0.6 C
Vaslui
06-dec.-2022

Fãrã pacienti suficienti, centrele de Permanentã din Husi si din Duda se desfiinteazã.

- Advertisement -

MÃSURÃ… Centrele de Permanentã din municipiul Husi si, respectiv, din comuna Duda Epureni, se vor desfiinta, iar motivul este acela cã nu au adresabilitatea necesarã, impusã de Ministerul Sãnãtãtii, pentru a-si dovedi eficienta. Situatia este mai dificilã în comuna Duda Epureni, întrucât aici, de mai multi ani, nu este nici medic de familie. Sunt însã si voci care sustin cã mãsura este una bunã, întrucât oamenii care aveau nevoie mergeau direct la spital de cele mai multe ori, iar centrele de permanentã ar fi însemnat o risipã de bani publici. „Adevãrul e undeva la mijloc. Pe o parte era bun, cã în miez de noapte, mergeai, sunai la usa centrului si iesea o asistentã sã îti facã injectia, te îndruma. Pe de altã parte, erau multe nopti în care, într-adevãr, nu se ducea nimeni acolo”, spun oamenii.

La Duda Epureni, Centrul de Permanentã se aflã în localitatea Duda, iar cadrele medicale si-au anuntat pacientii cã vineri, 11 noiembrie, a fost ultima lor zi de lucru. Închiderea Centrului de Permanentã din comunã a generat pãreri împãrtite. „Era un centru necesar, bun, oamenii în vârstã veneau aici ziua, noaptea, pentru cã exista o asistentã, un medic, li se fãcea tratamentul corespunzãtor. Primeai un sfat medical, fãrã sã mai ajungi la spital, dacã nu era ceva grav. Acum, dacã l-au desfiintat, nu stim ce va fi”, au spus unii sãteni. „Foarte bine au fãcut, pentru cã nu se ducea mai nimeni. Dacã aveai o problemã, tot la 112 sunai, venea ambulanta si te lua la spital. Nu stiu dacã doamnele dormeau noaptea în centrul sau nu, nu vreau sã spun ceea ce nu stiu, dar sunt sigur cã se ducea putinã lume si era pãcat pentru cã se fãcea o cheltuialã degeaba”, sustin alti localnici din Duda.

În comuna Duda Epureni, de câtiva ani nu este nici medic de familie

Situatia din comuna Duda Epureni este una mai deosebitã, întrucât comuna nu are de câtiva ani un medic de familie. „La noi, Primãria a investit cam 800 milioane de lei vechi în modernizarea dispensarului pentru medicul de familie. La plecarea doctoritei Vrabie, aceasta si-a luat lucrurile despre care a spus cã sunt ale sale, sunt investitia sa, iar de atunci, cam din 2016 – 2017, nu mai stim exact, dispensarul modernizat a rãmas nefolosit. Dat cu var, cu terpomane, cu ce mai are el, dar fãrã utilitate. E pãcat, pentru cã s-au bãgat bani acolo, tocmai pentru ca oamenii sã aibã asistentã medicalã în comuna lor. Dar nu au, pentru cã nu vin medicii de familie la tarã. Sau altul care sã fie motivul? Noi, localnicii din comuna Duda Epureni, ne-am cãutat fiecare medic de familie. Unii suntem pe lista medicului de la Ghermãnesti, Arsura, fiecare pe unde a nimerit. Altii s-au dus pe la unul, doi medici mai de treabã, mai primitori din Husi si tot asa. Dar nu e normal. Sunt bãtrâni, femei gravide, copii, care au nevoie de asistentã medicalã la nivel local. Unii au rãmas fãrã medic de familie”, spun sãtenii.

DSP-ul a confirmat închiderea centrelor, pe criteriul neîndeplinit al adresabilitãtii

Informatia desfiintãrii celor douã Centre de Permanentã din Husi si de la Duda Epureni, a fost confirmatã de sefa Directiei de Sãnãtate Publicã, Mihaela Vlada. „Da, urmeazã sã se desfiinteze atât centrul de la Husi, cât si cel din Duda Epureni, întrucât nu au adresabilitate, nu îndeplinesc nici numãrul de medici dupã noua reglementare, minim 7 medici, dar, în primul rând, nu este adresabilitate. Ministerul a dat niste indicatori prin care un centrul de permanentã poate fi eficient, iar aceste centre nu se încadreazã”, a spus Mihaela Vlada, sefa DSP Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. De unde le scoateti…? Este doctor in Duda Epureni, de prin anul 2002 parca( dispensarul este in sat Duda) unde vin si oamenii din Pihnesti, Arsura, Epureni…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.