Filantropie si omenie în cea mai sãracã parohie din Bârlad! (FOTO)

AJUTOR NESPERAT…Un preot tânãr si cu multã dãruire pentru a ajuta copiii sãrmani, a fost transferat dintr-o parohie din mediul rural, la o parohie din Bârlad, de trei luni. Enoriasii acestuia de la oras aveau sã aibã o mare surprizã si încã una plãcutã. Preotul Silviu Moroianu a început sã cutreiere parohia, micutã ce este drept, cãutând sã vadã cum trãiesc enoriasii sãi, în special cei mici. Asa a ajuns ca sã le ofere, sâmbãtã, 31 octombrie, la 20 de copii de la 3 la 18 ani, ghete de iarnã, pentru a merge la scoalã în sigurantã. Preotul Moroianu este uimit de câtã sãrãcie este în parohia sa si îi îndeamnã pe oamenii cu suflet mare si bun, care au posibilitãti materiale suficiente, sã se alãture eforturilor sale de a ajuta cât mai multi copii sãrmani din parohia sa.

Preotul Silviu Moroianu, din Bârlad, care a slujit ani la rând în comuna Fruntiseni, parohia Grãjdeni, a fost numit, din varã, preot paroh al Bisericii “Înãltarea Domnului”, situatã undeva pe strada Vasile Pârvan, în spatele Morii Unirii sau, pentru cei care vin din strada Republicii, în spatele marketului “Berlin”. Pãrintele Moroianu a primit aceastã parohie, dupã ce preotul anterior a fost pensionat pe caz de boalã. Imediat cum a preluat parohia, care acum are doar o capelã micutã, construitã în anii 2007-2008, când un fost candidat pentru functia de primar s-a bãtut cu “pumnul în piept” cã va ridica acolo o mândrã bisericã, a pierdut alegerile cu succes si, ca urmare, supãrat cã lumea nu l-a votat si nu s-a “înscãunat” primarul Bârladului, brusc a încetat si “filantropia” sa. Capela, care era deja începutã, a fost finalizatã cu ajutorul enoriasilor, precum si a unor inimosi agenti economici din Bârlad sau din tarã, care au ajutat sã se ridice mãcar aceastã micã bisericutã, urmând ca Biserica cea mare, cu hramul “Înãltarea Domnului” sã fie ridicatã în timp. Timp pe care fostul paroh nu l-a mai gãsit, ce este drept, parohia fiind una dintre cele mai sãrace. Are peste 150 de gospodãrii, majoritatea prin zona IRB la fostele cãmine de nefamilisti, actualmente locuite de familii extrem de nevoiase si cu multi copii.

Parohul sufletist a început actiunile filantropice, dar are nevoie de ajutor

Pe 31 octombrie, la Biserica “Înãltarea Domnului”, 20 de copii cu vârste între 3 si 18 ani, selectati de preotul Silviu Moroianu, au fost chemati la sfântul lãcas pentru a primi în dar ghete de iarnã.

“Nu vreti sã stiti ce viatã duc unii copii din aceastã parohie. Au pãrinti care unii muncesc, altii nu au unde. Sunt câte 3-4 copii de familie, iar mititeii nu au cu ce sã se încalte sã meargã la scoalã. Ieri, când i-am chemat la bisericã, cu pãrintii, o fetitã a venit în papuci, pe ploaia aia! Eu am mers din casã în casã, la blocurile alea de nefamilisti din capãt, de la IRB. Oamenii chiar erau sceptici, când m-au vãzut, cã nu se asteptau la un ajutor din partea mea. Copiii însã erau bucurosi. Am selectat 20 dintre cei mai sãraci si i-am chemat sâmbãtã, ca sã le dau ghetele. Deja le stiam numerele la încãltãminte asa cã, ajutat de un bun prieten de al meu din Bucuresti, care are un magazin de încãltãminte, am putut sã le ofer, spre marea lor bucurie, ghete de iarnã, sã meargã la scoalã”, a spus preotul Silviu Moroianu.

De remarcat este cã, acest preot, obisnuit cu o comunitate micã, la Grãjdeni, unde avea circa 20 de familii în grijã, aflate în situatii sociale critice, a gãsit aici la Bârlad cu mult mai multe familii cu venituri modeste spre deloc, cu multi copii. De aceea, face un apel cãtre comunitatea localã, cãtre anumite ONG-uri si Asociatii Filantropice sã ajute, alãturi de el, copiii sãrmani din parohia poate cea mai sãracã din Bârlad! Mai ales cã se apropie Mos Nicolae si Crãciunul, iar unii dintre copii nu au primit niciodatã cadouri de aceste sãrbãtori de iarnã mult asteptate de cei mici! Pãrintele paroh Silviu Moroianu poate fi gãsit la Biserica “Înãltarea Domnului “din zona mai sus mentionatã sau la telefonul 0728059053. Vã multumin anticipat.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ