FAZA ZILEI… Așa arătau afișele electorale în 1975, pe vremea când candidații mergeau în Marea Adunare Națională, nu în Parlament!

IERI ȘI AZI… S-au încheiat alegerile generale și vasluienii și-au trimis în Parlament reprezentanții pe care îi merită. Cel puțin, așa ar fi trebuit să fie, ca să se estompeze rumoarea dinspre cei care încă se minunează de faptul că unii vasluieni votează toate națiile pământului, mai puțin pe cei care sunt din partea locului și se angajează (electoral, i-adevărat) să le reprezinte în Parlament interesele. Italieni, slovaci, armeni și tot ce s-a mai aciuat pe listele cu candidați, cu toții au primit încrederea votanților din Vaslui, pe considerente care însă rămân, totuși, enigmatice, de la o votare la alta. “Nu mai bine era altădată, când votul era mai disciplinat?”, spun glumeții de pe internet.

Prof. Eugenia Vornicu

Nu știm cum era atunci, însă, de curând, un afiș electoral tocmai din 1975, făcut pentru alegerile reprezentaților din Marea Adunare Națională, a stârnit nostalgii, căci candidata care participa la scrutin este una din cele mai apreciate profesoare de istorie din Huși, doamna Eugenia Vornicu, pe atunci director adjunct al Liceului “Cuza Vodă” din Huși. Nu știm dacă a fost cu noroc scrutinul pentru candidatura sa, însă ceea ce știm sigur este că doamna Vornicu a fost un dascăl de Istorie excepțional, cu o bunătate și o dragoste pentru copii cu totul aparte. Și elevii (inclusiv cei din anii 2000, perioada în care doamna Vornicu și-a încheiat activitatea) o preferau, căci lecțiile erau povestite, nu predate, ceea ce excludea rigiditatea și făcea un loc sigur și prietenos unei interacțiuni memorabile. În postura de reprezentant al județului în Marea Adunare Națională din 1975 nu știm însă cum a fost (dacă a fost!), dar cert este că, așa, ca model de candidat, pe vremea aceea la Vaslui, iată, chiar se făcea o selecție de bun-simț a aspiranților la o astfel de dregătorie.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ