spot_imgspot_img
10.4 C
Vaslui
29-mart.-2024

Fermierii care incendiază resturile vegetale vor rămâne fără subvențiile de la APIA

- Advertisement -
SANCȚIUNI… APIA va exclude de la plată din schemele de sprijin fermierii care dau foc la resturi vegetale

MĂSURI… APIA a anunțat că este interzisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale de pe terenul arabil. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură transmite că nerespectarea de către fermieri a normelor privind ecocondiționalitatea conduce la reducerea plăților sau excluderea de la plată, a uneia sau a mai multor scheme de sprijin.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează fermierii cu privire la obligația de a respecta normele de ecocondiționalitate. Ecocondiționalitatea este o componentă a Politicii Agricole Comune ce condiționează acordarea sprijinului financiar din fonduri europene și naționale de respectarea de către fermieri a unor norme de bază legate de mediu, schimbări climatice, bunele condiții agricole ale terenurilor, sănătate publică, sănătatea animalelor și sănătatea plantelor, bunăstarea animalelor”, arată APIA. Bunele condiții agricole și de mediu (GAEC) 6.2 prevăd că este interzisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente. Obiectivul acestui standard este menținerea materiei organice în sol, prevenirea și reducerea poluării atmosferei. Fermierii care exploatează teren arabil (inclusiv pajiști temporare) nu trebuie să ardă miriștile și/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiță, inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiștilor temporare. „Arderea crengilor rezultate în urma tăierilor de întreținere și fructificare din livezi, precum și a coardelor din plantațiile de viță de vie, nu contravine obiectivului GAEC 6, combaterea buruienilor din aceste plantații făcându-se în timpul vegetației. Acest standard nu se aplică categoriei de folosință a terenului, și anume culturi permanente”, menționează APIA.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Sunt asa multe metode de îndepărtare a vegetației uscate dar în continuare se apelează la foc. Înăsprirea legislației cu amenzi drastice cu eliminarea de la plata subvențiilor cu retragerea autorizației de funcționare. Autoritățile sa își facă treaba pe deplin .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.