Fostul episcop Corneliu, socat de experienta temnitei: “era alb ca varul si tremura ca varga”

TRANSFORMAREA… Dacã cineva ar fi spus în urmã cu trei ani cã episcopul Corneliu va ajunge sã petreacã o singurã noapte dupã gratii, probabil ar fi stârnit multe râsete. Numai cã cel mai sumbru cosmar al fostului înalt ierarh s-a adeverit, dupã ce procurorii Parchetului de pe lângã Curtea de Apel Iasi l-au acuzat de abuz sexual cu un minor. Apropiatii spun cã experienta închisorii l-a marcat atât de tare pe fostul ierarh, încât acesta a ajuns sã tremure vizibil de teama de a nu fi condamnat la ani grei de închisoare. Tot timpul cât a fost închis Corneliu Bârlãdeanu a avut în minte un singur verset, care îi era cel mai drag pe vremea când preda la seminar si fãrã de stiinta cãruia niciun elev nu trecea clasa : «Nu vã înselati! Dumnezeu nu se lasã batjocorit! Cãci ceea ce seamãnã omul, aceea va si secera!”, Galateni, cap. 6, versetul 7.

Pânã acum, versetul din Nou Testament se pare cã l-a ajutat sã treacã peste cele mai grele încercãri. Dupã douã sãptãmâni de temnitã, judecãtorii Înaltei Curti de Casatie si Justitie l-au pus în libertate. Ieri, magistratii Curtii de Apel Iasi au decis sã amâne contestarea ordonantei de sechestru pe avere, pe care procurorii i-au pus-o chiar în ziua eliberãrii. Liviu Bran, avocatul lui Corneliu Onilã: “Nu sunt elemente pentru sechestru pentru cã trebuie îndeplinite niste conditii pentru a pune acest sechestru în sensul în care persoanã s-ar sustrage, ar urmãri sã-si vândã bunurile”. Potrivit unor surse care au asistat la proces, arestul preventiv a avut un impact foare mare asupra fostului episcop de Husi. Nu îi venea sã creadã cã a ajuns într-o astfel de ipostazã, era socat de ceea ce i se întâmpla si “tremura ca varga”. Pe 5 iunie, când a fost eliberat, avea senzatia cã este urmãrit si se întorcea mereu în spate sã se uite. Cu moralul la pãmânt, acesta sperã sã-si poatã dovedi nevinovãtia.

Era un profesor dur la ore

Interesant este cã unul dintre versetele care îi erau dragi pe vremea când era profesor la Seminarul din Husi a ajuns acum sã i se aplice: “Nu vã înselati: Dumnezeu nu se lasã batjocorit; cãci ceea ce seamãnã omul, aceea va si secera!”, Galateni, cap. 6, versetul 7. Unul dintre fostii sãi elevi ne-a povestit cã, desi lumea acum îl vede ca pe un abuzator de elevi, ca profesor a pus foarte mare pret pe cuvântul Domnului: “Când am ajuns la facultate, vreo doi ani nu a mai trebuit sã învãt nimic la Noul Testament, pentru cã stiam tot de la Seminar. Fostul episcop era un profesor foarte sever la capitolul acesta. Dacã te asculta si stiai toatã lectia, dar nu îi rãspundeai corect la o singurã întrebare, îti punea 2. Trebuia sã stii Biblia pe de rost, el spunea un verset, iar noi trebuia sã spunem din ce capitol este. Un verset, însã, îi era drag, pentru cã ni-l spunea mereu: “Nu vã înselati: Dumnezeu nu se lasã batjocorit; cãci ceea ce seamãnã omul, aceea va si secera!”, Galateni, cap. 6, versetul 7. Nu dormeam noptile, ca sã învãtãm. Asa se face cã din 29 de elevi, câti am fost la început, am terminat seminarul doar 17″, a povestit unul dintre fostii elevii ai fostului episcop Onilã.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ