Fonio, o cereală la modă sau cu reale beneficii?

S-a spus despre această cereală că este noua quinoa. Foarte folosită în bucătăria Africii de Vest, fonio și-a făcut loc tot mai mult în farfuriile europenilor în ultimii ani, pe motiv că este un aliment „sănătos” și, în plus, fără gluten.

Fonio este o cereală cultivată de milenii, cu precădere în Africa subsahariană. După recoltare și decorticare, fonio seamănă mai degrabă cu niște mici boabe de orez. Unii spun că are gust de nuci, alții spun că este destul de fadă, dar în orice caz, este tot mai promovată ca fiind o variantă de mâncare „sănătoasă”.

Deși este cunoscută bucătăriei europene încă din anii 1960-1980, fonio a stârnit din nou interesul consumatorilor în anii 2000, odată cu apariția unei tehnologii pentru decorticare.

Bobul de fonio este „învelit” într-o coajă, așa cum este ovăzul și orzul și de aceea trebuie decorticat, o sarcină migăloasă, pe care o îndeplineau de obicei femeile. Pentru decorticarea manuală a unui kilogram de fonio era nevoie de cel puțin o oră, or acum, mașinile pot procesa 100 de kg de fonio într-o oră. Ca urmare, fonio a început să fie din ce în ce mai cultivată.

O plantă care tolerează bine seceta

În 2015, producția de fonio din Africa de Vest (Guineea, Nigeria, Mali, Burkina Faso, Coasta de Fildeș, Niger, Senegal, Benin și Guineea Bissau) se ridica la 620.000 de tone recoltate de pe un total de 710.000 de hectare cultivate. ….https://www.digi24.ro/stiri/economie/agricultura/fonio-o-cereala-la-moda-sau-cu-reale-beneficii-1351517




NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ