spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Fetiță de 13 ani, gest extrem: salvată din ghearele morții de mamă! (VIDEO)

- Advertisement -
MOBILIZARE… Fetița stabilizată de medicii vasluieni a fost preluată de un elicopter SMURD și transportată la o clinică din Iași

SALVARE IN EXTREMIS… Scene șocante petrecute, luni dimineața, în comuna Zăpodeni, acolo unde o fetiță în vârstă de numai 13 ani a încercat să își pună capăt zilelor prin spânzurare. Descoperirea a făcut-o chiar mama copilei, care a sunat de urgență la 112. Deși era în stare de șoc, femeia a reușit să efectueze manevrele de resuscitare care i-au menținut copila în viață, primind indicații prețioase prin telefon de la personalul Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui. După ce a fost smulsă din ghearele morții și stabilizată, minora a fost transportată de Spitalul Județen de Urgență Vaslui, unde medicii au decis să o transfere la o unitate sanitară superioară din municipiul Iași. Este al doilea copil din județul Vaslui care încearcă să-și pună capăt zilelor în ultima săptămâna. Joia trecută, Andrei I., un băiețel în vârstă de numai 14 ani din comuna Deleni, și-a încheiat socotelile cu viața după ce s-a spânzurat de cireșul din spatele casei. Redactorii ziarului Vremea Nouă au contactat specialiștii pentru a afla de ce cazurile de suicid în rândul adolescenților sunt tot mai dese și la vârste tot mai mici. “Copiii au nevoie de iubire neîntreruptă. Majoritatea părinților își iubesc copiii din toată ființa lor, însă fiind prinși în tot felul de munci, fie că vorbim de cele de birou sau de la câmp, uită să-și mai arate această afecțiune. Ei trebuie să știe că una este să crezi că ești iubit, alta este să ți se spună că ești iubit și alta este să simți iubirea. Din păcate, mulți copii nu mai simt iubire, iar asta le cauzează suferință. Scopul actului suicidar nu este de a pune capăt vieții, ci de a pune capăt acelei suferințe. Nimeni nu vrea să moară cu adevărat, ci vrea să nu mai sufere. Iar noi, adulții, trebuie să ne facem timp să stăm de vorbă cu ei, să le explicăm că sunt foarte multe modalități de a scăpa de suferință, dar sinuciderea nu se află printre ele. Comunicarea cu copiii noștri este esențială pentru a preveni astfel de incidente”, ne-a declarat un medic psiholog, care a dorit să rămână anonim.

În ultimii ani, județul Vaslui a fost zguduit de mai multe cazuri de adolescenți care ori s-au sinucis, ori au încercat să-și pună capăt zilelor din diverse motive. Fie că le plângea inima după părinții plecați în străinătate, fie că nu se înțelegeau cu colegii de la școală sau cu membrii familiei, aceștia nu au găsit o cale să comunice chinul prin care trec, recurgând la acest gest extrem. Ultima întâmplare de acest fel a avut luni dimineața, în comuna Zăpodeni, acolo unde o fetiță de 13 ani a încercat să să-și încheie socotetile cu viața într-un mod care i-a cutremurat pe toți cei care-i cunosc familia. Părinții se stabiliseră nu cu mult timp în comuna Zăpodeni, unde au cumpărat clădirile fostului CAP. Cu toate astea, micuța împreună cu sora sa geamănă, continuau să frecventeze o școală din Vaslui, de multe ori rămânând în grija bunicii. Ieri dimineață, se pare, între copilă și părinții ei ar fi avut loc o ceartă, care ar fi împins-o să recurgă la acest gest. Observându-i lipsa, mama a început să o caute prin toată casa, până când a găsit-o într-o ipostază pe care niciun părinte nu ar dori să-și vadă copilul. A reușit să taie frânghia cu care fetița se legase, apoi, deși era în stare de panică, a sunat la 112 pentru a solicita sprijinul unei ambulanțe. La celălalt capăt al firului, operatoarea de la SAJ Vaslui a încercat să ajute cât a putut de mult, îndrumând-o pe mamă cum să facă manevrele de resuscitare până la sosirea salvării. Masajele cardio efectuate în acele minute de cumpănă au ținut-o pe fetiță în viață până la sosirea echipajului medical. Cadrele de pe salvare au continuat manevrele de resuscitare până când au reușit să o smulgă pe copilă din ghearele morții. Stabilizată, aceasta a fost transportată la Spitalul Județean de Urgență Vaslui. Medicii de aici au considerat că ar fi mai bine să transfere pacienta la o clinică superioară din municipiul Iași, motiv pentru care s-a solicitat sprijinul elicopterului SMURD. Adolescenta a fost salvată în ultima clipă, însă semnalul tras i-a înspăimântat pe părinți, care nu-și pot explica ce a determinat-o pe fiica lor să recurgă la acest gest.

În cazul lui Andrei, lupta pentru viață a fost pierdută

Cazul de la Zăpodeni este al doilea care are loc în decurs de doar o săptămână în județul Vaslui. Joia trecută, un băiețel în vârstă de 14 ani din comuna Deleni a recurs la aceeași soluție în încercarea sa de a încheia socotelile cu această lume, însă din păcate, în cazul său, nu s-a mai putut face nimic pentru a-i salva viața. Și băiețelul fusese găsit sânzurat de tatăl său în cireșul din spatele casei, însă în momentul când l-a dat jos din copac, acesta deja decedase. Andrei și-a pus capăt zilelor după o ceartă cu tatăl său, care îi reproșa că stă prea mult timp pe internet.

Semnal alarmant: vârsta celor care se gândesc la sinucidere scade în fiecare an

Decesul oricărei persoane este o tragedie. Decesul unui tânăr este o tragedie fără asemănare, însă decesul prin suicid la copii este ceva ce nu se poate exprima în cuvinte aproape imposibil de înțeles. Trăirile sufletești ale părinților, fraților, bunicilor, prietenilor sunt inimaginabil de dureroase, iar fenomen este greu de explicat chiar și de către specialiști, cei care au studiat ani de zile psihicul uman. În ultimii ani, psihologii au realizat interviuri cu familia și aparținătorii în zeci de cazuri și au constatat că este vorba de o interacțiune complexă între o vulnerabilitate preexistentă, în special un istoric psihiatric, o auto-vătămare anterioară (a ne reaminti de curentul emo din urmă cu câțiva ani), factorii de personalitate (impulsivitatea) și factorii de stres precipitanți, experiențele negative precum ar fi hărțuirea online, divorțul părinților sau abuzul sexual. Adolescenții, prin situațiile prin care trec (personale, familiale, școlare, sociale) experimentează deseori stări repetitive de neputință, nesiguranță, stres, confuzie și au un sentiment de pierdere a controlului. Viața li se pare atât de grea și imposibil de suportat. Cu toate astea, ei ascund foarte bine aceste suferințe, zâmbesc când merg pe stradă sau la școală, nelăsând pe nimeni să afle că în inima lor e multă tristețe, multe conflicte, răzvrătire și suferință. Scopul actului suicidar nu este de a pune capăt vieții, ci de a pune capăt suferinței. Nimeni nu vrea să moară cu adevărat, ci vrea să nu mai sufere. Spre surprinderea multora, ideația suicidară este extrem de prezentă în rândul adolescenților de orice vârstă. În 2020, un studiu național (cu peste 10.000 de tineri și 1200 de părinți) arăta că aproape jumătate (48%) dintre ei au avut cel puțin o dată gânduri de a-și face rău și chiar suicidare.

Ce trebuie făcut în astfel de cazuri?

Adolescenții cu risc ridicat de suicid au de obicei legături de prietenie slab dezvoltate, au o stimă de sine scăzută și au avut un eveniment stresant puternic (sau mai multe) în familie. Unele evenimente precipitante acționează ca acceleratori pentru actul suicidar  al  unui  adolescent precum ar fi despărțirile părinților,  moartea  unei  rude  apropiate, conflictele în familie sau eșecurile școlare. În astfel de cazuri părinții, dar și prietenii, profesorii trebuie:

1) să evite să presupună că afirmațiile și comportamentul este pur și simplu de căutare a atenției (demonstrativ). E o foarte mare greșeală.

2) să trateze cu seriozitate aceste semne comportamentale. Să observe orice schimbare comportamentală, orice retragere în sine, lipsă a plăcerii, confuzie, stări de tristețe. Și dacă părintele simte că nu-și mai înțelege copilul, că există o distanță între el și copil, să contacteze prietenii copilului, să se adreseze școlii. Dacă profesorii și prietenii sesizează, pot anunța cu încredere părinții. Unui prieten bun îi pasă și chiar dacă ar considera că se supără, datoria este de a-i arăta că îți pasă de el, mai ales acum cu posibilitățile de comunicare rapide.

3) să nu certe un copil care este trist sau răzvrătit. În spatele confuziei, supărării, frustrării se află deseori o suferință

4) să nu închidă o conversație cu replici de tipul “lasă-mă cu tâmpeniile tale, să nu te mai aud că vorbești așa” sau “am avut și eu probleme mai mari ca ale tale și am trecut peste asta”. În schimb poți să-l întrebi, să arăți că îți pasă “spune-mi mai multe despre cum te simți”.

5) să monitorizeze comportamentul copilului chiar și după ce s-a calmat, după ce starea lui tristă a trecut. Să fie atent atât la relațiile sociale (de prietenie) cu profund impact emoțional (trădări) cât mai ales la cele de tip erotic (m-a părăsit)

6)  să discute cât mai des cu tinerii. În multe situații, cei care au avut o tentativă suicidară și au fost salvați au fost întrebați dacă s-ar fi putut face ceva pentru ca ei să nu recurgă la acest gest. Majoritatea au spus “dacă aș fi vorbit cu cineva”.

7) să renunțe la alte nemulțumiri. Când un adolescent este trist și deprimat, curățenia în camera lui sau notele de la școală chiar nu contează.

8) să apeleze, în mod direct, la medici și psihoterapeuți. În cazuri grave se impune internarea și medicație. Este o măsură de urgență, salvatoare și obligatorie. Fără rușine. În mediul public cât și în cel privat sunt o serie de medici care pot fi consultați în confidențialitate cât și psihoterapeuți specializați inclusiv în psihoterapie online.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.