spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
14.7 C
Vaslui
13-mai-2025

Focar de infecție Covid-19 la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni

- Advertisement -
FOCAR… Nu mai puțin de 18 pacienți sunt infectați cu virusul SARS-CoV-2, având o formă ușoară. De asemenea, sunt infectate trei asistente medicale și trei infirmiere.

ALERTĂ… Încă un focar de infecție cu Covid-19 a fost depistat într-un spital din județul Vaslui. Este vorba despre Spitalul de Psihiatrie Murgeni, care are trei pavilioane și 144 de pacienți cu boli psihice sub tratament. Dintre aceștia, 18 sunt infectați cu virusul SARS-CoV-2, având o formă ușoară de Covid-19 (cel mai probabil varianta Omicron). Mai sunt infectate și trei asistente medicale și trei infirmiere, iar toți cei pozitivați sunt izolați într-un singur pavilion, cel central. Ionel Carp, managerul spitalului din Murgeni, precizează că tot spitalul este în izolare, fiind interzise vizitele aparținătorilor. În acest sens, pentru ca pacienții să nu aibă căderi psihice, s-au pus la dispoziția aparținătorilor trei numere de telefon prin care aceștia pot să comunice inclusiv vizual cu cei dragi, internați la spitalul de psihiatrie, iar pachetele se lasă la poarta instituției. “Sperăm să treacă repede acest val pandemic, ca să trecem și la cea de a treia vaccinare. Toți cei infeactați au forme ușoare de boală, nu sunt cazuri grave”, a precizat Ionel Carp, managerul spitalului din orașul Murgeni.

Direcția de Sănătate Publică Vaslui a depistat noi focare Covid-19 într-un alt spital din județ. La spitalul bârlădean s-a anunțat de câteva zile că secțiile de Oncologie și de Pediatrie primesc doar pacienți cu Covid-19, deoarece având infectate atât cadre medicale cât și pacienți, nu se pot asigura trasee prin care să fie izolați de pacienții non covid. Acum câteva zile a apărut încă un focar de infecție, la Spitalul de Psihiatrie din orașul Murgeni, unde au fost confirmate mai multe cazuri de infecție. Autoritățile au instituit măsuri de protecție și, după cum ne-a declarat Ionel Carp, managerul unității, toți cei infectați (18 pacienți și 6 cadre medicale și nemedicale) sunt izolați de restul pacienților, iar în curând, după împlinirea celor 14 zile de izolare, în caz că nu se mai îmbolnăvește nimeni, focarul va fi lichidat.

“Vineri împlinim 14 zile de izolare și tratament, vom ieși din carantină fără probleme deosebite, fără pacienți gravi, iar pe cadrele medicale infectate le-am tratat tot la noi, inclusiv i-am cazat în spital unde au stat cu pacienții, pentru ca să avem cu cine lucra. Am izolat pacienții bolnavi de cei sănătoși, am completat stocul de biocide pentru asigurarea tratamentului, la intrarea în tură fiecare angajat era controlat, i se lua temperatura și simptomatologiile, după care avea acces la serviciu. Am sistat transferul la psihiatrie la Bârlad sau Vaslui și, zic eu, că nu am avut cazuri grave și deci nici probleme deosebite. De altfel, eu nu cred că scăpăm de această tulpină de Covid și în celelalte două pavilioane (acum este doar unul unde sunt bolnavii de Covid-19 – n.r.). Un vector important este fluctuația cadrelor medicale care intră și ies din spital în societate, unde se pot infecta foarte ușor, la această tulpină gradul de transmitere fiind foarte mare! Ca statistică, avem carantinate la domiciliu două asistente și o infirmieră, iar carantinate în spital o asistentă și două infirmiere. Toate sunt carantinate în Pavilionul 1, unde sunt și cei 18 pacienți pozitivi.”, a precizat Ionel Carp, managerul spitalului orășesc de psihiatrie Murgeni. De menționat că la această unitate sanitară toți pacienții și toate cadrele medicale sunt vaccinate cu doza 1 și doza 2, iar după carantinare toți vor fi vaccinați și cu doza 3, pentru care, managerul spitalului a și achiziționat fiolele cu vaccin.

Informații privind vizitarea rudelor în spital. S-a înființat “Telefonul Pacientului”

Pandemia de COVID-19 a schimbat semnificativ peisajul serviciilor medicale și paramedicale, ceea ce i-a determinat pe cei din conducerea spitalului din Murgeni să găsească o alternativă la vizitarea pacienților de către rude.

“De aceea punem la dispoziție 4 numere de telefon (3 de mobil și un fix) la care rudele pot afla informații despre starea generală a bolnavilor chiar de la ei înșiși, telefoanele mobile fiind dotate cu aplicații care permit și contactarea video a pacienților. Costurile cu aceste telefoane sunt nesemnificative în comparație cu cheltuielile pe care le efectuăm pentru tratamentul de COVID-19 al pacienților infectați, iar cu această măsură venim în întâmpinarea unei nevoi acute a pacientului psihiatric, nevoia de comunicare. Telefonul Pacientului este un proiect intern al Spitalului de Psihiatrie Murgeni prin care ne adaptăm perioadei pandemice, când am fost nevoiți să suspendăm vizitarea bolnavilor pentru a-i proteja de agenți patogeni purtați de vizitatori. Întrucât spitalul este organizat pavilionar, fiecare pavilion are telefonul său, astfel: Pavilionul 1: 0235.486.026 și 0755.22.96.76; Pavilionul 2: 0733.30.26.30 și Pavilionul 3: 0732.79.67.77”, a precizat și Sergiu Stratulat, asistentul social al spitalului din Murgeni.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.