Micuţul de patru ani a fost ucis de o haită de maidanezi. Bunica nu a ştiut timp de două ore de soarta nepotului său. După alte 40 de minute a anunţat dispariţia. Acestea sunt concluziile anchetei EVZ din datele oferite de cei care l-au găsit mort pe copil.
Pentru a elimina suspiciunile din jurul morţii lui Ionuţ Anghel, „Evenimentul zilei” a apelat la unul dintre poliţiştii care au participat la căutări chiar în ziua fatidică de 2 septembrie. Concluzia sa: probele sunt clare – Ionuţ a murit în chinuri, între colţii maidanezilor. Bunica l-a lăsat nesupravegheat circa două ore.
11.00, ora decesului
Luni, 2 septembrie, ora 09.21. Este ultimul moment în care Ionuţ Anghel apare viu în înregistrările camerelor video din Parcul Tei. Acesta alerga cu fratele său, Andrei, pe alei. Bunica lor nu apare în înregistrări. În câteva minute cei mici dispar din raza camerelor video. Din câte se ştie, fraţii Anghel au pătruns pe un teren viran.
11.00. În jurul acestei ore, Ionuţ intră în curtea de pe terenul din vecinătatea parcului Tei, unde este atacat de o haită de câini comunitari. Echipajul SMURD, sosit la locul decesului în jurul orei 13.20, a estimat că băieţelul murise de două ore şi jumătate, adică la ora 11.00. Fratele său fugise, speriat de patrupedele furioase, în afara parcului.
11.36. Andrei Anghel, însoţit de un bărbat de 30 de ani, este dus la un gardian din parc. Băieţelul povesteşte că s-a pier dut de bunica sa şi, însoţit de gardian, se îndreaptă spre aceasta.
11.41. Martorul care l-a găsit pe Andrei îl lasă pe copil cu gardianul şi iese din parc.
12.20. La această oră s-a făcut un apel la 112 dat de bunica lui Ionuţ Anghel, care i-a alarmat pe poliţişti de dispariţia copilului. „Noi am aflat că bătrâna a cerut unei femei din parc telefonul mobil pentru a anunţa dispariţia copilului”, ne-a declarat poliţistul.
12.25. Primii care au ajuns în Parcul Tei au fost lucrătorii Secţiei 7, cea mai aproape de loc.
12.55. Au apărut în zonă cei de la Serviciul Urmăriri a Sectorului 2, care au fost chemaţi să se ocupe de cercetările privind dispariţia, dar şi să vorbească cu bunica neglijentă.
„Bătrâna era cu nepotul mai mare. El ne-a arătat că au intrat pe locul din gard, unde lipsea poarta şi a zis: «Ne-au muşcat o haită de câini, am mers prin spărtura aia. Când ne-am întos la copil ca să-l întrebăm pe unde au mers, acesta nu mai vorbea. Ni s-a părut ciudat. Am avut impresia că bunica i-ar fi spus ceva…»”, ne-a precizat poliţistul.
Câinii, la un pas să fie împuşcaţi de poliţist
13.15. Este găsit cadavrul copilului. „Colegul care a găsit corpul a fost încolţiţ şi el de câinii turbaţi, aflaţi în curte. Apucase să vadă că unul dintre animale, un câine alb, avea sânge pe bot. De teamă să nu fie muşcat, a scos pistolul şi l-a încărcat. Când era gata să tragă, au ajuns alţi colegi care au împrăştiat animalele”, ne mai spune anchetatorul.
13.40. Animalul care ar fi atacat copilul ar fi fost tranchilizat de hingheri şi dus pentru cercetări.
Tabloul morţii
Poliţistul şi-a amintit şi cum arăta trupul lui Ionuţ Anghel sfâşiat de animale, găsit sub nişte crengi. „Îi intraseră muştele în nas, se instalase „rigoris mortis”. Sângele din jurul lui era închegat. Avea capul într-o parte, era fără scalp, avea muşcături pe mânuţe, foarte multe, că nu aveai unde să pui un ban. Era cu hainele sfâşiate, iar pantalonii de pe el erau traşi până la genunchi, de câini. Nu există varianta că ar fi fost abuzat sexual”, a mai spus acesta.
Pe unde a ieşit fratele victimei
După ce a fost dat anunţul că s-a găsit trupul micuţului, cei mai mulţi dintre poliţişti au ajuns la cadavru pe scurtătură, pe strada Tuzla, prin locul în care se afla un paznic angajat al firmei Tei Rezidenţial.
„Prin curtea aceasta ar fi ieşit copilul cel mare. Paznicul l-ar fi dus pe strada Tuzla şi l-a lăsat acolo. Asta am încercat să aflăm de la martori, pentru că paznicul respectiv a refuzat să dea declaraţii”, a mai explicat poliţistul.
Ieri, locul în care Ionuţ a murit era liniştit. Poarta care lipsea din gardul prin care au trecut cei doi fraţi era sudată, în plus, un alt gard, din sârmă a fost pus până aproape de lac. Se mai putea trece pe acel teren doar pe o bordură. Pe terenul plin cu boscheţi erau ieri şi trei persoane care încercau să refacă traseul micuţilor- fotografiau şi unul dintre paznici le dădea indicaţii.
„Ionuţ s-a împiedicat”
În legătură cu acest caz, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat ieri că procurorul care investighează cazul copilului ucis de câini a dispus ridicarea imaginilor surprinse de camerele de supraveghere din Parcul Tei. Întrebat dacă procurorul de caz nu putea să verifice sau să se intereseze, înainte de apariţia imaginilor în presă, şeful Parchetelor a precizat că el nu poate să anticipeze sau să dispună ce trebuie să facă un procuror într-o anchetă. Martorul cheie, Andrei Anghel – fratele lui Ionuţ, va fi audiat acasă, dar asta doar după ce psihologul îşi va da acordul. Până atunci, anchetatorii au anunţat că Andrei a rezumat tragedia. „Fugeam amândoi de câini. Ionuţ s-a împiedicat, câinii s-au năpustit peste el. Cred că l-au omorât”, au fost cuvintele sale în primul moment când a fost întrebat de soarta frăţiorului.
Indolenţa autorităţilor
Terenul pe care au ajuns cei doi copii era administrată, potrivit actelor Primăriei Sectorului 2, de firma Laguna Tei, care nu mai există, iar acum este gestionat de societatea Tei Rezidence, lucru descoperit abia după ce s-a produs tragedia. Terenul uriaş era parcă invizibil pentru inspectorii de la Primăria Sectorului 2, chiar dacă se află chiar lângă parcul Tei.
Mai mult, zona nu a fost controlată până atunci, dovadă că terenul arăta ca şi cum ar fi fost părăsit de ani de zile. „Am constat că erau buruieni mari. S-a dat amendă pentru neîngrijirea terenului şi s-a dispus salubrizarea lui, de aceea s-a defrişat şi s-a curăţat de gunoaie. Nu au declarat că s-a schimbat proprietarul, deci nu ştiam cine este în realitate. Vin când au nevoie de o hârtie de la noi şi atunci descoperim. Până acum nu s-au dat amenzi pentru că terenul era destul de în regulă”, susţin reprezentanţii Primăriei Sectorului 2.
Culmea, nici gardienii din parcul Tei, unde patrulează trei pe fiecare tură, nu au semnalat niciodată că în spatele terenului de joacă lipseşte poarta, care dădea exact în terenul viran neîngrijit şi pe unde putea să pătrundă oricine. Asta, deşi sunt angajaţi şi plătiţi pe bani publici ca să monitorizeze ce se întâmplă în parc, dar şi să semnaleze ce nu este în regulă şi ceea ce ar putea afecta siguranţa celor care se plimbă în zona verde.
„Nimeni nu a anunţat că lipseşte ceva din gard. Acolo era o poartă care a dispărut, de aceea se putea trece prin grad”, au mai explicat reprezentanţii Primăriei. Potrivit unei hotărâri a Consiliului General al Capitalei, proprietarii terenurilor sunt obligaţi să îngrădească proprietatea şi să o salubrizeze.
EVZ.ro