spot_imgspot_img
12.1 C
Vaslui
25-apr.-2024

Filme documentare – reportaje românesti de exceptie „Sahia Vintage” la muzeul bârlãdean

- Advertisement -

NU RATATI…Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad vã invitã la vizionarea unei serii de filme din cadrul proiectului  KineDok powered by One World Romania, editia a 6-a. Duminicã, 24 octombrie, de la ora 12.00, bârlãdenii sunt asteptati la sediul central al muzeului, pentru a urmãri câteva filme românesti derulate sub genericul SAHIA VINTAGE cu documentarele: „Reportaj de la Steagul Rosu” ( Alexandru Sârbu ), „Uzina” (Slavomir Popovici), „Iosif Lisowski” (Eugen Popitã, Pantelie Tutuleasa) si „Sinopsis” – TBC. Intrarea este liberã. Organizator local este dr. Mircea Mamalaucã, directorul muzeului bârlãdean.

„Reportaj de la Steagul Rosu” e un film atipic în contextul anilor 50. Privit din perspectiva deceniilor urmãtoare, filmul apartine unui corp mai larg de documentare concentrate asupra conditiilor de viatã oferite cetãtenilor României de cãtre noile cartiere de locuinte muncitoresti – în cazul de fatã, cartierul de blocuri construite în jurul fabricii „Steagul Rosu” din Orasul Stalin (numele orasului Brasov în perioada 1950-1960).

Uzina (Slavomir Popovici)

„Uzina” de Slavomir Popovici este filmat la uzina „1 Mai” din Ploiesti cu ocazia Zilei Internationale a muncii. Pentru regizor, uzina reprezintã un univers în sine, care materializeazã consubstantialitatea progresului social si a celui tehnologic. Filmul lui trebuie sã fie un poem demn de magnitudinea obiectului sãu, sã depãseascã limitele mundane ale reportajului si dramaturgiei lineare. Popovici vrea sã filmeze concepte, sã vizualizeze schimbarea de psihologie adusã de nouã orânduire politicã, cu privirea întoarsã spre avangardismul sovietic. Ce înseamnã, de fapt, schimbarea începutã în România? Cum se reflectã ea în constiintã, în muncã, în gestul cotidian? Vor mai rula si filmele reportaje „Iosif Lisowski” (Eugen Popitã, Pantelie Tutuleasa) si „Sinopsis – TBC”

SAHIA VINTAGE este segmentul de cinema de arhivã al One World Romania, parte a unui proiect mai larg de digitizare si deschidere cãtre public a patrimoniului cinematografic asociat studioului de film documentar al României socialiste, „Alexandru Sahia.” Din 2014, realizatorii produc seria de DVD-uri SAHIA VINTAGE, care cuprinde cinci DVD-uri tematice, structurate în jurul unor teme precum viata, munca sau copilãria trãitã în România socialistã, mandatul politic al filmului documentar, sau asa-numita productie „efemerã” a studioului (filmele utilitare, educationale sau promotionale comandate studioului de diverse institutii ale statului). „Din 2016 ducem aceste filme în licee si cartiere din Bucuresti – si, mai recent, în provincie. Produse pe peliculã, circulate initial pe casete VHS si ulterior pe DVD, filmele SAHIA sunt gata pentru tranzitia cãtre online. La sfârsitul anului 2019, proiectul s-a reorganizat în jurul unei platforme online bilingve menitã sã facã disponibilã o parte din productia studioului în România si în strãinãtate, dincolo de limitele fizice ale formatului DVD. SAHIA VINTAGE este o platforma de istorie digitalã a filmului documentar produs la studioul Alexandru Sahia în perioada 1950-1990, conceputã ca o încercare de arheologie a culturii de productie a studioului pe parcursul celor patru decenii de coabitare cu regimul comunist.”, mentioneazã pe site-ul lor realizatorii acestui proiect, Asociatia One World Romania.

KineDok este un program unic în Europa prin amploarea sa, desfãsurându-se concomitent în 7 tãri partenere: Republica Cehã, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Polonia, Bulgaria și România, unde este coordonat de cãtre Asociatia One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre tãrile participante contribuie cu cele mai interesante documentare, care ruleazã apoi în sute de locatii din toate cele 7 tãri, generând astfel o comunitate culturalã impresionantã. Organizator national: Asociatia One World Romania. Parteneri: Institute of Documentary Film (Rep. Cehã), Filmtopia (Slovacia), Anthropolis (Ungaria), ReStart (Croatia), Activist 38 (Bulgaria), AdArte (Polonia). Cu sprijinul: Creative Europe – MEDIA Programme of the European Union, Centrul National al Cinematografiei,  UNHCR, Agentia ONU pentru Refugiati.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.