spot_imgspot_img
18.5 C
Vaslui
16-apr.-2024

Fermierii nu vor mai avea voie sã aibã câti porci vor în propria gospodãrie

- Advertisement -

MODIFICÃRI… Vesti proaste pentru cei care cresc porci în propriile gospodãrii. Autoritatea Nationalã Sanitarã Veterinarã si pentru Siguranta Animalelor (ANSVSA) a emis un nou ordin prin care fermierilor li se interzice sã detinã mai mult de 15 porci în propria gospodãrie. De asemenea, crescãtorii de porci nu vor mai avea dreptul sã detinã în exploatatie masculi necastrati mai mari de 4 luni. Prin aceste modificãri, autoritãtile încearcã sã controleze înmultirea animalelor din gospodãriile tãrãnesti. Pe lângã asta, fermierii vor fi nevoiti sã notifice medicul veterinar cu privire la detinerea de scroafe pentru însãmântarea artificialã, astfel încât sã fie luate în evidentã. Toate aceste prevederi se regãsesc într-un proiect de Hotãrâre de Guvern, pentru aprobarea mãsurilor de control si eradicare a pestei porcine africane în România, fãcut public la mijlocul aceste luni, de cãtre ANSVSA.

Românii care cresc animale în gospodãrii vor fi nevoiti sã le înregistreze oficial si sã le asigure conditiile de trai specifice speciei. Noua lege vine de la un Ordin al ANSVSA, publicat în Monitorul Oficial, si spune cã animalele de casã nu vor mai putea fi sacrificate pentru comercializãri nefiscalizate, ci doar pentru consum propriu. De asemenea, veterinarii vor fi nevoiti sã facã inventarul pentru fiecare gospodãrie pentru a se asigura cã au numãrul de animale declarate.

Vândutul animalelor din bãtãturã pentru consum, ilegal

Autoritãtile au trebuit sã vinã cu o modalitate de a opri rãspândirea pestei porcine africanã. Aceasta boalã este cea mai rãspânditã în cazul mistretilor, însã autoritãtile nu au vrut sã deranjeze fondurile de vânãtoare, lovind astfel zonele gospodãriilor independente.

Noua normã ANSVSA stabileste reguli stricte care fac o posibilã comercializare a cãrnii de porc de bãtãturã imposibilã. Practic, gospodarii sunt acum obligati sã îsi înregistreze fiecare animal, la veterinar, unde se va tine o arhivã cu acestea. Sacrificarea unui animal pentru consum se va putea face doar în urma obtinerii de permisiune de la autoritãti.

Documente de identificare pentru porci

Tot ca urmare a ordinului publicat, fermierii trebuie sã detinã documente necesare pentru circulatia animalelor. În aceastã categorie de animale cãrora le trebuie certificate de transport intrã speciile de bovine, ovine, caprine, porcine, camelide, cervidee si reni. Acestea trebuie identificate si înregistrate, iar proprietarul trebuie sã aibã documente de circulatie. Bovinele, ovinele, caprinele, porcinele, camelidele, cervidele si renii existente/existenti pe teritoriul României vor fi supuse/supusi procesului de identificare si înregistrare prin crotalie conventionalã, crotalie electronicã, transponder tip bolus, transponder injectabil sau tatuaj. Datele înregistrate oficiale ale animalelor vor rãmâne în baza de date a Sistemului National de Identificare si Înregistrare a Animalelor (SNIÂA).

Si mai mult control

În România, fiecare exploatatie, indiferent dacã este profesionalã sau nonprofesionalã, trebuie înregistratã în SNIÂA prin intermediul unui cod unic alfanumeric generat de medicul veterinar de liberã practicã sau de DSVSA pentru exploatatiile comerciale. Fermierii care doresc sã deschidã o exploatatie nonprofesionalã, cum ar fi o fermã de suine de subzistentã cu maximum 5 capete, trebuie sã înstiinteze medicul veterinar de liberã practicã împuternicitã, furnizând informatii despre speciile de animale si documente precum cartea de identitate a proprietarului si documente de proprietate pentru terenul destinat exploatatiei. Medicul veterinar va verifica spatiul si conditiile de biosecuritate pentru a permite înregistrarea exploatatiei. Potrivit proiectului de hotãrâre de guvern, tãranii care cresc porci în propria gospodãrie vor fi obligati sã respecte o serie de reguli dacã vor sã îsi pãstreze animalele.

Proprietarii de porci vor avea, conform proiectului de HG al ANSVSA, urmãtoarele obligatii:

-de a solicita înregistrarea exploatatiei în Sistemul National de Identificare si Înregistrare a Animalelor (SNIIA);

-de a solicita identificarea porcinelor si înregistrarea acestora în Baza Nationalã de date, componentã a SNIIA, precum si a tuturor miscãrilor si evenimentelor care au loc în exploatatie cu privire la porcine, conform prevederilor sanitar-veterinare în vigoare;

– de a respecta cerinta de a achizitiona porcine vii numai dacã sunt identificate conform cerintelor legale în vigoare si dacã sunt însotite de documentele prevãzute de legislatia în vigoare;

– de a solicita înregistrarea în Baza Nationalã de Date a porcinelor cumpãrate, în termenul prevãzut de legislatia în vigoare;

– de a respecta urmãtoarele cerinte minime de biosecuritate pentru exploatatiile nonprofesionale: sã detinã porcinele în spatii îngrãdite, fãrã posibilitatea de a veni în contact cu porcinele detinute din alte exploatatii sau cu porci sãlbatici; sã ofere facilitãti pentru persoana care lucreazã cu porcinele în vederea schimbãrii încãltãmintei la intrarea si iesirea în/din adãpostul porcinelor si spãlarea mâinilor; sã amenajeze dezinfectoare pentru încãltãminte, atât la intrarea, cât si la iesirea din adãpost; sã nu intre în adãpostul de porcine, timp de 48 de ore, dacã participã la activitãti de vânãtoare; sã notifice medicul veterinar de liberã practicã împuternicit/ medicul veterinar oficial cu privire la: orice modificare a stãrii de sãnãtate a porcinelor; orice sacrificare de urgentã efectuatã în exploatatie, precum si orice modificare constatatã la nivelul carcasei si/sau organelor; orice mortalitate apãrutã la porcinele pe care le detine în exploatatie în termen de maximum 24 de ore; echipamentele, ustensilele utilizate la îngrijirea porcinelor din exploatatie sã fie folosite exclusiv acestei activitãti;

sã fie evitate sau excluse vizitele nejustificate ale unor persoane strãine/neavizate la nivelul adãpostului porcinelor; sã detinã maxim 15 porcine; sã  nu detinã în exploatatie masculi necastrati în vârstã de peste patru luni; sã notifice medicul veterinar de liberã practicã împuternicit detinerea de scroafe pentru însãmântare artificialã în vederea luãrii în evidentã de cãtre acesta.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. „Prin aceste modificãri, autoritãtile încearcã sã controleze înmultirea animalelor din gospodãriile tãrãnesti.” DE CE? Ce le foote grija pe autoritati cate animale are omul in batatura? Nenorocitii astia fac totul pentru a ne impiedica sa ne hranim sanatos si pentru a ne forta sa cumparam porcarii pline de chimicale si hormoni de la supermarket-uri. Tot un fel de vaccinare cu forta e si asta!!
    Cat despre asa-zisa „pesta porcina africana”, nu vad de ce e necesara combaterea ei, atat timp cat nu se transmite la om. Si cum de mai exista, atat timp cat toti porcii – „infectati” sau nu, au fost ucisi? Si de ce trebuie ucisi porcii sanatosi? Ca sa nu moara de boala? 🙂 Pai, in ambele cazuri mor, nu?
    Iesiti, fratilor, in strada, si aruncati cu kkt de porc pe nenorocitii care vor sa ne saraceasca, sa ne imbolnaveasca si sa ne omoare!!

    • Ai perfectă dreptate. Şi aşa şeptelul nostru este la pământ. Aceste măsuri vor descuraja şi mai mult omul simplu. Îl vor determina să nu mai iniţieze nimic și să plece la ,,slugărit” bogații Europei. De ce să crească porci în țara lui când poate căra saci de ciment pe șantierele vestice, când poate săpa canale pentru fosele lor, când poate culege sparanghel sau poate să le spele babele la ,,tund”? . Mai avem vreun politician capabil să spună ,,nu ” la tot ce ni se impune? Nu cred! Datorită comisioanelor spun ,,da ” la orice. Nu vreau să mai comentez. Sunt prea mâhnit.

  2. Nu-i nimic, o sa he hranim cu gandaci si lacuste. Ce tot atata porc? De 1 Mai facem mici din gandaci de Colorado si de Craciun taken gandacul de bucatarie care a fost pus la ingrasat din vara. Psd unde e sa strige ca nu sunt de acord cu masurile astea? Acum un an si ceva faceau ca toti dracii cand erau propose masurile astea. Acum nimic. Liniste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.