Femeie stâlcitã în bãtaie de fostul sot, ordinul de protectie, respins de procuror! (FOTO)

URMELE IUBIRII… Cosmar pentru o femeie din Murgeni, care a fost bãtutã ani la rând de bãrbat si a îndurat totul cu stoicism pentru cã în familia ei nimeni nu a divortat! A reusit totusi sã depãseascã mentalitãtile învechite si a dat divort de sotul ei L. C.. În luna iunie, instanta s-a pronuntat si a dat o sentintã definitivã. Cu toate acestea, pe 20 iulie, de Sf. Ilie, femeia a fost bãtutã cu o cruzime greu de imaginat, de sotul violent. Politia din Murgeni a emis un ordin de restrictie provizoriu, prin care i se interzice bãrbatului sã se apropie de femeie si de casa acesteia. În aceeasi searã, cu ordinul de protectie în mânã, bãrbatul a dat buzna în casa fostei sotii, în toiul noptii. Norocul femeii a fost cã, imediat dupã ce a fost bãtutã, rudele au luat-o la Bârlad pentru a o îngriji. Ordinul de protectie dat de politistii din Murgeni nu a fost însã „validat” de procurorul din cadrul Parchetului Bârlad, din lipsa unei declaratii, asa cã procurorul a respins actul, lãsând femeia la mâna unui individ violent care amenintã cã o va omorî. Bãrbatul s-a ales cu douã dosare penale, pentru violentã în familie si pentru încãlcarea ordinului de protectie emis de politisti. Acestia sunt însã acum în vacantã iar cercetãrile se vor face… mai târziu! Între timp, amenintãrile cu moartea pot fi duse la bun sfârsit de cãtre sotul violent, femeia a rãmas practic fãrã apãrare, în lipsa politistilor, dar si a procurorului. Rudele sunt singurele care încearcã sã o apere de bãrbatul violent si o tin ascunsã!

România post-comunistã mizeazã de 31 de ani pe democratia si valorile occidentale, prefãcându-se cã aplicã ordine de protectie în timp ce bãrbatii îsi omoarã femeile. O Românie care nu înseamnã doar institutii slabe si legi prost fãcute, ci si complicitatea fiecãruia dintre noi, cei care ne facem cã nu vedem si nu auzim. Cazul unei femei din orasul Murgeni este strigãtor la cer. Pe 18 iunie 2018, Parlamentul României a adoptat o serie de modificãri la legislatia care pedepseste violenta în familie, în urma cãrora politistii chemati sã intervinã  pot elibera un ordin de restrictie temporar cu efecte imediate. Teoretic, asta ar îndepãrta pericolul pe loc, pânã când agresorului i se poate deschide dosar penal, dar reprezentantii Politiei spun cã este foarte greu de aplicat. Practic, agresorul ar trebui evacuat imediat din locuintã, dar nu e clar cum vor face autoritãtile acest lucru. Totodatã, desi legea prevede aplicarea lor, nu existã metode de supraveghere a agresorului pus sub ordin de restrictie pentru a fi siguri cã acesta nu se apropie de victimã.

Femeie stâlcitã în bãtaie de sot, pentru cã avut curaj sã divorteze!

Pe data de 11 iunie, Judecãtoria Bârlad desfãcea cãsãtoria dintre doi soti din orasul Murgeni, cu acordul ambilor soti. Decizia de divort era definitivã. Cu divortul rezolvat, femeia, care stãtea pe la rude prin Bârlad, a decis sã se întoarcã la casa ei din Murgeni. Fostul sot însã n-a suportat prea bine separarea, astfel cã, cunoscut ca fiind mare amator de alcool si violent, pe 20 iulie, de Sf. Ilie, s-a decis cã este cazul sã-si arate „supãrarea” si s-a pornit un adevãrat scandal, femeia fiind stâlcitã în bãtaie. A fost fãcut un apel la 112, iar politistii din Murgeni s-au deplasat la fata locului, unde au stabilit cã bãrbatul violent trebuie sã pãrãseascã locuinta si au emis un ordin de protectie provizoriu, de cinci zile, pentru ca femeia sã poatã sta linistitã, pânã la întocmirea dosarului penal pentru violentã în familie, ce urma sã fie înaintat procurorului de la Parchetul Bârlad, în vederea emiterii de cãtre judecãtori a unui ordin de protectie pe o perioadã mai lungã de timp.

Cu ordinul de protectie în mânã, a sãrit gardul ca sã o omoare!

Numai cã, în noaptea de 20/21 iulie, cu ordinul de protectie în mânã, bãrbatul a intrat în casa femeii, fortând un geam, crezând cã o va gãsi acasã si o va ucide, asa cum o tot ameninta. Norocul femeii a fost cã, fiind foarte tare bãtutã ziua, rudele au luat-o la Bârlad, ca sã o ducã la medic, pentru obtinerea unui certificat medico-legal. Dar a fost informatã cã bãrbatul a intrat în casã si a sunat a doua zi la 112, chemând politia acasã, ca sã vadã cã s-a încãlcat ordinul de protectie. Politistii din Murgeni si-au fãcut treaba, au luat probe si au deschis un al doilea dosar penal, pe numele bãrbatului, pentru încãlcarea ordinului de protectie.

Procurorul ba, politistii da!

„Pe 21 iulie a fost fãcutã o sesizare din partea femeii cã cineva i-a intrat noaptea în casã. Politistii din Murgeni au întocmit un nou dosar penal pentru nerespectarea mãsurilor de protectie dispuse prin oprdinul provizoriu. În cauzã se fac cercetãri în douã dosare penale, unul pentru violentã în familie si unul pentru încãlcarea ordinului de protectie, în vederea stabilirii situatiei de fapt, iar la finalul cercetãrilor acestea vor fi înaintate la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Bârlad (PJB – n.r.), cu solutia legalã”, a precizat Loredana Stavãr, purtãtorul de cuvânt al IJ Vaslui.

Dar, surprizã, pe 22 iulie, procurorul de caz a infirmat ordinul de protectie dat de politisti, pe motiv cã dosarul nu era complet, lipsind o declaratie de la dosar. Si uite asa, femeia a fost lãsatã la mâna fostului sot, violent, care îsi poate duce la îndeplinire oricând amenintãrile cu moartea.

Politistii stiu cã femeile agresate gândesc asa: „Degeaba depun plângere la Politie, cã oricum nu se întâmplã nimic”. Ceea ce nu e departe de adevãr. Dar politistul nu este instantã. El nu poate sã dispunã arestarea unui individ. Procurorul decide dacã face sau nu dosar si dacã îl trimite în instantã. Cu alte cuvinte, viata acestei femei depinde de un procuror. Sã sperãm cã femeia din Murgeni va supravietui acestei grele încercãri si se va întoarce acasã. Pânã una alta, delectati-vã cu urmele „de dragoste” lãsate de fostul sot al femeii din Murgeni! Frumoasã tarã avem, pãcat însã cã e locuitã!
NICIUN COMENTARIU