-7.2 C
Vaslui
08-feb.-2023

Fostul şef al Vămii Siret, condamnat la doi ani cu executare

- Advertisement -

Fostul şef al Biroului Vamal Siret, Radu Cazacincu, trebuie să stea la puşcărie. Aceasta este concluzia la care au ajuns magistraţii Tribunalului Suceava, care s-au pronunţat ieri în dosarul de corupţie aflat pe rolul acestei instanţe. Radu Cazacincu a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat pentru infracţiunea de trafic de influenţă. Potrivit procurorilor DNA Suceava, pe 27 mai 2008, Radu Cazacincu „a pretins şi primit de la lucrătorul vamal Lohaza Mihai Viorel produse cosmetice în valoare de 101 euro şi o ladă de whisky în valoare de 66 de euro pentru a interveni pe lângă funcţionari din cadrul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi în scopul nesancţionării disciplinare a acestuia”.

Şi celălalt lucrător vamal judecat în acest dosar a fost condamnat la o pedeapsă cu executare. Mihai Viorel Lohaza, cunoscut şi sub numele de „Ucu”, a fost găsit vinovat pentru două fapte de abuz în serviciu contra intereselor publice şi pentru o faptă de cumpărare de influenţă.

Judecătorul de caz a considerat că Lohaza trebuie condamnat la câte trei ani de închisoare pentru fiecare din cele trei fapte, iar în final, prin contopirea pedepselor, lucrătorul vamal va trebui să stea în spatele gratiilor timp de trei ani. Instanţa a mai decis să le interzică lui Radu Cazacincu şi lui Mihai Viorel Lohaza exercitarea unor drepturi pentru o perioadă de zece ani. În cazul fostului şef al Biroului Vamal Siret s-a mai decis confiscarea sumei de 167 de euro sau echivalentul acesteia în lei. Cei doi vor avea de plătit şi cheltuieli de judecată, Lohaza suma de 7.000 de lei, iar Cazacincu suma de 4.000 de lei. Soluţia Tribunalului Suceava nu este însă definitivă şi poate fi atacată la instanţele superioare.

Faptele lui Mihai Viorel Lohaza

La un control de rutină al poliţiştilor de frontieră de la Siret, pe 29 mai 2007, în trafic a fost oprită o maşină în care se aflau trei persoane, respectiv Hanna Toderika, Serhey Toderika şi Cristina Agratina. La controlul efectuat în interiorul maşinii s-au descoperit aproximativ 80 de pompe electrice şi câteva drujbe a căror valoare totală depăşea plafonul legal. Mai exact, în maşină erau bunuri în valoare de 1.532 de euro, pentru care nu s-au plătit taxele vamale aferente, ceea ce a dus la prejudicierea bugetului de stat cu suma de 1.029 de lei.

În urma verificărilor s-a stabilit că responsabil este inspectorul vamal Mihai Viorel Lohaza, de serviciu la acea dată în Punctul de Trecere a Frontierei Siret. Ca urmare, Lohaza a fost sancţionat disciplinar, fiind mutat pentru o perioadă de trei luni la Biroul Vamal Dorneşti.

Revenit la Siret, Lohaza s-a întors şi la vechile obiceiuri. Aşa se face că pe 24 mai 2008 a recidivat. Deşi a controlat „amănunţit” un autoturism înmatriculat în Ucraina şi condus de Georgii Kozachuk, pe traseu, la un control al Poliţiei de Frontieră s-a descoperit altceva. În maşină se aflau cafea, ţigări şi produse alimentare în valoare de 2.698 de lei, pentru care trebuiau achitate taxe vamale în valoare de 1.388 de lei.

Pentru că era recidivist, Mihai Viorel Lohaza a încercat să scape de o sancţiune mai drastică, aşa că a apelat la Radu Cazacincu, căruia i-a cerut să-şi pună în aplicare pârghiile de cunoştinţe şi relaţii în vederea muşamalizării cazului. Ce nu ştiau cei doi era că telefoanele le-au fost monitorizate de către procurorii DNA Suceava.

www.monitorulsv.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.