spot_img
spot_img
8.7 C
Vaslui
11-mai-2025

Festival medieval la Vaslui, cu copii plângând și dosare penale pentru ienicerii Ramonei, directoarea Muzeului Județean Vaslui (Foto, Video)

- Advertisement -

Atmosferă medievală, vineri seara, pe străzile din oraș, în cadrul primei ediții a Festivalului “Vasluiul îmbrăcat în straie de sărbătoare medievală”. Evenimentul a început la ora 16:00, cu o serie de ateliere meșteșugărești medievale la Curtea Domnească și a continuat cu o paradă a costumelor de epocă. Ținutele domnițelor și ale cavalerilor de altă dată au captat atenția tuturor vasluienilor, de la mic la mare. A fost, însă, și un lucru care nu i-a încântat deloc pe cei mici, ba chiar i-a speriat: focurile de armă trase de ieniceri. Nu s-au folosit gloanțe adevărate, ci petarde, însă sunetul extrem de puternic i-a făcut pe unii copii să plângă. Bubuiturile au fost atât de puternice încât și alarmele de la magazine s-au activat. Nici jandarmii nu au fost prea încântați de spectacolul focurilor de armă, mai ales că nu fuseseră informați de către organizatori că va exista așa ceva în cadrul festivalului. Aceștia au confiscat recuzita pirotehnică a actorilor și au întocmit dosar penal celor care au “tras” cu armele. Seara s-a încheiat în Piața Civică, cu spectacolul “Stampe din vremea lui Ștefan”, o piesă de teatru în cadrul căreia actorii au făcut playback, adică au mimat că rostesc replicile.

 

Directoarea Muzeului Județean Vaslui, Ramona Mocanu, a deschis festivalul cu un discurs prin care i-a rugat pe vasluieni să fie blânzi cu organizatorii, dat fiind faptul că evenimentul se află la prima ediție: “vă spun sincer, avem foarte mari emoții, este prima ediție, este un eveniment altfel în Vaslui. Nu am făcut niciodată așa ceva și tocmai de aceea avem foarte multe emoții, sperăm să fiți blânzi cu noi atunci când vine vorba de critici. Mulțumesc Consiliului Județean pentru sprijinul acordat, mulțumesc colegilor de la Soroca pentru sprijinul acordat și nu în ultimul rând mulțumesc domnului primar al municipiului Vaslui și echipei sale pentru toată strădania cu care ne-au ajutat, pentru că locația în care ne aflăm este administrată de dumnealor”, a spus Ramona Mocanu, directoarea muzeului județean. Apoi, aceasta a oferit câteva detalii despre eveniment: “Festivalul medieval “Vasluiul îmbrăcat în straie de sărbătoare medievală” este organizat de Muzeul Județean “Ștefan cel Mare” Vaslui în cadrul proiectului “Ștefan cel Mare, istorie comună, patrimoniu comun Soroca Vaslui” și finanțat prin Programul Operațional Comun România-Republica Moldova. Evenimentul este o amplă manifestare ce promovează tradițiile, meșteșugurile, vestimentația, dansul, muzica și teatrul medieval, dar și luptele din epoca lui Ștefan cel Mare pentru valorificarea culturii și civilizației medievale, istoria Vasluiului nostru drag, de aceea am invitat să participe la festival o multitudine de meșteri populari, grupuri etnografice și trupe de muzică și dans din România și Republica Moldova, actori renumiți și talentați, cărora le mulțumesc pentru că ne sunt alături pentru a vă oferi dumneavoastră, publicului, spectacole, reconstituiri istorice, ateliere meșteșugărești și o paradă a costumelor de epocă. Ștefan cel Mare și Sfânt, marele voievod al Țării Moldove, ostaș neînfricat, bun diplomat, ziditor de țară și mare ctitor merită omagiul și prețuirea noastră pe care le demonstrăm și prin astfel de manifestări, menite să comemoreze și să sărbătorească marile sale realizări”, a spus Ramona Mocanu. Apoi, aceasta a dat cuvântul partenerilor din Soroca și reprezentantului Consiliului Județean în proiect.

Copiii s-au speriat de bubuituri. Părinții au încercat să-i liniștească: “Nu sunt focuri adevărate de armă, puiule, face parte din spectacol”


După discursurile de la Biserica “Sfântul Ioan Botezătorul”, alaiul s-a îndreptat spre Piața Civică, acolo urma să se țină piesa de teatru. Imediat după ce au ieșit pe poarta lăcașului de cult, participanții îmbrăcați în ieniceri și-au încărcat puștile și au început să tragă zeci de focuri. Aceștia aprindeau petarde pe care le introduceau pe țeava puștii, apoi ridicau arma în aer și strigau “foc” înainte de bubuitură. La început, publicul spectator a crezut că este vorba de două-trei focuri răzlețe, însă pe drum acestea s-au întețit și au fost din ce în ce mai puternice. Speriați, unii copii au început chiar să plângă și să le ceară părinților să-i ducă acasă. “Nu sunt focuri adevărate de armă, puiule, face parte din spectacol”, a încercat o mămică să-i explice fetiței sale în timp ce micuța își acoperea urechile cu mâinile. La un moment dat, bubuiturile petardelor au fost atât de puternice încât și alarmele magazinelor au început să țiuie, creând o atmosferă deloc demnă de eveniment cultural.

Dosare penale pentru ieniceri

Imediat cum au ajuns în centru și s-au așezat în partea dreaptă a scenei, responsabilii cu spectacolul pirotehnic au fost luați în primire de jandarmi, care i-au informat că au încălcat legea și că vor fi sancționați. “Noi am mai fost la astfel de spectacole prin România și nicăieri nu ni s-a întâmplat una ca asta. Probabil că organizatorul (n.r. Muzeul Județean Vaslui) a uitat să înștiințeze Jandarmeria că vom folosi astfel de materiale”, ne-a declarat unul dintre ieniceri. Așa se face că în timp ce actorul care îl interpreta pe Ștefan cel Mare făcea playback în fața a aproximativ 700 de vasluieni, lângă scenă, ienicerii veniți tocmai de la Soroca erau legitimați de oamenii legii și lăsați fără petardele rămase nefolosite. “Atunci când un cetățean participă la astfel de evenimente, el are încredere că instituțiile statului au luat toate măsurile ca acel eveniment să se desfășoare în cele mai bune condiții, inclusiv de securitate. Din păcate, în cazul de față, cel mai probabil a fost vorba de o lipsă de dialog. Noi am știut că se organizează acest festival, însă nu s-a adus la cunoștință că se vor folosi materiale pirotehnice. În temeiul legii 126/1995 noi trebuie să luăm măsurile ce se impun”, ne-a declarat unul dintre jandarmii prezenți în Piața Civică. Legea 126 din 1995 specifică, la articolul 31, că “producerea, experimentarea, prelucrarea, deținerea, transportul, folosirea sau orice alta operațiune cu materii explozive, efectuate fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani”. Faptul că în urma festivalului medieval au fost întocmite dosare penale ienicerilor ne-a fost confirmat și de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui: “Pe timpul adunării publice, mai mulți participanți au folosit materiale pirotehnice. Jandarmii aflați în dispozitiv au identificat aceste persoane și au întocmit actele ce constatare pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a materialelor pirotehnice fără drept”, ne-a declarat Alexandru Vătafu, reprezentantul IJJ Vaslui.

Jandarmii si politistii vasluieni au cerut „ienicerilor” sa le predea toate materialele pirotehnice pe care le au asupra lor

 

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

12 COMENTARII

  1. RUSINE !
    Doar la Vaslui se fac dosare la ieniceri .Nicăieri în România la niciun festival medieval nu s-a deschis dosar penal celor care fac spectacolul sa fie cât mai autentic.
    Organizatorii trebuiau sa cunoască orice detaliu al evenimentului și sa stabilească bine regulile.
    La Vaslui nu trebuie organizate festivale cu arme de foc ci trebuie organizate lupte cu bâte și pietre și astfel jandarmii vor fi mulțumiți.
    Rușine!

  2. Ferească sfântul ce prostie omenească ,adică nu se putea fara pocnituri,se place că unor năluci le place violenta ,adică au vrut să fie originali

  3. E bine ca organizam si la noi asa ceva. Insa, nu trebuie ignorate rigoarea si respeptarea legilor . Cand crezi ca esti buricul pamantului si butoanele te salveaza de la orice sfidezi si politie si jandarmerie, tot. Sunt regizori si in Vaslui si oameni care stiu sa organizeze evenimente stradale dar e mai simplu sa aduci „consultanti”, ” specialisti” din alte parti pe care sa.i platesti cu sume uriase. Verificati. Vedeti si cu costumele. Cucoana felcer , madam ZABALA, a facut o pasiune ptr croitorie.

  4. Jandarmii nu fac nimic în luna Decembrie când toți minorii aruncă petarde și nu iau măsuri asupra celor care le vând. Au găsit acum cui sa facă dosare penale, suntem de tot râsul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.