8.9 C
Vaslui
21-mart.-2023

“Fondul local” din PNRR, aproape paralel cu nevoile reale ale comunităților din județul Vaslui

- Advertisement -
DEFAZAȚI… Uniunea Europeană alocă bani pentru construirea pistelor de biciclete, însă în județul Vaslui încă mai sunt sate unde ambulanțele opresc la intrare și așteaptă ca pacienții să fie aduși cu căruțele din cauza noroaielor.

RĂMAȘI ÎN URMĂ… România, prin prim-ministrul Nicolae Ciucă, a semnat luni primele șase contracte finanțate din Planul Național de Redresare și Reziliență, selectate în cadrul apelurilor de proiecte pentru prima rundă din Componenta 10 – Fondul local. Banii se vor duce pe dezvoltarea durabilă urbană și rurală, prin utilizarea soluțiilor verzi și digitale, adică pe achiziția de mijloace de transport nepoluante, pe construirea de locuințe eficiente energetic pentru tineri specialiști în sănătate și educație, reabilitarea clădirilor publice, construirea de piste de biciclete sau stații de încărcare electrică. Astfel de investiții sunt mai mult decât necesare, însă ele nu rezolvă aproape deloc problemele cu care se confruntă comunitățile din județul Vaslui, unde în continuare avem cele mai multe școli cu wc-ul în fundul curții, sau printre cei mai mulți kilometri de drum de pământ și piatră.

Cele șase contracte de finanțare semnate ieri, între autorități publice locale și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, sunt în valoare de aproximativ 7,2 milioane de lei și vizează, în principal, reformarea și digitalizarea instrumentelor de planificare teritorială și urbană la nivelul autorităților publice locale. Acestea se adaugă primelor șapte contracte finanțate prin PNRR, din Componenta 5 – “Valul Renovării”, semnate de Guvern în data de 7 iunie, pentru care au fost depuse peste 1.437 de cereri de finanțare, care vor beneficia de o finanțare de 2,4 miliarde de euro.

“România este în grafic cu îndeplinirea țintelor, jaloanelor și reformelor din PNRR. Continuă contractările și avem, astăzi, confirmarea că există interes și că se fac toate eforturile pentru ca ceea ce România și-a propus prin Planul Național de Redresare și Reziliență să se concretizeze în beneficiul cetățenilor. Aceste proiecte care vizează elaborarea/actualizarea documentelor de amenajare a teritoriului și de planificare urbană în formatul adaptat pentru Sistemul Informațional Geografic sunt contractate la o lună de la deschiderea platformei de depunere a proiectelor. Apreciez ritmul în care se lucrează pentru a fructifica oportunitățile finanțării de proiecte și reforme prin PNRR și salut soluția unei platforme digitalizate prin care Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a simplificat procedurile și a redus substanțial timpul de depunere și evaluare a proiectelor”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Iată ce proiecte finanțează “Fondul local” din PNRR

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a făcut apel către autoritățile publice locale să se folosească de timpul rămas pentru a depune spre finanțare proiectele care vizează dezvoltarea comunităților. “În cadrul componentei “Fond Local”, finanțate prin PNRR, Guvernul, prin intermediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a pus la dispoziția autorităților administrației publice locale o plajă variată de investiții publice, din care aceste autorități au posibilitatea de a le prioritiza pe cele mai necesare pentru dezvoltarea lor, în cadrul unor fonduri prealocate pe categorii de UAT-uri. De la achiziția de mijloace de transport nepoluante, la construirea de locuințe eficiente energetic pentru tineri specialiști în sănătate și educație, reabilitarea clădirilor publice, finanțarea documentațiilor de amenajare a teritoriului, până la construirea de piste de biciclete sau stații de încărcare electrică, toate pot fi accesate prin platforma digitală pusă la dispoziție de către minister. Îndemn autoritățile locale să se folosească de cele 10 zile rămase pentru a depune spre finanțare aceste proiecte”, a declarat ministrul dezvoltării, Cseke Attila. De la jumătatea lunii mai 2022, când a fost deschisă platforma digitală pentru prima rundă din Componenta 10 – Fondul local, au fost depuse 3.261 de cereri de finanțare însumând mai mult de 1,6 miliarde de lei, aproape 60% din fondurile alocate acestei componente. Termenul de finalizare a apelului de proiecte este 30 iunie.

Autoritățile vasluiene, îndrumate să construiască stații de încărcare electrică în comune în care asistența medicală lipsește cu desăvârșire

REALITATEA NECOSMETIZATĂ… Poza de mai sus nu a fost făcută într-un cătun uitat de lume, pe vârful muntelui, ci într-o localitate, suburbie a municipiului Vaslui.

Mulți primari din județul Vaslui s-au plâns, în ultimele luni, că finanțările mici, locale, asigurate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu rezolvă decât într-o mică parte problemele comunităților. Programul pare conceput mai mult pentru județele din vestul țării, unde unitățile administrativ teritoriale s-au pus deja la punct cu tot ceea ce înseamnă infrastructura, iar acum își permit și astfel de investiții, precum cele enumerate mai sus. În județul Vaslui însă, încă mai avem zeci de școli care nu sunt racordate la rețeaua de apă și canal, mai sunt sate unde copiii vin cu căruțele la școală pentru că microbuzlele riscă să rămână împotmolite în noroi atunci când plouă. Nu mai departe de zilele trecute, Direcția de Sănătate Publică Vaslui a făcut un apel către universitățile de medicină din țară, dar și către Colegiul Medicilor pentru că mai multe comune au rămas fără medici de familie. “Prin prezenta, vă informăm că locuitorii comunelor: Laza, Poienești, Bogdănița, Ciocani, Coroiești, Găgești, Mălușteni, județul Vaslui se află în situația de a nu mai beneficia de servicii de asistență medicală primară, motivat de faptul că medicii de familie și-au încetat activitatea la cabinetele medicale din comunele respective. În acest context, vă rugăm să ne acordați sprijinul, în limita posibilităților, prin informarea și îndrumarea medicilor de specialitate medicină de familie care ar putea fi interesați să ocupe, în condițiile legii, posturile vacante de medic, specialitatea medicină de familie din comunele menționate mai sus.

Menționăm că autoritățile publice locale manifestă sprijin și implicare în soluționarea problemei respective”, se arată în solicitarea Direcției de Sănătate Publică. În fața unor astfel de nevoi stringente, construirea pistelor de bicicletă și achiziționarea de mijloace de transport nepoluante aproape că devin bancuri, mai ales în comunitățile din mediul rural.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.