spot_imgspot_img
9.6 C
Vaslui
24-apr.-2024

VIDEO | Vasluieni prinși în iadul alb de la Buzău. Au stat în troiene 20 de ore. În județul Vaslui drumurile nu sunt blocate (FOTO)

- Advertisement -

INCOMPETENȚĂ SAU DELĂSARE… O noapte albă pentru vasluienii care au fost prinși, în drum de la București spre casă, de viscolul de la Buzău. Au stat în mașină, prinși în mijlocul viscolului mai bine de 20 de ore, fără apă, fără mâncare și fără să meargă la o toaletă. Un microbus cu pasageri din Vaslui a rămas, de asemenea, blocat în județul Buzău. Șoferul a avut intuiția să plece de la locul blocajului și s-au adăpostit într-o benzinărie la Oreavu. Citiți mai jos și povestea unei avocate, care a stat înainte de Râmnicu Sărat 12 ore și deși blocajul era foarte aproape de oraș, autoritățile nu au intervenit. În județul Vaslui, drumurile sunt practicabile și nu sunt blocate. Se circulă bine spre Iași, iar până la Tișița se poate merge destul de bine, dar în condiții de iarnă. Acolo e primul blocaj. De acolo ne transmite colega noastră Aurina Petrea, care este prinsă în coloana de mașini. Înspre Iași, colegul nostru, Flavius Ghiorghieș, a făcut demonstrativ un drum cu mașina echipată corespunzător și se circulă foarte bine. La Dragomirești, înspre Bacău, de asemenea, nu sunt blocaje. Au fost ceva probleme la Bursuci, pe drumul care urcă spre releul de la Murgeni, dar traficul a fost deblocat imediat. Un mic incident a fost și la Solești, dar drumul nu s-a blocat. Un tir s-a stricat, dar a fost tractat. De la Huși, colega noastră Alina Darie ne trasmite că pe dealul de la Dobrina, punctul nevralgic în traficul spre Vama Albița, nu s-au înregistrat probleme. Succesul de la Vaslui, al gestionării deszăpezirii se datorează comunicării perfecte între factorii de decizie, prefect, Poliția Rutieră și reprezentanții de la Drumuri Naționale, secția Vaslui. Chiar și în acest “paradis” au fost incidente. Un echipaj de Poliție a amendat șoferul unei sărărițe, pe motiv că acesta i-a stropit. Amenda a fost una consistentă, de 1.200 lei.

După o jumătate de iarnă fără pic de zăpadă, iată că s-a produs minunea. În toată România ninge de 24 de ore, iar un strat gros de zăpadă s-a așternut peste tot. Agricultorii sunt cei mai încântați, cantitățile însemnate de precipitații le salvează recoltele. Horticultorii și viticultorii sunt în extaz. Încă câteva zile, când temperaturile erau de 20 de grade exista riscul pornirii vegetației în vii și livezi. Însă, pentru transportatori a venit iadul. Ore în șir blocați în trafic, nervi și veșnicele întrebări fără răspuns: “De ce autoritățile nu fac nimic?”. Drumarii care se ocupă de deszăpezire au și ei acoperire și spun că tiriștii inconștienți blochează drumurile și ei nu pot interveni promt cum trebuie. Realitatea e undeva la mijloc. Tiriștii fac tot posibilul să ajungă la destinație, dar sunt și unii inconștienți care pleacă la drum neechipați și produc blocaje în trafic. De partea cealaltă, drumarii, unii dintre ei nu respectă graficele de lucru și atunci zăpada se așterne. Doar o coordonare perfectă între Poliție, drumari și transportatori face ca drumurile să nu fie blocate atunci când sunt coduri portocalii de ninsori și viscol.

Coșmarul unei avocate prinse în troienile de la Buzău mai bine de 20 de ore

În județul Vaslui se circulă bine, însă sunt vasluieni blocați în trafic în județul Buzău pe Drumul European, care de 18-20 de ore sunt prinși în mijlocul troienelor. O avocată din Vaslui, devenită celebră după intervențiile de la România TV, povestește coșmarul prin care a trecut: “Am plecat la 15,30 din București, știind că drumul va fi greu la întoarcere. Am avut un termen la un dosar destul de dificil și trebuia obligatoriu să fac deplasarea în capitală. Știam riscul că o să rămân blocată, însă am plecat la drum cu speranță. Și coșmarul a început. La 27 de kilometri de Buzău am stat patru ore și jumătate în câmp, deși zăpada nu era foarte mare. Cu greu am ajuns la Buzău. Primisem informația că drumul e blocat la Oreavu, un tir a blocat sensul de dus spre București. Probail știți că pe acea porțiune de drum, între Buzău și Râmnicu Sărat, sunt parapeți de beton pe mijloc și nu poți întoarce. Mi-am zis că dacă e blocat sensul opus, noi o să trecem. Inițial am vrut să oprim în Buzău să înnoptez la un hotel. Era ora 22.00, dar cum  Poliția care era la intrare în Buzău, chiar la pod nu ne-a zis că sunt probleme, am plecat în speranța că vom ajunge la Râmnicu Sărat. Și aici a început coșmarul. La șapte kilometri înainte de a intra în oraș, am rămas blocați. Și am stat aici 10 ore, în câmp, fără posibilitatea să putem întoarce mașina și să revenim la Buzău. V-am spus că sunt acei parapeți. Primeam informații că e blocat și în sens invers. Au fost momente grele. Eu, ca femeie, nu puteam nici să merg la baie. Nu aveam unde, eram în câmp și vântul bătea cu putere. De aceea, mi-am impus să nu mănânc și nici apă să nu beau. Pentru bărbați e mai ușor. Minutele pentru mine au devenit ore, iar orele zile. Am îndurat cu stoicism. La un moment dat, am început să postez filmulețe și poze pe grupuri și pe rețelele de socializare. Eram revoltată și lucrul acesta mă calma. Vroiam să știe toată lumea ce este în județul Buzău și să nu se mai aventureze pe drum să rămână ca noi, blocați în trafic. Le transmiteam să rămână în benzinării, pentru ca măcar să aibă acces la o toaletă”, a spus avocata din Vaslui.

Avocata aplaudată într-o benzinărie la Râmnicu Sărat pentru intervenția sa de la România TV

Iată ce mai povestește aceasta în continuare: “La un moment dat am fost sunată de la o televiziune națională, de un reporter să povestesc despre situația în care mă aflu. Și așa am aflat, chipurile, că prefectul de Buzău e cu toate forțele și acționează în teren. Eu, care am stat toată noaptea în zăpadă, normal că m-am revoltat. Și i-am spus în direct că e pe altă lume. Măcar puteau pune echipajele de Poliție să blocheze drumul. Dacă nouă ne-ar fi spus Poliția, la pod la Mărăcineni, că drumul e blocat, trăgeam la pensiunea Hanul Drăgoaicelor, dar ei nu ne-au spus nimic. Pe stații, soferii se plângeau că totul e blocat, numai Poliția nu știa. La un moment dat, spuneau de un tir care a derapat și a blocat un sens. Dar este inadmisibil ca nimeni să nu intervină 18 ore. Plecau oamenii pe jos după benzină, iar stațiile de alimentare erau la 5 kilometri. Vă trimit poze să vedeți cum trec șoferi cu bidoane de 5 l de combustibili.

Vă dați seamă că, mulți au înghețat în mașini, fără apă, mâncare. Nu vreau să mă gândesc la cei care au avut nevoie de medicamente. După apariția la TV, lucrurile au început să se miște. Acum (n.r. ora 11.00) am ajuns, în sfârșit, la Râmnicu Sărat. Am intrat într-o benzinărie și lumea m-a aplaudat când am intrat. Nu le înțelegeam gestul. Îmi spuneau: “Bravo, doamna avocat, că bine i-ați mai spus prefectului. E o bătaie de joc! Nu credeam că o ninsoare care e anunțată de câteva zile poate provoca un așa mare dezastru”. Acum nu știu unde o să se mai blocheze drumul. Soțul meu a plecat din Vaslui să iasă în fața mea. A ajuns la Tișița și am înțeles că e blocat și acolo. A ales o rută ocolitoare prin Mărășești, să iasă pe undeva prin Focșani. Eu i-am spus să se întoarcă, fiindcă dacă văd că nu reușesc o să rămân la un hotel până când drumarii vor rezolva problema cu deszăpezirea».

Un microbus de pe traseul Vaslui – București blocat 18 ore la Oreavu, în județul Buzău

Un microbus a plecat vineri din Vaslui la ora 17.00 spre București, cu patru pasageri vasluieni. Nici acum nu au ajuns la destinație. Astăzi, la ora 11.00 încă erau la Oreavu într-o stație de benzină. Acolo și-au petrecut noaptea pasagerii acestei curse și noroc de șofer, care a avut intuiția să se întoarcă din locul unde Drumul European se blocase. “Trecusem de Oreavu și undeva, în câmp, drumul s-a blocat. Era un tir de-a curmezișul și două vole se chinuiau să-l tragă. Mi-am dat seama că acolo e de durată. Nu puteam rămâne acolo, unde zăpadă viscolea și vântul era puternic. Port responsabilitatea pasagerilor din mașină. Doamne ferește să se oprească mașina si să rămânem în câmp, fără căldură. Am întors cu greu microbusul și m-am refugiat în benzinărie, la Oreavu. Și au trecut 12 ore și noi tot aici suntem. Sperăm ca pe diseară să ajungem în București. Am patru pasageri în microbus de la dvs., de la Vaslui și regret că au trecut prin aceste clipe grele. Nu s-au plâns, deși aveau tot dreptul”, a povestit Lucian, un șofer de la compania de transport care asigură traseul de la Vaslui, la București cu două microbuse zilnic.

În județul Vaslui nu avem drumuri blocate. Au fost și aici tiruri blocate, dar s-a intervenit înainte de a se bloca traficul

La Vaslui se circulă pe toate drumurile importante. Drumul European și cele naționale nu sunt blocate. Aici, prefectul, împreună cu cei de la Serviciul Rutier din cadrul IPJ Vaslui și cei de la Secția Drumuri Naționale au reușit să țină toate drumurile deschise. “Noi, la Vaslui, nu avem probleme. Toate drumurile importante sunt deschise. A fost pentru noi, cei din Prefectură, Poliție și Drumuri Naționale o noapte albă, dar nu ne plângem. Împreună cu doamna comisar Anca Ranghiuc am ținut în permanență legătura, am comunicat cu cei de la 112  și permanent am știut tot ce se întâmplă pe drumurile din județ, iar astfel ne-am coordonat cu cei de la Drumuri Naționale, conduși de inginerul Gicu Maftei și am putut interveni acolo unde au fost probleme. Au fost incidente, de exemplu, la Solești, unde se stricase un tir, dar am reușit să-l deblocăm, apoi în pădure, sus la releul de la Murgeni, de asemenea, un tir rămasese fără pornire și s-a blocat un pic drumul pe un sens. Noi am fost mai feriți aici în județ. Sunt probleme în Buzău, la Vrancea, unde vântul a fost mai puternic și cantitățile de zăpadă mai însemnate. Să sperăm că în Vaslui vom fi mai feriți. Totul ține de comunicare între Poliție, Drumurile Nționale și Prefectură, în aceste momente, în care apar astfel de coduri de viscol și ninsori. Eu am avut grijă ca în județ această legătură să fie una funcțională și din acest motiv vreau să-i felicit pe toți cei implicați, de la șoferii de pe utilajele de deszăpezire, până la polițiștii care stau în stradă și cei de la 112, dar mai ales pentru răbdarea șoferilor din trafic”, a spus prefectul Daniel Onofrei.

Polițiști gingași și șoferi de pe utilajele de deszăpezire, amendați în exces de zel

Când totul e bine sunt și cerberi care vor cu orice preț să iasă în evidență. La Costești, pe Drumul European, s-a întâmplat un incident care frizează penibilul. Un echipaj de Poliție, care era prezent la un eveniment rutier, a fost stropit de o sărăriță de la Drumuri Naționale și șoferul a fost amendat cu 1.200 de lei. Inițial i-au luat certificatul la mașină și apoi l-au chemat și i-au dat amendă, reproșându-i că este nesimțit și că a trecut cu viteză intenționat pe lângă ei ca să-i stropească. Iată că și în paradis, acolo unde lucrurile merg bine, sunt incidente care parcă vin să destabilizeze echipa pe care prefectul Onofrei vrea să o sudeze. “E greu să stai toată noaptea pe utilaje și să mai fii atent să nu stropești echipajele de la Rutieră. Vă dați seama că acel coleg de-al nostru nu a avut în intenție acest lucru. S-a întâmplat să treacă cu viteză și să îi stropească. Dar de acolo, până ai da o amendă de 1.200 de lei, e mult. Păi, cu ce tragere de inimă să mai muncească acest om care se duce acum , după această amendă cu jumătate de salariu acasă? Atunci când Poliția ne cere nouă, celor de la Drumuri Naționale, ceva imposibil, de exemplu să tragă un tir, sau să ajutăm un șofer să repare ceva la motor, noi ce ar trebui să facem? Că nu avem în atribuții aceste chestii! Să nu ne pese? Vă spun eu că nu! Dar dacă unii polițiști vor să aibă tot timpul ultimul cuvânt, nu au decât! Noi tot o să ne facem datoria!”, a spus indignat un coleg de-al șoferului cu săriță.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.