spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
9.1 C
Vaslui
13-mai-2025

Festivalul de muzică folk “Ion Chiriac”, un pansament pentru sufletele celor care iubesc muzica trubadurului

- Advertisement -

NEMURITOR… Prima ediție a Festivalului de muzică folk “Ion Chiriac” a încântat sufletele vasluienilor strânși, duminică seara, în Teatrul de Vară de la Ghermănești. A fost o întâlnire emoționantă nu doar pentru fiica și fratele regretatului cantautor, ci și pentru spectatori și artiștii invitați să dea viață muzicii folk – Emeric Imre, Andrei Păunescu, Sorin Poclitaru, Ștefania Iacob, Romică Brunchi și Cristi Hîncu. Cu toții și-au adus aminte de bunul lor prieten, Ion Chiriac, au povestit întâmplări dragi cu el, au cântat și au promis să se revadă și în următorii ani, la același eveniment, pentru că Ion Chiriac merită să fie nemuritor. Vizibil emoționată, Ioana, fiica artistului, a transmis un mesaj profund, cât să ajungă până la el în Cer: “Sufletul meu cântă, simt cum tatăl meu cântă și el, printre îngeri. Iubesc acest pământ și oamenii de aici. Tată, acolo unde ești, bucură-te și Dumnezeu să fie cu tine și cu noi toți, să ne regăsim la cea de-a II-a ediție!”. Un mesaj la fel de puternic a transmis și fratele său, Gelu: “într-o bună zi ne vom regăsi să facem melodii și repetiții în liniște”. Ion Chiriac a fost prezent pe scenă printr-un tablou realizat special pentru acest eveniment de artistul vasluian Traian Nica Țuckman.

Înainte de deschiderea festivalului, în Teatrul de Vară de la Ghermănești s-au auzit melodiile lui Ion Chiriac. Familia, prietenii, organizatorii, dar și spectatorii și-au amintit cu lacrimi în ochi de artist, de momentele petrecute împreună cu acesta și de sfaturile pe care, de-a lungul timpului, le-au primit de la el. Unul dintre cei care au mărturisit public acest lucru este Romică Brunchi, inițiatorul festivalului: “Iertați-mi emoția, nu i-am mai auzit vocea de multă vreme și cred că de aceea am fost răscolit, probabil ca și dumneavoastră. A fost prietenul nostru, a fost prietenul muzicii folk, a fost cea mai bună voce pe care Vasluiul a avut-o. Nu știu dacă se va mai ridica cineva la acest nivel. Ion Chiriac, rapsod, actor, folkist și trubadur, așa se definea el prin cântec. Vă mulțumim tuturor celor care ați venit astăzi aici, le mulțumim tuturor celor care au pus umărul la realizatrea acestui proiect cultural unic în județul Vaslui: un festival de muzică folk într-o comună vasluiană. Eu l-aș numi Festivalul de muzică folk “Ion Chiriac”, la el acasă”, a mărturisit Romică Brunchi. “Îl avem în memorie viu pe Ion Chiriac. Mi-a fost prieten, mi-a fost profesor la un moment dat, am învățat de la el foarte multe lucruri șI cu siguranță am mai fi avut de învățat de la el. Păcat că a plecat atât de devreme dintre noi”, a adăugat, apoi, și Cristi Hîncu. Acesta, împreună Romică Brunchi, au deschis festivalul printr-un recital memorabil.

Gelu Chiriac, fratele artistului: “Ghermănești, locul de unde au plecat doi țărani, copii fiind, prin lume cu cântecele lor”

Ioana și Gelu Chiriac, fiica și fratele artistului vasluian, au cântat împreună, dar și separat, reușind să transmită deopotrivă bucurie și tristețe.  Mesajul lor a fost simplu: firul poveștii lui Ion Chiriac va fi dus mai departe de către Ioana Andreea Siia, fiica sa care îi moștenește talentul și iubește la fel de mult scena, și Gelu Chiriac, cel care va purta cu grijă faima Fraților Chiriac prin lume. “Felicitări pentru cea mai frumoasă inițiativă de a păstra vie memoria tatălui meu, Ion Chiriac! A fost o ediție extraordinar de reușită, plină de emoție, dar și de mare bucurie. Sufletul meu cântă, simt cum tatăl meu cântă și el, printre îngeri. Iubesc acest pământ și oamenii de aici. Vă mulțumesc pentru un public minunat! Tată, acolo unde ești, bucură-te și Dumnezeu să fie cu tine și cu noi toți, să ne regăsim la cea de-a II-a ediție!”, a transmis Ioana, fiica artistului. Și fratele acestuia a avut mesaj pentru cei care au pus bazele evenimentului: “A fost superb! Bravo celor care au pus suflet pentru acest festival, aici la Ghermănești, de unde au plecat doi țărani, copii fiind, prin lume cu cântecele lor. Sătenii au fost mândri de noi pe parcursul actului artistic pe care l-am derulat prin toată țara. Ionel a fost și este frățiorul meu, oriunde ar fi acum, iar într-o bună zi ne vom regăsi să facem melodii și repetiții în liniște”.

Ioana Chiriac și Andrei Păunescu, aceleași emoții pe care părinții lor le-au trăit împreună timp de 10 ani, în mii de concerte susținute pentru milioane de spectatori

A urmat, apoi, recitatul Ștefaniei Iacob și a lui Sorin Poclitaru, un carusel care a purtat publicul prin toate emoțiile, muzica folk fiind, pentru cei doi protagoniști, poezie și mesaj, cucerind prin puterea devastatoare a cuvântului. “Sorin Poclitaru, cel mai cântat poet român contemporan de după Adrian Păunescu, peste 200 de cantautori transpunându-i versurile pe muzică și ștefania Iacob, cea mai prolifică folkistă a noii generații, cu 6 albume în 6 ani, marcând o nouă etapă a unei evoluții firești a folkului românesc, au fost împreună pe scena de la Ghermănești ca și o revelație, o poveste care se dorește repetată. O notă distinctă și-a pus amprenta pe acest festival de muzică folk: Ghermăneștiul a fot gazdă pentru marii copii ai marilor artiști ce nu mai sunt. Dacă Ioana Chiriac (Ioana Andreea Siia) a urcat pe scenă în partea de început a spectacolului, spre final scena a aparținut lui Andrei Păunescu, fiul regretatului poet Adrian Păunescu. Ioana și Andrei au împărțit, în cadrul aceluiași eveniment, aceleași emoții pe care părinții lor – Ion Chiriac și Adrian Păunescu – le-au trăit împreună timp de 10 ani, în mii de concerte susținute pentru milioane de spectatori, transformând Cenaclul Flacăra într-o mișcare cu anvergură de fenomen. Pentru Andrei Păunescu muzica folk este un spirit, este pentru cei care rezonează când aud cuvinte precum Cultură, Gândire, Libertate. Acest mesaj a descris și momentul său scenic, spectatorii răsplătindu-i pe deplin sinceritatea cu care l-a transmis. Emeric Imre, cel „Nebun de alb”, a venit la festival cu un dor nebun de public, pentru că, așa după cum personal a susținut, cei doi ani de Pandemie i-au fost mai obositori decât starea lui de călător spre oameni, simțindu-se ca un condamnat fără proces. A cântat la unison cu toți cei prezenți, iar de pe scena Teatrului de Vară de la Ghermănești a coborât cu un sentiment plăcut, de împlinire”, au transmis organizatorii festivalului. Și-au adus contribuția la acest eveniment Consiliul Județean Vaslui, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, Primăria și Consiliul Local Drânceni, precum și vasluienii Ramona Ailioaiei, Romică Brunchi și Tiberiu Dogariu.

 

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.