spot_imgspot_img
17.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Fostul primar al Husului turna la Securitate de fricã!

- Advertisement -

DECONSPIRAT … Fostul primar al Husului, Tudor Stafie, a turnat la Securitate, fie cã a fost vorba de medici, asistente, farmaciste sau credinciosi din oras. Medicul -turnãtor a fost recrutat, conform documentelor descoperite de CNSAS în arhiva fostei Securitãti, la 18 iunie 1978, în calitate de colaborator, de cãtre Inspectoratul Judetean de Securitate Vaslui. În momentul recrutãrii, a primit numele conspirativ “Florin Sorescu”. Astfel, Stafie a început sã semneze note informative împotriva colegilor de la spital, dar si din alte institutii ale Husului, lucru dovedit de arhivele fostei Securitãti. Pentru a se apãra, se arată în hotãrârea Curtii de Apel Bucureşti,Tudor Stafie a sustinut cã a fost “condamnat la doi ani de închisoare pentru provocare ilegalã de avort, faptã pe care nu a comis-o si în acest sens a fost obligat, moraliceste, sã dea informãrile, care nu au îngrãdit drepturile si libertãtile fundamentale ale omului”.

Documentele din arhivã, scoase la ivealã de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitãtii (CNSAS), aratã cã fostul primar al Husului colabora “în mod secret si organizat cu organele securitãtii” sub numele conspirativ “Florin Sorescu”. “În acest sens este relevantã, cu titlu de exemplu, nota informativã din 11.12.1978, în care pârâtul (Tudor Stafie – n.r.) informeazã despre opinia unui coleg medic cu privire la modul de repartizare a absolventilor de facultate. Potrivit notei operative din subsolul notei, pârâtul a fost însãrcinat sã mai discute cu persoana în cauzã, pentru a stabili atitudinea si comentariile sale politice”, se aratã în actul de acuzare de la Curtea de Apel Bucuresti. Tudor Stafie face, la începutul anului 1979, alte note informative, la care “victime” cad farmacisti sau alte persoane din Husi. La un moment dat, acesta primeste însãrcinare de la Securitatea Vaslui sã spioneze toate farmaciile din oras si sã facã note informative despre atitudinea celor care lucreazã în farmacii. “Nota informativã din data de 8.02.1979 se referã la comentariile asistentelor de la o farmacie cu privire la Legea privind asigurarea sãnãtãtii populatiei, în vigoare în acea epocã. Nota a avut ca rezultat, conform notei operative din subsol, stabilirea în continuare a atitudinii cadrelor din farmacii privind noile dispozitii legale.

A fãcut note informative despre credinciosi din Husi!

“În nota informativã din 4.07.1984, pârâtul (Tudor Stafie – n.r.) informeazã despre convingerile religioase ale unor persoane, consecinta fiind cã organele de Securitate au devenit interesate de preocupãrile, comportarea si relatiile celor în cauzã. Pârâtul a avut o colaborare îndelungatã cu Securitatea, iar informatiile pe care acesta le-a furnizat au fost de naturã a îngrãdi drepturi si libertãti fundamentale, precum dreptul la viata privatã si libertatea de gândire si religie”, au constatat judecãtorii Curtii de Apel Bucuresti. Desi Stafie a încercat sã se apere, magistratii au retinut cã “acesta nu a administrat nicio probã din care sã reiasã cã notele informative au fost redactate în timpul vreunei anchete si nici cã pentru infractiunea pentru care a fost condamnat (provocare de avort ilegal – n.r.) si informatiile furnizate este vreo legãturã”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.