Fotbaliştii care au avut contracte de prestări servicii cu cluburile în perioada 2007-2011 s-au trezit că au de plată la bugetul de stat sume foarte piperate, reprezentând TVA nevărsat aferent sumelor încasate, dacă acestea au depăşit 35.000 de euro, plus penalizări.
După bugetari, activi sau pensionari, Fiscul pune tunurile pe fotbalişti.
Sportivii care din 2007 până în prezent au avut venituri mai mari de 35.000 de euro pe an în baza unor contracte de prestări servicii, au primit citaţii prin care sunt înştiinţaţi că au de achitat TVA restant aferent sumelor încasate în aceşti patru ani. plus penalizări, informează ProSport.
La această situaţie s-a ajuns pentru că pe fotbalişti i-a interesat doar să-şi primească banii, nu şi contractele în baza căruia aceştia le intră în buzunar, semnate fără consiliere juridică şi fiscală şi fără a avea habar că acestea erau doar în avantajul cluburilor, care plăteau la buget mult mai puţin decât în cazul contractelor de muncă obişnuite.
Atacantul Ionuţ Mazilu este unul dintre fotbaliştii aflaţi în această situaţie. El trebuie să achite TVA-ul restant pentru perioada 2006-2008, în care a evoluat la Rapid, în baza unui contract intrând sub incidenţa Codului Fiscal, titlul VI, art. 152, pct. 1, potrivit căruia persoanele fizice care încheie contracte de prestări servicii pe sume ce depăşesc 35.000 de euro anual sunt plătitoare de TVA.
„Sunt sume exorbitante”, spune Mazilu, care adaugă: „Eu nu sunt în ţară şi m-a anunţat tatăl meu că mi-a venit o astfel de adresă. La început nu am înţeles pentru ce e, întrucât eu îmi plătisem toate taxele către stat. Ultima dată când le-am achitat, acum un an, am întrebat dacă am vreo restanţă şi mi s-a spus că nu”.
Ajutor de la AFAN
Mazilu nu este singurul fotbalist în această situaţie, iar Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Non-amatori (AFAN) se oferă să le acorde sprijin pentru a obţine o amnistie fiscală. „Pentru astfel de situaţii am înfiinţat Biroul de consiliere juridică şi fiscală din cadrul AFAN, care oferă fotbaliştilor asistenţă la semnarea contractelor, pentru a evita o astfel de problemă. Mai sunt jucători care au de dat o diferenţă de 6 la sută la contractul de prestări servicii. Dacă veneau din timp, puteam să găsim o soluţie. Aveam posibilitatea să cerem Guvernului o amnistie fiscală. Nu e nici acum târziu ca aceştia să se adreseze AFAN”, a spus preşedintele AFAN, Dumitru Costin.
REALITATEA.net