spot_img
30.1 C
Vaslui
21-iul.-2024
spot_img

Femeila însărcinate neasigurate vor beneficia de testare pentru HIV/SIDA

- Advertisement -

PREVENȚIE… Începând cu data de 1 iulie este decontată testarea pentru HIV-SIDA a femeilor gravide neasigurate, a declarat Iulia Stoea, director în cadrul CNAS. “Este o notate începând cu data de 1 iulie intrarea în vigoare a testării pentru HIV-SIDA la gravidele care nu fac dovada calității de asigurat. Până la această dată în cadrul sistemului se decontau aceste testări numai pentru gravidele asigurate. În ceea ce privește prevenția la nivelul medicului de familie, este reglementată prevenția tuturor bolilor cu transmitere sexuală ca și componentă a consultației de prevenție începând din adolescență. În cazul supravegherii gravidei, medicul de familie recomandă printre alte investigații necesare și poate elibera un bilet de trimitere pentru testarea HIV. La fel, în cadrul consultațiilor de planificare familială acordate de medicul de familie se recomandă pentru gravide testarea HIV”, a spus Stoea.

Potrivit acesteia, în ambulatoriul de specialitate și în spitalizare de zi sunt reglementate servicii de diagnostic referitoare tot la gravidă – supraveghere unei sarcini normale, servicii care cuprind consultații de specialitate, mai multe investigații de laborator, cât și testarea pentru HIV-SIDA. De asemenea, pentru bolnavii confirmați cu HIV-SIDA se permite accesul direct în ambulatoriul de specialitate fără bilet de trimitere, la fel și la serviciul de spitalizare de zi pentru monitorizarea afecțiunii. “Acestea sunt serviciile specifice decontate de sistem”, a spus Iulia Stoea. Ea a menționat că pentru persoanele neasigurate nu este reglementat un pachet minimal de servicii paraclinice. “Aceste persoane în general nu au acces la testare în ambulatoriu. În aplicarea Legii 95 de la 1 iulie persoanele neasigurate au dreptul la testare pentru virusul hepatitic B, C și HIV-SIDA doar la gravidă”, a arătat directorul CNAS.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Hiv/Sida este o mare frauda , vedeti documentarul Aids – Fauci’s first fraud , pe Rumble sau alta platforma necenzurata si o sa intelegeti .
    Virus imaginar , iar tratamentul AZT este derivat din insecticidul DDT , la fel ca toate produsele de chemoterapie , totul pentru bani si pentru a reduce anumite populatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.