Fostul episcop Corneliu Bârlãdeanu rãmâne cu averea intactã

NOROCOS… Chiar dacã a lipsit din fata judecãtorilor, fostul episcop Corneliu Onilã a primit si vesti bune. Si asta dupã ce instanta a decis sã accepte contestatia formulatã de acesta împotriva deciziei procurorilor de a-i pune sechestru pe avere. Sechestrul a venit dupã ce una dintre victime i-ar fi cerut 200.000 de euro, daune morale, pentru abuzurile sexuale la care a fost supusã. De asemenea, chiar dacã se bãnuieste cã ar avea o avere deloc de neglijat, anchetatorii au reusit sã descopere douã conturi, unul în lei în care au gãsit 1.114 lei si celãlalt cu peste 1.000 de euro. Acum, Onilã se bucurã de libertate chiar dacã, la sfârsitul lunii trecute, a fost arestat preventiv si acuzat de viol si abuz sexual.

Pentru Corneliu Onilã, fostul episcop de Husi, acuzat de viol si abuzuri sexuale, vestile bune vin una dupã alta. Scãpat de arestul preventiv si pus sub controlul judiciar, Onilã s-a trezit cu sechestru pe avere dupã ce Denis T., o fostã victimã a sa, i-a cerut 200.000 de euro, daune morale. A contestat decizia la Curtea de Apel Iasi si magistratii i-au dat câstig de cauzã. Astfel, de ieri, Onilã a rãmas si cu averea intactã, iar putinii bani descoperiti de anchetatori, 1.114 lei si aproximativ 1.000 de euro, au rãmas în conturi. Si asta în conditiile în care se vorbeste de faptul cã fostul episcop ar fi posesorul unei averi deloc de neglijat. Reamintim cã fostul episcop al Husilor, Corneliu Bârlãdeanu, a fost arestat la sfârsitul lunii trecute, dupã ce procurorii Parchetului de pe lângã Curtea de Apel Iasi l-au acuzat de viol si abuz sexual împotriva unui fost elev de-al sãu de la Seminarul Teologic. În acelasi dosar, alãturi de fostul episcop a mai fost retinut si Sebastian Jitaru, fostul arhimandrit al Catedralei Episcopale din Husi, acuzat la rândul sãu de mai multe fapte de viol si abuz sexual asupra unor minori, elevi ai Seminarului Teologic “Sf. Ioan Gurã de Aur” din Husi. Istoricul abuzurilor sexuale sãvârsite de cãtre Corneliu Bârlãdeanu asupra elevilor seminarului se întinde pe cîtiva ani, însã de fiecare datã când voci din lumea bisericeascã au avut curajul sã spunã ce se întâmplã, episcopul a avut grijã sã le discrediteze, acuzându-le de uneltire împotriva lui.

Averea lui Onilã pusã sub semnul întrebãrii

Desi nu mai este în fruntea Episcopiei Husilor, despre fostul episcop Onilã au circulat tot felul de zvonuri, unele cât se poate de adevãrate. Surse din apropierea fostului ierarh au povestit despre afacere neclarã, cu sume de ordinul miliardelor de lei vechi, în care a fost implicat un cãlugãr din judetul Vaslui. Se spune cã, în urmã cu câtiva ani, Onilã avea ca sofer un anume cãlugãr Cleopa, adus de la mãnãstirea Bujorãni. Era perioada de început a mandatului lui Onilã, în care acesta încasa sume imense de la preoti, jecmãnindu-i, la propriu, prin vânzarea Sfintelor Antimise. Fiecare preot din judetul Vaslui fusese obligat sã contribuie la Onilã, personal, cu suma de 1.500 de lei, pentru fiecare antimis dat de episcop la bisericã. Astfel, s-ar fi adunat o avere de câteva miliarde de lei vechi. Pentru a nu fi controlat de cineva, Onilã a decis sã deschidã un cont pe numele soferului sãu personal, cãlugãrul Cleopa. Astfel, desi cãlugãrul era sãrac lipit pãmântului, în conturile sale erau câteva miliarde de lei vechi, în bancã. Si, cum se temea sã nu fie furat, Onilã a trecut toatã suma pe un card, care era pe numele soferului sãu, iar cardul era asupra lui Onilã, în permanentã. La un moment dat, cãlugãrul Cleopa face un accident de masinã în Iasi, fapt care îl supãrã pe fostul episcop. Cleopa, smecher, cere cardul de la episcop, spunându-i cã trebuie sã facã unele plãti la service. Onilã nu bãnuieste nimic si îi dã averea pe mânã cãlugãrului, care dispare imediat, cu miliarde cu tot. Cãlugãrul iese din viata monahalã, se cãsãtoreste si, cu banii pe care i-a furat de la episcop, îsi ridicã o casã, undeva între Bicaz si Piatra Neamt. Episcopul, furios, nu prea are ce face. Se întâlneste cu mama fostului sãu sofer, la o sfintire prin judet, si îi spune cã ar fi bine ca fostul cãlugãr, ajuns acum familist, sã-i dea miliardele înapoi. Numai cã femeia îl amenintã cã va face plângere la Politie pentru sumele imense ascunse de Onilã, iar acesta nu are ce face si tace. Nici pânã astãzi, Onilã nu a recuperat averea trecutã pe numele fostului sofer.

Onilã se ascunde de acuzatorul sãu

Tot ieri, în fata judecãtorilor, Onilã ar fi trebuit sã dea ochii cu cel care l-a acuzat de viol si agresiuni sexuale. Numai cã fostul episcop a ales sã rãmânã la mãnãstirea în care-si petrece timpul pentru a nu mai da ochii cu Denis, tânãrul care, încã din 2017, povestea despre abuzurile sexuale la care era supus dar nimeni nu l-a luat în seamã. Acum, pe baza declaratiilor sale si a altor dovezi strânse de procurori, Onilã este trimis în judecatã, alãturi de Sebastian Jitaru, pentru viol si abuzuri sexuale în formã continuatã.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ