spot_img
15.7 C
Vaslui
03-iun.-2023

Fermă din Italia, morgă în aer liber din cauza sorgului otrăvitor rezultat în urma secetei. Zeci de vaci au murit în câteva minute

spot_imgspot_img
- Advertisement -

O fermă italiană a devenit o morgă în aer liber la începutul acestei luni, după ce zeci de vaci au murit otrăvite cu sorg, un accident pus de experți pe seama secetei, relatează AFP preluată de France24.

Vitele piemonteze de la ferma din Sommariva del Bosco, lângă Torino, în nord-vestul Italiei, au murit brusc din cauza otrăvirii acute cu acid prusic pe 6 august, potrivit organismului local de bunăstare a animalelor IZS.

Acest acid provine din dhurrin, substanță care este prezentă în mod natural în plantele tinere de sorg, deși nu în aceleași concentrații mari precum cele găsite în probele prelevate la fața locului.

„Bănuim că seceta a provocat această cantitate foarte mare de dhurrin în plantele de sorg”, a declarat Stefano Giantin, un veterinar la Istituto Zooprofilattico Sperimentale pentru nord-vestul Italiei, care se ocupă de caz.

Cu plantele în creștere normală, cantitatea de dhurrin ar scădea pe măsură ce plantele se maturizau. Dar, din moment ce seceta prelungită a împiedicat creșterea plantelor de sorg, dhurrinul s-a concentrat în interiorul lor.

Otrăvirea cu acid prusic la bovine este rapidă și brutală, simptomele apar la 10-15 minute după ingestie și moartea după aproximativ 15-30 de minute. Provoacă tulburări respiratorii, nervoase și musculare…https://adevarul.ro/stiri-externe/europa/ferma-din-italia-morga-in-aer-liber-din-cauza-2200801.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.