu garantie de la Guvern, manã cereascã pentru edili
Pentru a-i mai calma pe primari, Guvernul le va da posibilitatea primãriilor de a se împrumuta în conditii avantajoase, în limita totalã de 88 milioane lei, din veniturile obtinute de stat din privatizare si înregistrate în contul Trezoreriei. Împrumuturile vor fi acordate inclusiv pentru a acoperi corectiile financiare impuse de UE pentru proiecte finantate din fonduri externe nerambursabile. Perioada de rambursare va fi de pânã la 20 de ani, cu posibilitatea rambursãrii anticipate, partial sau integral, la o limitã de îndatorare prevãzutã la 30%. Împrumuturile vor fi contracate pentru achitarea corectiilor financiare la proiecte finantate din fonduri externe nerambursabile, Guvernul argumentând cã autoritãtile locale, ca urmare a unor corectii aplicate proiectelor aflate în implementare, sunt pe de o parte în imposibilitatea achitãrii acestora, iar pe de altã parte în imposibilitatea asigurãrii finantãrii implementãrii în continuare a proiectelor. „În conditiile în care nu mai avem solutii, vom apela la aceste credite, fãrã îndoialã. Este bine cã vor avea garantii guvernamentale, pentru cã ar fi un mare risc sã contractezi creditul pe proprie rãspundere, neavând surse de a-l plãti. Cã aceste credite cu garantii guvernamentale sunt bune, o demonstreazã situatia din teren. De exemplu, la Fãlciu ar trebui sã finalizãm drumul de la Copãceana, pentru care ne-ar trebui 1,9 milioane lei. Va trebui sã iau un credit”, anuntã primarul comunei Fãlciu, Neculai Moraru, presedintele Asociatiei Comunelor din România, filiala Vaslui.